Vissza
Köfte szépasszony módra – kadınbudu köfte
2025.02.13. | Nagyillés János
Nagyillés János Török örömök című sorozatának 57. részében egy darált húsos étel receptjét osztjuk meg olvasóinkkal. A szépasszony módra készített köfte kívül ropogós, belül omlós, egyszóval éppen olyan, amilyennek lennie kell…
Ezúttal húsos ételt hozok – az oszmán konyha egyik fogását, amely bár különleges, könnyedén elkészíthető. Amikor először megkóstoltam, azt mondtam: ez az egyik legjobb dolog, ami a darált hússal történhet. Be kell vallanom, hogy sem csirke-, sem sertéshússal nem készítettem még, ragaszkodtam az eredeti recept alapanyagához, a darált borjúhoz.A fogás nevéről – bármennyire nem PC – a gasztronómiai korrektség kedvéért muszáj elmondanom a következőt: a köfte neve kadınbudu, vagyis női comb, mert frissen kisütve a külseje roppanós, a belseje pedig lágyan omló.
Az elkészítése alig igényel több időt, mint a fasírté, de ezért a plusz 15 percért bőségesen kárpótol az íze és az állaga.
.jpg)
Hozzávalók:
- 50 dkg darált borjúhús
- 1 dl rizs
- 1 közepes fej hagyma, finomra vágva
- 1 teáskanál só
- 1 kávéskanál (vagy ízlés szerint akár több) bors
- 2 evőkanál olívaolaj (nem a húsba, hanem a hagyma párolásához)
- liszt – amennyit felvesz
- 4 tojás
- napraforgóolaj a sütéshez
.jpg)
Elkészítése:
1. Bő vízben, kevés sóval feltesszük főni a rizst. Míg a húst előkészítjük, majdnem, de csak majdnem készre főzzük. Ha időközben megfő, szűrjük le, és hagyjuk hűlni.
2. Az olívaolajon – egy kis sóval és borssal – üvegesre pároljuk a finomra vágott hagymát, majd rátesszük a darált hús felét, és megpirítjuk. Mikor elfőtte a levét, egy keverőtálban összekeverjük a hús másik, nyers felével és a rizzsel, és mikor már nem forró, ráütünk egy tojást. Az egészet homogénre, simára keverjük, gyúrjuk.
.jpg)
3. A formázás előtt egy tálban felverjük a maradék három tojást, egy másikba pedig teszünk néhány evőkanál lisztet. A húsból időnként meg-megvizezett kézzel 12-14 kis pogácsát formázunk, de a fasírttal ellentétben nem hagyjuk kerek formában, hanem hosszúkásra alakítjuk, és kissé össze is nyomjuk. A lisztbe forgatjuk, majd a felvert tojásba mártjuk, és forró napraforgóolajban készre sütjük.
.jpg)
4. A végeredmény a fasírtnál szaftosabb, finom vagdalt, amit kívül ropogós kéreg von be.
.jpg)
5. Tálalhatjuk piláffal, rizzsel, a sült burgonya is passzol hozzá. Én – amint a képen is látható – sült krumplit, valamint a még novemberben eltett, roppanós török savanyított sárgarépámat fogyasztottam hozzá. Isteni volt. Ajánlom mellé a török módon, reszelt fokhagymával és egy kis sóval ízesített joghurtot is.
Török örömök 56. rész: Arab köfte - fellâh köftesi
Fotó:
Nagyillés János