Vissza
Rakott padlizsán darált hússal
2025.03.03. | Szabó Edit
Egy kicsit a görögök muszakájára, egy kicsit az olaszok rakott padlizsánjára, sőt nyomokban a török karnıyarıkra is emlékeztet, ez a darált húsos padlizsán mégis egy kicsit más. Aki a padlizsánt szereti, ezt is imádni fogja…
Régóta tudjuk, hogy a padlizsán sokoldalúan felhasználható a konyhában. Ennek a rakott receptnek a húsmentes verzióját korábban már megmutattuk, most pedig jöjjön a darált húsos változat.
Hozzávalók:
- 2 nagyobb vagy 3 kisebb padlizsán
- 50 dkg darált sertéshús
- 3 szem paradicsom
- 1 kisebb vöröshagyma vagy 2-3 szál újhagyma, finomra vágva
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 dl napraforgóolaj
- 15 dkg ementáli jellegű sajt, reszelve
- 1-1 teáskanál finomra vágott friss vagy szárított bazsalikom és oregánósó, bors, ízlés szerint
- 4 dkg vaj
- 2,5 dl tej
- 2 csapott evőkanál finomliszt
- só, szerecsendió, ízlés szerint

Elkészítése:
1. A padlizsánokat megmossuk, meghámozzuk, félujjnyi vastag karikákra vágjuk, alaposan megsózzuk, és félretesszük.
2. A paradicsomokat megmossuk, vékonyan felkarikázzuk, és ezt is félretesszük.

3. Az olajból 2 evőkanálnyit felhevítünk, és a finomra vágott hagymát üvegesre pároljuk rajta. Ha már majdnem megpuhult, nyomjuk bele a fokhagymát is, egy percig pirítsuk, majd tegyük hozzá a darált húst, sózzuk, borsozzuk, és süssük fehéredésig.
4. Ha a hús átsült, hozzákeverjük a bazsalikomot és az oregánót, adunk hozzá egy fél deci vizet (vagy ha van, húslevest), és lefedve sűrű raguvá főzzük.
5. Közben a padlizsánszeletekről törlőpapírral leitatjuk a só miatt keletkezett nedvességet, a maradék olajat egy serpenyőben felhevítjük, és a padlizsánszeletek mindkét oldalát pirosra sütjük benne.
6. A besamelhez megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a lisztet, összekeverjük, majd folytonos keverés közben apránként felöntjük annyi tejjel, hogy mártássűrűségű masszát kapjunk. (Ezt a műveletet már csak akkor végezzük el, amikor a padlizsán is, a hús is majdnem kész, a besamel ugyanis álltában is sűrűsödik, nem jó sokáig tartogatni. Ha mégis túlsűrűsödik, keverjünk hozzá még egy kevés tejet.) Sózzuk, hozzáadjuk a szerecsendiót, és félretesszük.

7. A kisült padlizsánszeletek felét elrendezzük egy tűzálló edény (tepsi, jénai) alján. Erre jön a húsos ragu, majd a padlizsán másik fele. A tetején egyenletesen eloszlatjuk a besamelt, beborítjuk a paradicsomkarikákkal, végül megszórjuk a reszelt sajttal, és 180 fokos sütőben készre sütjük. Mire a sajt megpirul a tetején, az ízek is összeérnek.
8. Forrón tálaljuk, köretet nem igényel, de ha mégis szeretnénk dúsabbá tenni, gerslit vagy bulgurt főzzünk hozzá.

Húsmentes változat: Rakott padlizsán, hús nélkül