Vissza
Főzünk

Hagyományos sült oldalas

Hagyományos sült oldalas című cikk borítóképe
2024. 01. 16. | Szabó Edit
Készítik mézesen, konyakosan, csilisen és még százféle módon, de a legtöbben mégis a klasszikus recepthez ragaszkodnak. Mert az oldalas zsírban hosszan sütve, sok fokhagymával a legfinomabb…

Igaz, hogy hosszú ideig sül, mégis hálás, mert nincs vele sok gond. Az előkészítéssel pikk-pakk megvagyunk, aztán már csak a sütő dolgozik. Kínálhatjuk friss salátával, savanyú uborkával, savanyított káposztával, és ha még egy kis héjában sült krumpli is jön mellé, garantált a siker.

Hozzávalók:

  • 1,2 kg sertésoldalas
  • 6-8 evőkanál disznózsír
  • 10 gerezd fokhagyma
  • só, bors, rozmaring, ízlés szerint



Elkészítése:

1. Az oldalast felszeleteljük – én általában úgy szoktam, hogy két csontot hagyok egy szeletben, kivéve a vastagabb részeket, mert ott elég egy is. A húsdarabokat jó alaposan bedörzsöljük sóval és borssal, majd legalább egy órára betesszük a hűtőbe, hogy az ízek átjárják.

2.A sütőt légkeveréses fokozatra kapcsoljuk, és előmelegítjük 170 fokra. (Alsó-felső sütésnél állítsuk 180 fokosra.)

3. Kiválasztunk egy akkora tepsit, amiben kényelmesen elférnek a húsdarabok. Az alján eloszlatjuk a zsírt – nem baj, ha az oldalára is jut –, majd elhelyezzük benne a húst, frissen is megsózzuk és megborsozzuk egy kicsit, majd rászórjuk a szárított rozmaringot is. (Ha friss fűszerrel dolgozunk, csak fektessük az ágacskákat a húsdarabok közé.)

4. Három fokhagymagerezdet meghámozunk, a kés lapjával megroppantunk és durvára vágunk, majd az egészet a húsra szórjuk. A többi, héjasan maradt fokhagymagerezdet megmossuk, és egyenletesen elhelyezzük a húsok között. Isteni lesz, ha megsül, akár pirítósra is kenhetjük. (Aki szereti, nyugodtan süssön belőle többet.)

5. A tepsit letakarjuk egy fóliával, és betesszük a 170 fokos sütőbe. Egy óra elteltével megforgatjuk a húsokat, és visszatesszük újabb 30 percre. (Ha héjában sült krumpli készül hozzá, akkor ez az a pillanat, amikor a megmosott burgonyát is be lehet tenni a sütőbe.) Akkor kész, ha a hús már könnyedén leválik a csontról. Amennyiben ezt az állapotot még nem érte el, süssük tovább, és ellenőrizzük 10 percenként. Amikor elkészült, vegyük le a fóliát, és 200 fokon pirítsuk a húsok mindkét oldalát 15-15 percig.

Forrón, karikára vágott, zsírral meglocsolt sült krumplival és savanyúsággal tálaljuk. A maradékot tegyük egy mélyebb tálba, öntsük rá a zsírt, és hagyjuk kihűlni. Hidegen is tökéletes.

Megjegyzés: aki szereti a pecsenyezsírt, nyugodtan használjon 6-8 evőkanálnál több sertészsírt a sütéshez. Isteni lesz, ami megmarad a végén!

Fotó:
Szabó Edit - honlap

Főzünk
Pirított csirkemáj című cikk borítóképe

Pirított csirkemáj

2023. 12. 14. |
Gyors, olcsó és nagyon finom. Aki szereti a hagyományos ételeket, ennek a resztelt csirkemájnak örülni fog. Ráadásul tényleg fél óra alatt elkészül. Főtt krumplival és savanyúsággal tálalva tökéletes vacsora…
Főzünk
Tejfölös fejtettbab-leves című cikk borítóképe

Tejfölös fejtettbab-leves

2023. 09. 27. |
Nyáron hidegen, télen melegen, sok kaporral, pici ecettel: a fejtettbab-leves gyerekkorunk egyik kedvence volt, főleg ha utána palacsinta következett…
Főzünk
Palócleves című cikk borítóképe

Palócleves

2023. 07. 21. |
Itt a zöldbabszezon, főzzünk palóclevest! A legenda szerint Gundel János készítette el először Mikszáth Kálmán születésnapjára 1892-ben. Az étel lelkét a zsenge zöldbab és a friss kapor adja. Íme a recept…
Főzünk
Grillsuli Zákány Dániellel 2. című cikk borítóképe

Grillsuli Zákány Dániellel 2.

2023. 05. 29. |
Amit a tűzről tudni kell
Sorozatunk első részében az alapanyagok kiválasztása volt a téma, a második részben pedig a tűzről lesz szó. Mert nagyon nem mindegy, hogy milyen tűzön készül el az étel…
Főzünk
Sertéssült barna sörrel című cikk borítóképe

Sertéssült barna sörrel

2021. 05. 05. |
A barna sör és a sertéshús cseppet sem véletlen találkozása a sütőben. Az étel tökéletes lesz, és a maradék sör jól fog esni mellé…
Főzünk
Konyakos oldalas Váncsa István módra című cikk borítóképe

Konyakos oldalas Váncsa István módra

2018. 12. 30. |
A szépirodalom és a mennyei ízek csodás frigye. Aki ezt a sült oldalast megkóstolta, egész életében emlegetni fogja – hacsak el nem készíti…