Padlizsánkrém
A padlizsánokat persze szabad tűzön megsütni a legjobb. Ha kertes házba hívnak vendégségbe, én bizony időnként viszek magammal néhány padlizsánt, amit a vacsora végén megsütök a forró parázson, aztán papír- majd nejlonzacskóba bugyolálva hazaviszem, hogy másnap otthon elkészíthessem a krémet.
Van, aki lángelosztó platnit tesz a gázlángra, és azon pörököli meg a padlizsánt, de bevallom, hogy engem ez a változat soha nem hozott lázba. Ha nincs kert és szabad tűz a közelben, akkor tepsiben sütöm, az utolsó néhány percben pedig grillfokozatra állítva enyhén megpirítom a padlizsánokat, a füstös íz fokozásához pedig füstölt sót használok. A negyedik emeleten az is jó megoldás…
Hozzávalók:
- 3 közepes padlizsán
- 1 kisebb vöröshagyma
- 0,5 dl napraforgóolaj
- só, füstölt só, bors, ízlés szerint
- 2 gerezd fokhagyma – elhagyható
- 2-3 evőkanál majonéz – elhagyható

Elkészítése:
1.A padlizsánokat megmossuk, villával megszurkáljuk, nehogy a sütőben felrobbanjanak, majd sütőpapírral (vagy sütőszilikonnal) kibélelt tepsire tesszük, és 200 fokosra előmelegített sütőben, légkeveréses fokozaton kb. 50-60 perc alatt megsütjük. Közben egyszer megfordítjuk. A végén kaphat 7-10 perc grillezést, hogy egy kicsit megpörkölődjön, de figyeljünk rá oda, és időnként fordítsuk meg, nehogy durván megégjen.
2.A megsült padlizsánokat papírtörlőbe vagy papírzacskóba csomagoljuk, majd nejlonzacskóba vagy légmentesen záródó műanyag edénybe tesszük, és megvárjuk, amíg teljesen kihűlnek. Így könnyebb őket meghámozni.
3.Amikor már csak langyos a padlizsán, kicsomagoljuk, a héját lehántjuk, a húsát keverőtálba tesszük és villával összetörjük, pépesítjük. Van, aki turmixolja, de nem javaslom, a turmixolt változatnak egészen más az íze is, az állaga is.
4.A vöröshagymát megtisztítjuk és apró lyukú reszelőn az egészet a padlizsánpéphez reszeljük. (Aki szeretne bele fokhagymát tenni, most reszelje hozzá – én nem szoktam.) Jöhet bele a (füstölt) só és a bors is. Az egészet összekeverjük, majd folytonos keverés közben hozzáadjuk a napraforgóolajat.
5.Amennyiben szükséges, adunk még hozzá egy kis sót és borsot, és a krémünk el is készült.
6.Aki szereti a majonézes változatot, utolsó fázisként keverje hozzá a majonézt.
7.A krémet tegyük néhány órára hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek, aztán már kenhetjük is a frissen sült pirítósra.
Borsmenta-tipp: a padlizsánokat érdemes olyankor megsütni, amikor egyébként is van valami a sütőben, így nem használunk hozzá külön energiát. A sült padlizsán húsa remekül fagyasztható, így bármikor előhúzhatjuk a mélyhűtőből, és már készülhet is a padlizsánkrém.