Hagyományos sült oldalas
Igaz, hogy hosszú ideig sül, mégis hálás, mert nincs vele sok gond. Az előkészítéssel pikk-pakk megvagyunk, aztán már csak a sütő dolgozik. Kínálhatjuk friss salátával, savanyú uborkával, savanyított káposztával, és ha még egy kis héjában sült krumpli is jön mellé, garantált a siker.
Hozzávalók:
- 1,2 kg sertésoldalas
- 6-8 evőkanál disznózsír
- 10 gerezd fokhagyma
- só, bors, rozmaring, ízlés szerint

Elkészítése:
1. Az oldalast felszeleteljük – én általában úgy szoktam, hogy két csontot hagyok egy szeletben, kivéve a vastagabb részeket, mert ott elég egy is. A húsdarabokat jó alaposan bedörzsöljük sóval és borssal, majd legalább egy órára betesszük a hűtőbe, hogy az ízek átjárják.
2.A sütőt légkeveréses fokozatra kapcsoljuk, és előmelegítjük 170 fokra. (Alsó-felső sütésnél állítsuk 180 fokosra.)
3. Kiválasztunk egy akkora tepsit, amiben kényelmesen elférnek a húsdarabok. Az alján eloszlatjuk a zsírt – nem baj, ha az oldalára is jut –, majd elhelyezzük benne a húst, frissen is megsózzuk és megborsozzuk egy kicsit, majd rászórjuk a szárított rozmaringot is. (Ha friss fűszerrel dolgozunk, csak fektessük az ágacskákat a húsdarabok közé.)
4. Három fokhagymagerezdet meghámozunk, a kés lapjával megroppantunk és durvára vágunk, majd az egészet a húsra szórjuk. A többi, héjasan maradt fokhagymagerezdet megmossuk, és egyenletesen elhelyezzük a húsok között. Isteni lesz, ha megsül, akár pirítósra is kenhetjük. (Aki szereti, nyugodtan süssön belőle többet.)
5. A tepsit letakarjuk egy fóliával, és betesszük a 170 fokos sütőbe. Egy óra elteltével megforgatjuk a húsokat, és visszatesszük újabb 30 percre. (Ha héjában sült krumpli készül hozzá, akkor ez az a pillanat, amikor a megmosott burgonyát is be lehet tenni a sütőbe.) Akkor kész, ha a hús már könnyedén leválik a csontról. Amennyiben ezt az állapotot még nem érte el, süssük tovább, és ellenőrizzük 10 percenként. Amikor elkészült, vegyük le a fóliát, és 200 fokon pirítsuk a húsok mindkét oldalát 15-15 percig.
Forrón, karikára vágott, zsírral meglocsolt sült krumplival és savanyúsággal tálaljuk. A maradékot tegyük egy mélyebb tálba, öntsük rá a zsírt, és hagyjuk kihűlni. Hidegen is tökéletes.
Megjegyzés: aki szereti a pecsenyezsírt, nyugodtan használjon 6-8 evőkanálnál több sertészsírt a sütéshez. Isteni lesz, ami megmarad a végén!