Főzünk

Fűszeres céklakrémleves

Fűszeres céklakrémleves című cikk borítóképe
2025. 01. 06. | Szabó Edit
Ez az egyszerűen elkészíthető fűszeres céklaleves minden évszakban jólesik, de leginkább a hideg téli napokra ajánljuk…

Hogy mi a jó a céklában? Minden! A színe csodálatos, az illata és az íze egyedi és különleges, ráadásul tele van az emberi szervezet számára fontos anyagokkal. Magas az A-, a B-, a C-vitamin-, valamint a folsav-, a kálium- és a magnéziumtartalma, kalóriában viszont szegény, ezért a diétázók, a cukorbetegek és az inzulinrezisztenciában szenvedők is bátran fogyaszthatják. Aki kímélni vagy védeni szeretné a máját, jól teszi, ha naponta iszik egy deci frissen préselt sárgarépalé-céklalé kombót, de a cékla leve vérképzőként is ismert a népi gyógyászatban.

Sajnos mi leginkább csak savanyúságként fogyasztjuk, pedig a cékla egyéb ételekhez is sokoldalúan felhasználható. Kombinálhatjuk zöldsalátával, feta sajttal keverve kenyérre kenhetjük, feldobhatjuk vele a húsmentes ételeinket, de akár a süteményeinket is, levesként pedig hidegen is, melegen is pazar. Gondoljunk csak a lengyelek hideg céklalevesére, a chlodnikra, aminél kevés üdítőbb fogást ismerünk a nyári forróságban! Most megmutatjuk ugyanennek a téli változatát, melyben a fűszerek játsszák a legfontosabb szerepet.

Hozzávalók:

  • 2-3 céklagumó, héjában megfőzve
  • ½ csokor kapor, finomra vágva
  • ½ csokor petrezselyem, finomra vágva
  • 1,2 liter zöldségerőleves vagy húsleves
  • ½ mokkáskanál csilipehely vagy Cayenne-bors (ízlés szerint lehet több vagy kevesebb)
  • só, bors, ízlés szerint
  • tejföl a tálaláshoz

Elkészítése:

1.A céklagumókat megmossuk és bőséges mennyiségű sós vízben héjastól puhára főzzük. Ha kész, hagyjuk kihűlni, majd meghámozzuk és felkockázzuk.

2.A felkockázott céklát beletesszük az erőlevesbe, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a csípős fűszert, a kapor és a petrezselyem felét, összeforraljuk, majd botmixerrel az egészet pürésítjük. Nem lesz sűrű, de nem is ez a cél.

3.A krémlevest forrón, a maradék zöldfűszerekkel megszórva, igény esetén egy kiskanálnyi tejföllel kínáljuk.

Fotó:
Szabó Edit - honlap

Főzünk
Brokkolikrémleves egyszerűen című cikk borítóképe

Brokkolikrémleves egyszerűen

2023. 04. 27. |
Egyszerű, gyors, egészséges és finom. A brokkoli szinte minden évszakban jól elérhető alapanyag, főzzünk belőle krémlevest!
Főzünk
Rukkolazac vagy cékhagyma című cikk borítóképe

Rukkolazac vagy cékhagyma

2022. 05. 23. |
Akárminek hívjuk is, eszméletlenül finom! Rukkola, lazac, cékla, hagyma, őrült színek és még őrületesebb ízek. Fülöp Timi szerint kötelező megkóstolni!
Főzünk
Hideg lengyel céklaleves – chlodnik című cikk borítóképe

Hideg lengyel céklaleves – chlodnik

2021. 07. 09. |
Aki nem kóstolta, el se tudja képzelni, hogy a chlodnik milyen finom. Elkészítése gyerekjáték, de nem tálalható azonnal, mert néhány órát állnia kell a hűtőben…
Főzünk
Céklás brownie című cikk borítóképe

Céklás brownie

2020. 11. 13. |
Sütihorror Halloween után. A céklás brownie óriási találmány! Kicsit könnyebb, mint a hagyományos társai, de az íze izgalmasabb, és még borok mellé is kínálható…
Főzünk
Színterápia – feta sajtos céklakrém című cikk borítóképe

Színterápia – feta sajtos céklakrém

2018. 10. 01. |
Még egy olyan joviálisan bumfordi növény is csodás átváltozásokra képes a konyhában, mint a cékla. Nem kell hozzá semmi más, csak egy kis kreativitás, és máris kész a szín- és ízgazdag uzsonna…
Főzünk
Zöldsaláta céklával és tojással című cikk borítóképe

Zöldsaláta céklával és tojással

2016. 03. 27. |
Igazi kora tavaszi fogás, a húsvét hírnöke...