Vissza
Indiai vajas csirke
2025.02.24. | Szabó Edit
A híres indiai vajas csirke nem ripsz-ropsz étel, cserébe viszont káprázatosan finom. Aki szereti a szelíd indiai ízvilágot, annak feltétlenül ki kell próbálnia…
Az indai húsételek közül valószínűleg a vajas csirke világszerte az egyik legnépszerűbb. A receptet az Indigo Express nevű, Budapesten található indiai gyorsétterem séfje, Somanat árulta el nekünk.Figyelem! Olyan ételről van szó, amelynek az előkészületeit már az étkezést megelőző napon meg kell kezdenünk a tökéletes ízek elérése érdekében, így valóban nem egy gyors vacsorafogásról beszélünk.

Hozzávalók:
- 80 dkg csirkemell, falatnyi darabokra vágva
- 0,5 dl növényi olaj
- 2 gerezd fokhagyma, reszelve
- 1 kávéskanál reszelt gyömbér
- 1 kávéskanál őrölt kömény
- 1 kávéskanál koriander
- 1 evőkanál garam masala
- 2 evőkanál méz
- 40 g tejszín
- 60 g vaj
- 1 teáskanál görögszénamag (elhagyható)
- só, ízlés szerint
A páchoz:
- 20 dkg joghurt
- 2 evőkanál mustárolaj (vagy más növényi olaj)
- ½ teáskanál csilipor (lehet édes is)
- 1 gerezd fokhagyma, reszelve
- 1 teáskanál friss gyömbér, reszelve
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 1 teáskanál őrölt koriander
- 1 teáskanál görögszénamag (elhagyható)
- 1 evőkanál garam masala
- 1 kávéskanál só

A mártáshoz:
- 60 dkg paradicsom, héjazva, felkockázva (lehet konzerv is)
- 40 dkg vöröshagyma, apróra vágva
- 5 dkg kesudió
- 1 kávéskanál zöld kardamom (lehet darabos is, akkor 3 db kell belőle)
- 2 babérlevél
- 5 dkg dinnyemag (elhagyható, de akkor 10 dkg kesudió kell)
- egy fahéjrúd fele
- 1 liter víz
A tálaláshoz:
- tejszín
- olvasztott vaj
- koriander vagy friss petrezselyemzöld

Elkészítés:
1. lépés – pácolás
A joghurtot tálba tesszük, hozzákeverjük a mustárolajat, a csiliport, a sót, a reszelt fokhagymát és a gyömbért, az őrölt köményt, a koriandert, a görögszénamagot, a garam masalát, majd beletesszük a kockára vágott csirkemellet, és alaposan elkeverjük, hogy minden húsdarabra elegendő fűszeres pác jusson. A tálat lefedjük, és a húst egy éjszakára a hűtőbe tesszük pihenni.

2. lépés – mártás
A vizet felforraljuk, beletesszük az aprított vöröshagymát, a paradicsomot, a kesudiót és a dinnyemagot, a kardamomot, a babérlevelet és a fahéjrudat. A mártást lassú tűzön 2 órán keresztül főzzük, sűrítjük (nem kell rá fedő) majd kivesszük belőle a babérlevelet, a fahéjrudat, a kardamomot, és az egészet finomra turmixoljuk.
3. lépés – befejezés

Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, és a bepácolt csirkedarabokat 5-7 perc alatt pirosra sütjük benne, majd egy szűrőlapáttal kivesszük és félretesszük.
Az olajba beletesszük a reszelt fokhagymát és a reszelt gyömbért, rövid ideig pároljuk, majd hozzáadjuk a köményt, a koriandert, a garam masalát, a sót, a görögszénamagot és a kardamomot. Az egészet összemelegítjük, majd belekeverjük az előzőleg elkészített mártást, valamint a megpirított csirkemellet, és az egészet addig főzzük, míg a csirke teljesen meg nem puhul.
Végül hozzáadjuk a vajat és a tejszínt, finoman összekeverjük, majd levesszük a tűzről.

Tálalás:
A húst és a mártást tányérra szedjük, a tetejét tejszínnel és vajjal díszítjük, végül korianderrel vagy friss petrezselyemmel szórjuk meg. Rizzsel, bulgurral vagy indiai lepénykenyérrel kínáljuk.
Borsmenta-tipp: ha húsmentes változatban szeretnénk elkészíteni az ételt, használjuk a csirkemell helyett paneert (indiai friss sajtot).
Egy másik indiai recept: Csirkecurry