Vissza
Főzünk

Padlizsánkrém

Padlizsánkrém című cikk borítóképe
2024. 10. 08. | Szabó Edit
Ezerféleképpen készítik, és persze mindenki a sajátjára esküszik, de az igazság az, hogy a padlizsánkrém bármelyik változatban isteni. Íme egy jól működő alaprecept, amit ízlés szerint továbbfejleszthetünk…

A padlizsánokat persze szabad tűzön megsütni a legjobb. Ha kertes házba hívnak vendégségbe, én bizony időnként viszek magammal néhány padlizsánt, amit a vacsora végén megsütök a forró parázson, aztán papír- majd nejlonzacskóba bugyolálva hazaviszem, hogy másnap otthon elkészíthessem a krémet.

Van, aki lángelosztó platnit tesz a gázlángra, és azon pörököli meg a padlizsánt, de bevallom, hogy engem ez a változat soha nem hozott lázba. Ha nincs kert és szabad tűz a közelben, akkor tepsiben sütöm, az utolsó néhány percben pedig grillfokozatra állítva enyhén megpirítom a padlizsánokat, a füstös íz fokozásához pedig füstölt sót használok. A negyedik emeleten az is jó megoldás…

Hozzávalók:

  • 3 közepes padlizsán
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • 0,5 dl napraforgóolaj
  • só, füstölt só, bors, ízlés szerint
  • 2 gerezd fokhagyma – elhagyható
  • 2-3 evőkanál majonéz – elhagyható



Elkészítése:

1.A padlizsánokat megmossuk, villával megszurkáljuk, nehogy a sütőben felrobbanjanak, majd sütőpapírral (vagy sütőszilikonnal) kibélelt tepsire tesszük, és 200 fokosra előmelegített sütőben, légkeveréses fokozaton kb. 50-60 perc alatt megsütjük. Közben egyszer megfordítjuk. A végén kaphat 7-10 perc grillezést, hogy egy kicsit megpörkölődjön, de figyeljünk rá oda, és időnként fordítsuk meg, nehogy durván megégjen.

2.A megsült padlizsánokat papírtörlőbe vagy papírzacskóba csomagoljuk, majd nejlonzacskóba vagy légmentesen záródó műanyag edénybe tesszük, és megvárjuk, amíg teljesen kihűlnek. Így könnyebb őket meghámozni.

3.Amikor már csak langyos a padlizsán, kicsomagoljuk, a héját lehántjuk, a húsát keverőtálba tesszük és villával összetörjük, pépesítjük. Van, aki turmixolja, de nem javaslom, a turmixolt változatnak egészen más az íze is, az állaga is.

4.A vöröshagymát megtisztítjuk és apró lyukú reszelőn az egészet a padlizsánpéphez reszeljük. (Aki szeretne bele fokhagymát tenni, most reszelje hozzá – én nem szoktam.) Jöhet bele a (füstölt) só és a bors is. Az egészet összekeverjük, majd folytonos keverés közben hozzáadjuk a napraforgóolajat.

5.Amennyiben szükséges, adunk még hozzá egy kis sót és borsot, és a krémünk el is készült.

6.Aki szereti a majonézes változatot, utolsó fázisként keverje hozzá a majonézt.

7.A krémet tegyük néhány órára hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek, aztán már kenhetjük is a frissen sült pirítósra.

Borsmenta-tipp: a padlizsánokat érdemes olyankor megsütni, amikor egyébként is van valami a sütőben, így nem használunk hozzá külön energiát. A sült padlizsán húsa remekül fagyasztható, így bármikor előhúzhatjuk a mélyhűtőből, és már készülhet is a padlizsánkrém.

Fotó:
Szabó Edit - honlap

Főzünk
Karnıyarık – töltött padlizsán című cikk borítóképe

Karnıyarık – töltött padlizsán

2024. 01. 25. |
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 9. rész
A török konyha ritkábban használ húst, mint a magyar, de Nagyillés János most egy húsos ételt hozott nekünk. A karnıyarık elkészítésekor a padlizsánokat darált borjúhússal töltjük meg. Íme a recept…
Főzünk
Hideg padlizsánsaláta című cikk borítóképe

Hideg padlizsánsaláta

2021. 08. 24. |
Egy kedves görög vendéglőben kóstoltuk ezt a padlizsános fogást, elkértük a receptjét, és elkészítettük. Tökéletes előétel, de egy szelet friss bagettel akár könnyű ebéd is válhat belőle…
Főzünk
Padlizsános-gombás lasagne című cikk borítóképe

Padlizsános-gombás lasagne

2019. 01. 21. |
A lasagne az egyik legfinomabb olasz tésztaétel. Számos változata ismert, mi most egy hús nélküli variációt mutatunk be. Elkészítése egyszerű, de időigényes, viszont megéri a fáradtságot…
Főzünk
Padlizsánpuding című cikk borítóképe

Padlizsánpuding

2017. 12. 04. |
A padlizsánból általában krémet, pástétomot készítünk. Úgy is nagyon finom, pudingként azonban egészen különleges, és az elkészítése sem bonyolult. Érdemes kipróbálni…
Főzünk
Padlizsános-gombás tészta című cikk borítóképe

Padlizsános-gombás tészta

2017. 06. 19. |
Könnyen, egyszerűen elkészíthető étel, nem igényel különösebb gyakorlatot a konyhában, viszont nagyon ízletes...
Főzünk
Rakott padlizsán című cikk borítóképe

Rakott padlizsán

2016. 02. 09. |
A padlizsán eredetileg Kelet-Indiából származik, a burgonyafélékhez sorolják, és nagyon magas a C-vitamin tartalma, ezért nemcsak finom, hanem egészséges is.