Rakott padlizsán darált hússal

2025.03.03. | Szabó Edit
Egy kicsit a görögök muszakájára, egy kicsit az olaszok rakott padlizsánjára, sőt nyomokban a török karnıyarıkra is emlékeztet, ez a darált húsos padlizsán mégis egy kicsit más. Aki a padlizsánt szereti, ezt is imádni fogja…
 
Régóta tudjuk, hogy a padlizsán sokoldalúan felhasználható a konyhában. Ennek a rakott receptnek a húsmentes verzióját korábban már megmutattuk, most pedig jöjjön a darált húsos változat.
 


Hozzávalók:
  • 2 nagyobb vagy 3 kisebb padlizsán
  • 50 dkg darált sertéshús
  • 3 szem paradicsom
  • 1 kisebb vöröshagyma vagy 2-3 szál újhagyma, finomra vágva
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 dl napraforgóolaj
  • 15 dkg ementáli jellegű sajt, reszelve
  • 1-1 teáskanál finomra vágott friss vagy szárított bazsalikom és oregánósó, bors, ízlés szerint
a besamelhez:
  • 4 dkg vaj
  • 2,5 dl tej
  • 2 csapott evőkanál finomliszt
  • só, szerecsendió, ízlés szerint
 


Elkészítése:

1. A padlizsánokat megmossuk, meghámozzuk, félujjnyi vastag karikákra vágjuk, alaposan megsózzuk, és félretesszük.

2. A paradicsomokat megmossuk, vékonyan felkarikázzuk, és ezt is félretesszük.



3. Az olajból 2 evőkanálnyit felhevítünk, és a finomra vágott hagymát üvegesre pároljuk rajta. Ha már majdnem megpuhult, nyomjuk bele a fokhagymát is, egy percig pirítsuk, majd tegyük hozzá a darált húst, sózzuk, borsozzuk, és süssük fehéredésig.

4. Ha a hús átsült, hozzákeverjük a bazsalikomot és az oregánót, adunk hozzá egy fél deci vizet (vagy ha van, húslevest), és lefedve sűrű raguvá főzzük.

5. Közben a padlizsánszeletekről törlőpapírral leitatjuk a só miatt keletkezett nedvességet, a maradék olajat egy serpenyőben felhevítjük, és a padlizsánszeletek mindkét oldalát pirosra sütjük benne.

6. A besamelhez megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a lisztet, összekeverjük, majd folytonos keverés közben apránként felöntjük annyi tejjel, hogy mártássűrűségű masszát kapjunk. (Ezt a műveletet már csak akkor végezzük el, amikor a padlizsán is, a hús is majdnem kész, a besamel ugyanis álltában is sűrűsödik, nem jó sokáig tartogatni. Ha mégis túlsűrűsödik, keverjünk hozzá még egy kevés tejet.) Sózzuk, hozzáadjuk a szerecsendiót, és félretesszük.



7. A kisült padlizsánszeletek felét elrendezzük egy tűzálló edény (tepsi, jénai) alján. Erre jön a húsos ragu, majd a padlizsán másik fele. A tetején egyenletesen eloszlatjuk a besamelt, beborítjuk a paradicsomkarikákkal, végül megszórjuk a reszelt sajttal, és 180 fokos sütőben készre sütjük. Mire a sajt megpirul a tetején, az ízek is összeérnek.

8. Forrón tálaljuk, köretet nem igényel, de ha mégis szeretnénk dúsabbá tenni, gerslit vagy bulgurt főzzünk hozzá.


 
Húsmentes változat: Rakott padlizsán, hús nélkül
Fotó:
Szabó Edit -

Főzünk

Rakott padlizsán, hús nélkül

2016.02.09. | Szabó Edit
A padlizsán eredetileg Kelet-Indiából származik, a burgonyafélékhez sorolják, és nagyon magas a C-vitamin tartalma, ezért nemcsak finom, hanem egészséges is.
Főzünk

Rakott csirkemell formában sütve

2019.07.22. | Klich Zsuzsa
Ez az egyik legjobb dolog, ami a csirkemellel történhet. Egyszerűen elkészíthető fogás, és a majonézes krumplival tényleg mennyei…  
Főzünk

Rakott karfiol gerslivel

2020.07.13. | Szabó Edit
Az időt ugyan rá kell szánni, de a rakott karfiolt könnyű elkészíteni. Bármilyen évszakban, bármilyen napszakban tökéletes ebéd vagy vacsora…  
Főzünk

Padlizsán mustáros pácban, burgonyakörettel

2022.06.09. | Fülöp Timi
A padlizsán páratlanul sokoldalú alapanyag. Ez a mustáros pácban sült változat Fülöp Timi receptje, érdemes kipróbálni. Figyelem, a fogás húsmentes!
Főzünk

Rakott krumpli

2022.09.28. | Szabó Edit
A rakott krumpli finom, tápláló, és mindenki imádja. Íme a mi receptünk…
Főzünk

Karnıyarık – töltött padlizsán

2024.01.25. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 9. rész
A török konyha ritkábban használ húst, mint a magyar, de Nagyillés János most egy húsos ételt hozott nekünk. A karnıyarık elkészítésekor a padlizsánokat darált borjúhússal töltjük meg.…

címkék

amerika (4) aprókertek (32) ausztria (6) az év bortermelője (10) ázsiai (6) bacsó andrás (5) badacsony (52) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (131) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (26) balla géza (8) barta pince (4) beszélgetünk (23) bikavér (40) bio (21) biobor (6) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (60) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (74) bornapló (15) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (296) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (35) bott frigyes (5) bott pince (35) bottszerda (21) brut (14) brut nature (5) budai zöld (4) budapest (240) bujdosó (4) bussay pince (4) cabernet franc (28) cabernet sauvignon (11) cava (10) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (19) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (24) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (10) desszertbor (5) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (119) eger (72) egészséges (11) egri borvidék (12) egri csillag (8) egzotikus (13) eper (5) erdőbénye (9) eszterházy (4) eszünk (7) étel (5) étterem (165) etyek (31) etyek budai borvidék (35) etyeki kúria (21) évforduló (4) ezerjó (14) fehérbor (143) fesztivál (47) figula (6) figula pincészet (5) főzünk (15) franc&franc (7) franciaország (10) friss (4) frittmann (7) furmint (98) furmint február (17) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grand tokaj (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (5) gyöngyözőbor (34) gyümölcsös (6) hajós (7) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (9) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (5) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsétel (6) húsvét (10) indiai (11) interjú (161) ipacs szabó istván (4) iszunk (18) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) katanapló (4) kávé (43) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (15) késői szüret (7) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (15) kolonics pincészet (5) könnyed (13) könnyű (20) könnyűvér (7) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (61) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (5) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (22) laposa birtok (5) lelovits tamás (4) leves (37) london (21) luka enikő (5) mád (22) magnamátra (10) magyar bor nagydíj (5) magyar borszakírók köre (4) mátra (70) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (7) merlot (29) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (18) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (5) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyakas pince (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (8) olaszország (55) olaszrizling (34) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (9) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (14) pannonhalmi apátsági pincészet (10) pannonhalmi borvidék (6) paulus (5) pázmánd (41) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (98) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (23) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (30) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (27) recept (312) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) sabar borház (4) saláta (14) sanzon (11) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (53) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (30) sör (46) sós (125) spanyolország (21) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (15) steigler pince (6) super 12 (7) sütemény (56) süti (19) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (91) száraz szamorodni (5) szászi birtok (5) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (19) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (24) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (12) taschner kurt (4) tavasz (15) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (18) tesztelünk (282) thummerer (4) tokaj (169) tokaj oremus szőlőbirtok (10) tokaj-hegyalja (124) tokaji aszú (47) tolnai borvidék (4) török (63) torta (5) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (7) utazás (87) utazási tippek (47) utazunk (49) vacsora (13) váli péter (4) vega (18) vegán (4) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (37) villányi borvidék (105) vörösbor (170) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (19) zsirai kata (10) zsirai pincészet (16) zweigelt (4)