Főzünk

Köfte szépasszony módra – kadınbudu köfte

Köfte szépasszony módra – kadınbudu köfte című cikk borítóképe
2025. 02. 13. | Nagyillés János
Nagyillés János Török örömök című sorozatának 57. részében egy darált húsos étel receptjét osztjuk meg olvasóinkkal. A szépasszony módra készített köfte kívül ropogós, belül omlós, egyszóval éppen olyan, amilyennek lennie kell…

Ezúttal húsos ételt hozok – az oszmán konyha egyik fogását, amely bár különleges, könnyedén elkészíthető. Amikor először megkóstoltam, azt mondtam: ez az egyik legjobb dolog, ami a darált hússal történhet. Be kell vallanom, hogy sem csirke-, sem sertéshússal nem készítettem még, ragaszkodtam az eredeti recept alapanyagához, a darált borjúhoz.

A fogás nevéről – bármennyire nem PC – a gasztronómiai korrektség kedvéért muszáj elmondanom a következőt: a köfte neve kadınbudu, vagyis női comb, mert frissen kisütve a külseje roppanós, a belseje pedig lágyan omló.

Az elkészítése alig igényel több időt, mint a fasírté, de ezért a plusz 15 percért bőségesen kárpótol az íze és az állaga.



Hozzávalók:
  • 50 dkg darált borjúhús
  • 1 dl rizs
  • 1 közepes fej hagyma, finomra vágva
  • 1 teáskanál só
  • 1 kávéskanál (vagy ízlés szerint akár több) bors
  • 2 evőkanál olívaolaj (nem a húsba, hanem a hagyma párolásához)
  • liszt – amennyit felvesz
  • 4 tojás
  • napraforgóolaj a sütéshez

Elkészítése:

1.Bő vízben, kevés sóval feltesszük főni a rizst. Míg a húst előkészítjük, majdnem, de csak majdnem készre főzzük. Ha időközben megfő, szűrjük le, és hagyjuk hűlni.

2.Az olívaolajon – egy kis sóval és borssal – üvegesre pároljuk a finomra vágott hagymát, majd rátesszük a darált hús felét, és megpirítjuk. Mikor elfőtte a levét, egy keverőtálban összekeverjük a hús másik, nyers felével és a rizzsel, és mikor már nem forró, ráütünk egy tojást. Az egészet homogénre, simára keverjük, gyúrjuk.

3.A formázás előtt egy tálban felverjük a maradék három tojást, egy másikba pedig teszünk néhány evőkanál lisztet. A húsból időnként meg-megvizezett kézzel 12-14 kis pogácsát formázunk, de a fasírttal ellentétben nem hagyjuk kerek formában, hanem hosszúkásra alakítjuk, és kissé össze is nyomjuk. A lisztbe forgatjuk, majd a felvert tojásba mártjuk, és forró napraforgóolajban készre sütjük.

4.A végeredmény a fasírtnál szaftosabb, finom vagdalt, amit kívül ropogós kéreg von be.

5.Tálalhatjuk piláffal, rizzsel, a sült burgonya is passzol hozzá. Én – amint a képen is látható – sült krumplit, valamint a még novemberben eltett, roppanós török savanyított sárgarépámat fogyasztottam hozzá. Isteni volt. Ajánlom mellé a török módon, reszelt fokhagymával és egy kis sóval ízesített joghurtot is.

Fotó:
Nagyillés János

Főzünk
Arab köfte - fellâh köftesi című cikk borítóképe

Arab köfte - fellâh köftesi

2025. 02. 06. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 56. rész
A Török örömök sorozat 56. részében ismét egy vegetáriánus fogást ajánl a figyelmünkbe Nagyillés János. Az arab köfte – török nevén fellâh köftesi – ráadásul a pénztárcát is kíméli, olcsó és kiadós…
Főzünk
Habart savanyú húsgombócleves – terbiyeli ekşili sulu köfte című cikk borítóképe

Habart savanyú húsgombócleves – terbiyeli ekşili sulu köfte

2024. 11. 21. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 45. rész
A gazdag, tápláló levesek mindig jó szolgálatot tesznek. Nagyillés János most a savanyú húsgombócleves receptjét mutatja meg a Borsmenta magazin olvasóinak a Török örömök sorozat 45. részében…
Főzünk
Paradicsomos húsgolyó – misket köfte című cikk borítóképe

Paradicsomos húsgolyó – misket köfte

2024. 09. 19. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 37. rész
A misket köfte valójában paradicsomos húsgombóc, de persze nem a svéd, hanem a török változat. Igaz, hogy az apró golyók formázása időbe telik, de Nagyillés János receptje megéri a fáradságot…
Főzünk
Patatesli sulu köfte – burgonyás-húsgombócos egytálétel című cikk borítóképe

Patatesli sulu köfte – burgonyás-húsgombócos egytálétel

2024. 05. 30. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 27. rész
Nagyillés János Török örömök című sorozatának 27. részében egy olyan egytálétel receptjét találjuk, ami hasonlít ugyan a mi gulyásunkhoz, csakhogy húsgombóccal készül…
Főzünk
Lebeniye Çorbası – vagyis húsgombócleves gaziantepi módra című cikk borítóképe

Lebeniye Çorbası – vagyis húsgombócleves gaziantepi módra

2024. 04. 04. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 19. rész
A Lebeniye Çorbası valójában egy könnyen, gyorsan elkészíthető joghurtos húsgombócleves, amely nem szerepel a török gyorséttermek kínálatában, ezért otthon kell elkészítenünk, ha szeretnénk megkóstolni. Íme Nagyillés János receptje…
Főzünk
Lencseköfte című cikk borítóképe

Lencseköfte

2023. 11. 30. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 2. rész
A török konyha bővelkedik húsmentes receptekben. Török örömök című sorozatának 2. részében Nagyillés János azt meséli el, hogyan készítjük az egyik legnépszerűbb zöldségételt, a vöröslencsés köftét…