2021.04.12. | Szabó Edit
A Monyo Sörfőzde Hungarian Terroir szériájának Eger Kékfrankos Russian Imperial Stout söre került a poharunkba. Minket meggyőzött…
Amikor a kísérletezéseiről amúgy is híres Monyo Sörfőzde útjára indította Hungarian Terroir szériáját, amelynek minden egyes darabját különböző magyar borvidékekről származó borokkal készítik, az örömteli hírről mi is beszámoltunk. Akkor Vargha Márk kollégánk tesztelte az induló tételeket, mi pedig két újabbat kóstoltunk az utóbbi hónapokban. A Lelovits Tamás villányi termelővel együttműködésben megszületett „Spontan Merlot” számunkra kevésbé volt meggyőző, bár ennek lehet, hogy nincs más oka, mint hogy Lelovits Tamás merlot-ját igen kedveljük borként. A másikra viszont rá tudnánk szokni.
Az Eger Kékfrankos Russian Imperial Stout az egri Böjt Borászattal közös munka eredménye. A fiatal borász, Böjt Gergő kétsornyi kékfrankos szőlőt különített el erre a célra, és maga is részt vett a sör megalkotásában.
Fogták a kékfrankos szőlő kipréselt levét, na meg a bogyó héját, és belezuttyantották az erjesztőtartályba, hogy ott egy erősre főzött stout sörrel lépjen szokatlan frigyre. A sör leírásában úgy fogalmaznak, hogy „a kékfrankos érett piros és fekete gyümölcsös aromái remekül harmonizálnak a stout malátás jegyeivel”. A boros hatást még inkább erősítendő magyar tölgyfa dongákkal érlelték együtt a sört a tartályban 3 hónapig, aztán még 9 hónapos palackos érlelés következett, mielőtt megkóstolhattuk.
És hogy milyen? Sötét, mint az éjszaka, sűrű és teljesen átláthatatlan. Az illatában édes erdei gyümölcsök, de nem frissen, inkább aszalványként vagy lekvárként, aztán édesfűszerek: vanília, kakaóbab, fahéj, egy pici szecsuáni bors, kávé és étcsoki. Nem az a sör, amivel az ember a szomját oltja. Inkább az, amivel hosszan elidőz. Itt nem áll a hab haptákban a pohár pereme fölött egy centivel, nincs is nagyon hab. Nem is olyan, mintha sört innánk, inkább mintha kávét, hidegen, töményen, sűrűn. Ez a sör tényleg vetekszik egy jó borral, sok gondolat van benne, sok íz, sok történet.
Izgatottan várjuk a Hungarian Terroir család új tagjait!