Fűszeres céklakrémleves
Hogy mi a jó a céklában? Minden! A színe csodálatos, az illata és az íze egyedi és különleges, ráadásul tele van az emberi szervezet számára fontos anyagokkal. Magas az A-, a B-, a C-vitamin-, valamint a folsav-, a kálium- és a magnéziumtartalma, kalóriában viszont szegény, ezért a diétázók, a cukorbetegek és az inzulinrezisztenciában szenvedők is bátran fogyaszthatják. Aki kímélni vagy védeni szeretné a máját, jól teszi, ha naponta iszik egy deci frissen préselt sárgarépalé-céklalé kombót, de a cékla leve vérképzőként is ismert a népi gyógyászatban.
Sajnos mi leginkább csak savanyúságként fogyasztjuk, pedig a cékla egyéb ételekhez is sokoldalúan felhasználható. Kombinálhatjuk zöldsalátával, feta sajttal keverve kenyérre kenhetjük, feldobhatjuk vele a húsmentes ételeinket, de akár a süteményeinket is, levesként pedig hidegen is, melegen is pazar. Gondoljunk csak a lengyelek hideg céklalevesére, a chlodnikra, aminél kevés üdítőbb fogást ismerünk a nyári forróságban! Most megmutatjuk ugyanennek a téli változatát, melyben a fűszerek játsszák a legfontosabb szerepet.
Hozzávalók:
- 2-3 céklagumó, héjában megfőzve
- ½ csokor kapor, finomra vágva
- ½ csokor petrezselyem, finomra vágva
- 1,2 liter zöldségerőleves vagy húsleves
- ½ mokkáskanál csilipehely vagy Cayenne-bors (ízlés szerint lehet több vagy kevesebb)
- só, bors, ízlés szerint
- tejföl a tálaláshoz

Elkészítése:
1.A céklagumókat megmossuk és bőséges mennyiségű sós vízben héjastól puhára főzzük. Ha kész, hagyjuk kihűlni, majd meghámozzuk és felkockázzuk.
2.A felkockázott céklát beletesszük az erőlevesbe, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a csípős fűszert, a kapor és a petrezselyem felét, összeforraljuk, majd botmixerrel az egészet pürésítjük. Nem lesz sűrű, de nem is ez a cél.
3.A krémlevest forrón, a maradék zöldfűszerekkel megszórva, igény esetén egy kiskanálnyi tejföllel kínáljuk.