Főzünk

Natúr csirkemell zöldsalátával

Natúr csirkemell zöldsalátával című cikk borítóképe
2025. 09. 22. | Szabó Edit
Ha igazán jól fűszerezik, a natúr csirkemell nagyon finom, zöldsalátával kiegészítve pedig tökéletes ebéd vagy vacsora. Könnyű fehérbor illik hozzá…

A csirkemellnél minden a fűszerezésen múlik. Ha használjuk egy kicsit a fantáziánkat, és hagyjuk egy ideig érlelődni a húst a pácban, szaftos és finom fogást tálalhatunk. Aki vigyáz a vonalaira, kínáljon mellé zöldsalátát, de aki dúsabb élményre vágyik, tálalja krumplipürével. Isteni lesz.

Hozzávalók 2 személyre:
- 2 db csirkemellfilé, ujjnyi vastagságú szeletekre vágva
- só, bors, kakukkfű, ízlés szerint
- olívaolaj a pácoláshoz és a sütéshez

A salátához:
- ¼ jégsaláta (de lehet zöldsaláta, rukkola vagy bármilyen salátaféle, amit szeretünk, akár vegyesen is)
- 2 szem érett paradicsom
- 1-2 kisebb uborka vagy egy kígyóuborka negyede, felkarikázva
- 2 szál újhagyma

A vinegretthez:
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál citromlé
- 1 mokkáskanál dijoni mustár
- 1 gerezd fokhagyma, zúzva vagy áttörve
- fél csokor petrezselyemzöld, finomra vágva
- só, bors, ízlés szerint

Elkészítése:

1. A csirkemelleket felszeleteljük, olívaolajjal meglocsoljuk, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a finomra vágott kakukkfűvel, és egy zárható edényben legalább egy órára (de akár egy éjszakára is lehet) betesszük a hűtőbe, hogy az ízek jól átjárják.

2. Tálalás előtt 25 perccel elővesszük a hűtőből, és egy olívaolajjal kikent serpenyőben megsütjük. Vigyázzunk, nehogy túlsüssük! A szeletek vastagságát is figyelembe véve az egyik oldalon elég 6-9, a másik oldalon 4-7 perc. Akkor jó, ha itt-ott egy kicsit meg is pirul. (Azért ellenőrizzük, nehogy a közepe nyers maradjon.)


3. Míg a csirkemell sül, összeállítjuk a salátát. A vinegrettel kezdjük. A jó vinegrett lelke a zsiradék és a sav. A klasszikus arány 3 az 1-hez.
A citromlevet keverjük össze a mustárral, sózzuk, borsozzuk, majd vékony sugárban csepegtetve, folytonos keverés mellett adjuk hozzá az olajat. Selymes, sűrű masszát kapunk végül. Törjük bele a fokhagymát, és kóstoljuk meg. Ha szükséges, adjunk még hozzá egy kevés sót, borsot.
4. A petrezselyemzöldet csak közvetlenül a saláta tálalása előtt adjuk hozzá az öntethez.

5. A paradicsomot cikkekre, a zöldhagymát apró karikákra vágjuk, az uborkát is felkarikázzuk, a jégsalátát pedig kézzel tépkedjük megfelelő méretűre, mert késsel vágva gyorsan megbarnul a vágás mentén.

6. Ha a hús megsült, tegyük tányérra, a növényeket keverjük össze a vinegrettel, és már fogyaszthatjuk is.


Megjegyzés: ha krumplipürét is készítünk mellé, 30-40 dkg burgonyát hámozzunk meg, kockázzunk fel, sós vízben főzzük puhára, majd törjük át, adjunk hozzá hidegen 10 dkg vajat, ha szükséges, akkor még egy kis sót, és a kívánt állag eléréséhez keverjünk hozzá nagyjából másfél dl tejet. Ennyi az egész, nem ördöngösség, és nagyon finom lesz.

Fotó:
Szabó Edit

Főzünk
Egészben sült csirke 40 gerezd fokhagymával című cikk borítóképe

Egészben sült csirke 40 gerezd fokhagymával

2024. 12. 09. | Szabó Edit
Szaftos, ízletes és látványos étel, ráadásul elkészíteni sem bonyolult. Ez az egészben sült csirke a családi, baráti vacsorák egyik nélkülözhetetlen fogása lehet, főleg ha gondosan megválasztott fehérbort is töltünk mellé…
Főzünk
Sült csirkecomb egyszerűen című cikk borítóképe

Sült csirkecomb egyszerűen

2023. 11. 27. | Szabó Edit
Ez a sült csirkecomb a legegyszerűbb étel a világon, viszont látványos és finom, így akár az ünnepi asztalra is kerülhet...
Főzünk
Csirkepörkölt okrával című cikk borítóképe

Csirkepörkölt okrával

2022. 12. 10. | Szabó Edit
Az okrás csirkepörkölt igazi fúziós fogás: a hazai ízeket kimondottan izgalmassá varázsolja az egzotikus zöldség. Köretként kuszkuszt vagy bulgurt ajánlunk hozzá, de nokedlivel is finom…
Főzünk
Ropogós csirkeszárnyak című cikk borítóképe

Ropogós csirkeszárnyak

2021. 04. 19. | Szabó Edit
A sült csirkeszárny sokak kedvence, de csak akkor az igazi, ha belül szaftos, kívül ropogós. Íme két variáció, egyik jobb, mint a másik…
Főzünk
Zöldséges-csirkés tortillatekercs című cikk borítóképe

Zöldséges-csirkés tortillatekercs

2020. 12. 21. | Szabó Edit
Egyszerű, gyors, abbahagyhatatlan. Aki 20 perc alatt mennyei vacsorát szeretne varázsolni az asztalra, válassza ezt a zöldséges-csirkés tortilla receptet…
Főzünk
Tejben sült csirkecomb című cikk borítóképe

Tejben sült csirkecomb

2017. 06. 08. | Szabó Edit
Frissítő, könnyű nyári étel, egy pohár fehérborral ünnepé varázsolja a legzordabb hétköznapokat is…
Főzünk
Sült csirkecomb almával és körtével című cikk borítóképe

Sült csirkecomb almával és körtével

2016. 12. 22. | Szabó Edit
Alma, körte, csirke, friss fűszerek. Ebből az ételből a tél közepén is ránk mosolyog a napsugár...