Vissza

Indiai vajas csirke

2025.02.24. | Szabó Edit
A híres indiai vajas csirke nem ripsz-ropsz étel, cserébe viszont káprázatosan finom. Aki szereti a szelíd indiai ízvilágot, annak feltétlenül ki kell próbálnia…

 
Az indai húsételek közül valószínűleg a vajas csirke világszerte az egyik legnépszerűbb. A receptet az Indigo Express nevű, Budapesten található indiai gyorsétterem séfje, Somanat árulta el nekünk.

Figyelem! Olyan ételről van szó, amelynek az előkészületeit már az étkezést megelőző napon meg kell kezdenünk a tökéletes ízek elérése érdekében, így valóban nem egy gyors vacsorafogásról beszélünk.


 
Hozzávalók:
  • 80 dkg csirkemell, falatnyi darabokra vágva
  • 0,5 dl növényi olaj
  • 2 gerezd fokhagyma, reszelve
  • 1 kávéskanál reszelt gyömbér
  • 1 kávéskanál őrölt kömény
  • 1 kávéskanál koriander
  • 1 evőkanál garam masala
  • 2 evőkanál méz
  • 40 g tejszín
  • 60 g vaj
  • 1 teáskanál görögszénamag (elhagyható)
  • só, ízlés szerint
 
A páchoz:
  • 20 dkg joghurt
  • 2 evőkanál mustárolaj (vagy más növényi olaj)
  • ½ teáskanál csilipor (lehet édes is)
  • 1 gerezd fokhagyma, reszelve
  • 1 teáskanál friss gyömbér, reszelve
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • 1 teáskanál őrölt koriander
  • 1 teáskanál görögszénamag (elhagyható)
  • 1 evőkanál garam masala
  • 1 kávéskanál só
     
 
A mártáshoz:
  • 60 dkg paradicsom, héjazva, felkockázva (lehet konzerv is)
  • 40 dkg vöröshagyma, apróra vágva
  • 5 dkg kesudió
  • 1 kávéskanál zöld kardamom (lehet darabos is, akkor 3 db kell belőle)
  • 2 babérlevél
  • 5 dkg dinnyemag (elhagyható, de akkor 10 dkg kesudió kell)
  • egy fahéjrúd fele
  • 1 liter víz
 
A tálaláshoz:
  • tejszín
  • olvasztott vaj
  • koriander vagy friss petrezselyemzöld


 
Elkészítés:

1. lépés – pácolás

A joghurtot tálba tesszük, hozzákeverjük a mustárolajat, a csiliport, a sót, a reszelt fokhagymát és a gyömbért, az őrölt köményt, a koriandert, a görögszénamagot, a garam masalát, majd beletesszük a kockára vágott csirkemellet, és alaposan elkeverjük, hogy minden húsdarabra elegendő fűszeres pác jusson. A tálat lefedjük, és a húst egy éjszakára a hűtőbe tesszük pihenni.


 
2. lépés – mártás
 
A vizet felforraljuk, beletesszük az aprított vöröshagymát, a paradicsomot, a kesudiót és a dinnyemagot, a kardamomot, a babérlevelet és a fahéjrudat. A mártást lassú tűzön 2 órán keresztül főzzük, sűrítjük (nem kell rá fedő) majd kivesszük belőle a babérlevelet, a fahéjrudat, a kardamomot, és az egészet finomra turmixoljuk.
 
3. lépés – befejezés



Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, és a bepácolt csirkedarabokat 5-7 perc alatt pirosra sütjük benne, majd egy szűrőlapáttal kivesszük és félretesszük.

Az olajba beletesszük a reszelt fokhagymát és a reszelt gyömbért, rövid ideig pároljuk, majd hozzáadjuk a köményt, a koriandert, a garam masalát, a sót, a görögszénamagot és a kardamomot. Az egészet összemelegítjük, majd belekeverjük az előzőleg elkészített mártást, valamint a megpirított csirkemellet, és az egészet addig főzzük, míg a csirke teljesen meg nem puhul.

Végül hozzáadjuk a vajat és a tejszínt, finoman összekeverjük, majd levesszük a tűzről.
 


Tálalás:


A húst és a mártást tányérra szedjük, a tetejét tejszínnel és vajjal díszítjük, végül korianderrel vagy friss petrezselyemmel szórjuk meg. Rizzsel, bulgurral vagy indiai lepénykenyérrel kínáljuk.

Borsmenta-tipp: ha húsmentes változatban szeretnénk elkészíteni az ételt, használjuk a csirkemell helyett paneert (indiai friss sajtot).
 
Egy másik indiai recept: Csirkecurry
Fotó:
Szabó Edit -

Főzünk

Tepsis csirke almával és rozmaringgal

2016.04.27. | Szabó Edit
Sok háziasszony esküszik a csirkemellfilére, pedig a combfilé szaftosabb, ízletesebb alapanyag. Érdemes kipróbálni…  
Főzünk

Gránátalmás gerslisaláta

2019.09.23. | Klich Zsuzsa
Ez a gerslisaláta a perzsa ünnepi étel, a „jeweled rice” egyik változata. Nálunk a kerti partik sztárja volt, hátha más is kedvet kap hozzá…  
Főzünk

Mogyorós csirkecurry

2019.10.28. | Klich Zsuzsa
Egyszerű, gyors, egzotikus, és bár nem autentikus, az illatos fűszerek miatt mégis a konyhánkba varázsolja Indiát. Mogyorós csirkecurry – kezdő háziasszonyoknak is!  
Főzünk

Rakott karfiol gerslivel

2020.07.13. | Szabó Edit
Az időt ugyan rá kell szánni, de a rakott karfiolt könnyű elkészíteni. Bármilyen évszakban, bármilyen napszakban tökéletes ebéd vagy vacsora…  
Főzünk

Ananászos csirkecurry

2022.11.23. | Szabó Edit
Egy óra alatt elkészül, imádnivalóan finom, az íze különleges, mégis ismerős. Az ananászos csirkecurry mindenkit levesz a lábáról…
Főzünk

Csirkecurry

2025.02.10. | Szabó Edit
Egzotikus, mégis ismerős, gyorsan elkészül és nagyon finom. Ezt a csirkemellből készült curryt akár egy nehéz munkanap végén is percek alatt az asztalra varázsolhatjuk. Remekül illik ho…

címkék

amerika (4) aprókertek (32) ausztria (6) az év bortermelője (10) ázsiai (6) bacsó andrás (5) badacsony (52) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (131) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (26) balla géza (8) barta pince (4) beszélgetünk (23) bikavér (40) bio (21) biobor (6) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (60) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (74) bornapló (15) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (296) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (35) bott frigyes (5) bott pince (35) bottszerda (21) brut (14) brut nature (5) budai zöld (4) budapest (240) bujdosó (4) bussay pince (4) cabernet franc (28) cabernet sauvignon (11) cava (10) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (19) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (24) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (10) desszertbor (5) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (119) eger (72) egészséges (11) egri borvidék (12) egri csillag (8) egzotikus (13) eper (5) erdőbénye (9) eszterházy (4) eszünk (7) étel (5) étterem (165) etyek (31) etyek budai borvidék (35) etyeki kúria (21) évforduló (4) ezerjó (14) fehérbor (143) fesztivál (47) figula (6) figula pincészet (5) főzünk (15) franc&franc (7) franciaország (10) friss (4) frittmann (7) furmint (98) furmint február (17) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grand tokaj (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (5) gyöngyözőbor (34) gyümölcsös (6) hajós (7) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (9) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (5) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsétel (6) húsvét (10) indiai (11) interjú (161) ipacs szabó istván (4) iszunk (18) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) katanapló (4) kávé (43) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (15) késői szüret (7) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (15) kolonics pincészet (5) könnyed (13) könnyű (20) könnyűvér (7) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (61) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (5) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (22) laposa birtok (5) lelovits tamás (4) leves (37) london (21) luka enikő (5) mád (22) magnamátra (10) magyar bor nagydíj (5) magyar borszakírók köre (4) mátra (70) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (7) merlot (29) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (18) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (5) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyakas pince (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (8) olaszország (55) olaszrizling (34) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (9) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (14) pannonhalmi apátsági pincészet (10) pannonhalmi borvidék (6) paulus (5) pázmánd (41) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (98) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (23) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (30) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (27) recept (312) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) sabar borház (4) saláta (14) sanzon (11) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (53) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (30) sör (46) sós (125) spanyolország (21) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (15) steigler pince (6) super 12 (7) sütemény (56) süti (19) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (91) száraz szamorodni (5) szászi birtok (5) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (19) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (24) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (12) taschner kurt (4) tavasz (15) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (18) tesztelünk (282) thummerer (4) tokaj (169) tokaj oremus szőlőbirtok (10) tokaj-hegyalja (124) tokaji aszú (47) tolnai borvidék (4) török (63) torta (5) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (7) utazás (87) utazási tippek (47) utazunk (49) vacsora (13) váli péter (4) vega (18) vegán (4) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (37) villányi borvidék (105) vörösbor (170) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (19) zsirai kata (10) zsirai pincészet (16) zweigelt (4)