Főzünk

Rakott padlizsán darált hússal

Rakott padlizsán darált hússal című cikk borítóképe
2025. 03. 03. | Szabó Edit
Egy kicsit a görögök muszakájára, egy kicsit az olaszok rakott padlizsánjára, sőt nyomokban a török karnıyarıkra is emlékeztet, ez a darált húsos padlizsán mégis egy kicsit más. Aki a padlizsánt szereti, ezt is imádni fogja…

Régóta tudjuk, hogy a padlizsán sokoldalúan felhasználható a konyhában. Ennek a rakott receptnek a húsmentes verzióját korábban már megmutattuk, most pedig jöjjön a darált húsos változat.



Hozzávalók:
  • 2 nagyobb vagy 3 kisebb padlizsán
  • 50 dkg darált sertéshús
  • 3 szem paradicsom
  • 1 kisebb vöröshagyma vagy 2-3 szál újhagyma, finomra vágva
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 dl napraforgóolaj
  • 15 dkg ementáli jellegű sajt, reszelve
  • 1-1 teáskanál finomra vágott friss vagy szárított bazsalikom és oregánósó, bors, ízlés szerint
a besamelhez:
  • 4 dkg vaj
  • 2,5 dl tej
  • 2 csapott evőkanál finomliszt
  • só, szerecsendió, ízlés szerint

Elkészítése:

1.A padlizsánokat megmossuk, meghámozzuk, félujjnyi vastag karikákra vágjuk, alaposan megsózzuk, és félretesszük.

2.A paradicsomokat megmossuk, vékonyan felkarikázzuk, és ezt is félretesszük.

3.Az olajból 2 evőkanálnyit felhevítünk, és a finomra vágott hagymát üvegesre pároljuk rajta. Ha már majdnem megpuhult, nyomjuk bele a fokhagymát is, egy percig pirítsuk, majd tegyük hozzá a darált húst, sózzuk, borsozzuk, és süssük fehéredésig.

4.Ha a hús átsült, hozzákeverjük a bazsalikomot és az oregánót, adunk hozzá egy fél deci vizet (vagy ha van, húslevest), és lefedve sűrű raguvá főzzük.

5.Közben a padlizsánszeletekről törlőpapírral leitatjuk a só miatt keletkezett nedvességet, a maradék olajat egy serpenyőben felhevítjük, és a padlizsánszeletek mindkét oldalát pirosra sütjük benne.

6.A besamelhez megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a lisztet, összekeverjük, majd folytonos keverés közben apránként felöntjük annyi tejjel, hogy mártássűrűségű masszát kapjunk. (Ezt a műveletet már csak akkor végezzük el, amikor a padlizsán is, a hús is majdnem kész, a besamel ugyanis álltában is sűrűsödik, nem jó sokáig tartogatni. Ha mégis túlsűrűsödik, keverjünk hozzá még egy kevés tejet.) Sózzuk, hozzáadjuk a szerecsendiót, és félretesszük.

7.A kisült padlizsánszeletek felét elrendezzük egy tűzálló edény (tepsi, jénai) alján. Erre jön a húsos ragu, majd a padlizsán másik fele. A tetején egyenletesen eloszlatjuk a besamelt, beborítjuk a paradicsomkarikákkal, végül megszórjuk a reszelt sajttal, és 180 fokos sütőben készre sütjük. Mire a sajt megpirul a tetején, az ízek is összeérnek.

8.Forrón tálaljuk, köretet nem igényel, de ha mégis szeretnénk dúsabbá tenni, gerslit vagy bulgurt főzzünk hozzá.


Fotó:
Szabó Edit - honlap

Főzünk
Karnıyarık – töltött padlizsán című cikk borítóképe

Karnıyarık – töltött padlizsán

2024. 01. 25. |
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 9. rész
A török konyha ritkábban használ húst, mint a magyar, de Nagyillés János most egy húsos ételt hozott nekünk. A karnıyarık elkészítésekor a padlizsánokat darált borjúhússal töltjük meg. Íme a recept…
Főzünk
Rakott krumpli című cikk borítóképe

Rakott krumpli

2022. 09. 28. |
A rakott krumpli finom, tápláló, és mindenki imádja. Íme a mi receptünk…
Főzünk
Padlizsán mustáros pácban, burgonyakörettel című cikk borítóképe

Padlizsán mustáros pácban, burgonyakörettel

2022. 06. 09. |
A padlizsán páratlanul sokoldalú alapanyag. Ez a mustáros pácban sült változat Fülöp Timi receptje, érdemes kipróbálni. Figyelem, a fogás húsmentes!
Főzünk
Rakott karfiol gerslivel című cikk borítóképe

Rakott karfiol gerslivel

2020. 07. 13. |
Az időt ugyan rá kell szánni, de a rakott karfiolt könnyű elkészíteni. Bármilyen évszakban, bármilyen napszakban tökéletes ebéd vagy vacsora…
Főzünk
Rakott csirkemell formában sütve című cikk borítóképe

Rakott csirkemell formában sütve

2019. 07. 22. |
Ez az egyik legjobb dolog, ami a csirkemellel történhet. Egyszerűen elkészíthető fogás, és a majonézes krumplival tényleg mennyei…
Főzünk
Rakott padlizsán című cikk borítóképe

Rakott padlizsán

2016. 02. 09. |
A padlizsán eredetileg Kelet-Indiából származik, a burgonyafélékhez sorolják, és nagyon magas a C-vitamin tartalma, ezért nemcsak finom, hanem egészséges is.