Natúr csirkemell zöldsalátával
A csirkemellnél minden a fűszerezésen múlik. Ha használjuk egy kicsit a fantáziánkat, és hagyjuk egy ideig érlelődni a húst a pácban, szaftos és finom fogást tálalhatunk. Aki vigyáz a vonalaira, kínáljon mellé zöldsalátát, de aki dúsabb élményre vágyik, tálalja krumplipürével. Isteni lesz.
Hozzávalók 2 személyre:
- 2 db csirkemellfilé, ujjnyi vastagságú szeletekre vágva
- só, bors, kakukkfű, ízlés szerint
- olívaolaj a pácoláshoz és a sütéshez
A salátához:
- ¼ jégsaláta (de lehet zöldsaláta, rukkola vagy bármilyen salátaféle, amit szeretünk, akár vegyesen is)
- 2 szem érett paradicsom
- 1-2 kisebb uborka vagy egy kígyóuborka negyede, felkarikázva
- 2 szál újhagyma
A vinegretthez:
- 3 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál citromlé
- 1 mokkáskanál dijoni mustár
- 1 gerezd fokhagyma, zúzva vagy áttörve
- fél csokor petrezselyemzöld, finomra vágva
- só, bors, ízlés szerint
Elkészítése:
1. A csirkemelleket felszeleteljük, olívaolajjal meglocsoljuk, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a finomra vágott kakukkfűvel, és egy zárható edényben legalább egy órára (de akár egy éjszakára is lehet) betesszük a hűtőbe, hogy az ízek jól átjárják.
2. Tálalás előtt 25 perccel elővesszük a hűtőből, és egy olívaolajjal kikent serpenyőben megsütjük. Vigyázzunk, nehogy túlsüssük! A szeletek vastagságát is figyelembe véve az egyik oldalon elég 6-9, a másik oldalon 4-7 perc. Akkor jó, ha itt-ott egy kicsit meg is pirul. (Azért ellenőrizzük, nehogy a közepe nyers maradjon.)
3. Míg a csirkemell sül, összeállítjuk a salátát. A vinegrettel kezdjük. A jó vinegrett lelke a zsiradék és a sav. A klasszikus arány 3 az 1-hez.
A citromlevet keverjük össze a mustárral, sózzuk, borsozzuk, majd vékony sugárban csepegtetve, folytonos keverés mellett adjuk hozzá az olajat. Selymes, sűrű masszát kapunk végül. Törjük bele a fokhagymát, és kóstoljuk meg. Ha szükséges, adjunk még hozzá egy kevés sót, borsot.
4. A petrezselyemzöldet csak közvetlenül a saláta tálalása előtt adjuk hozzá az öntethez.
5. A paradicsomot cikkekre, a zöldhagymát apró karikákra vágjuk, az uborkát is felkarikázzuk, a jégsalátát pedig kézzel tépkedjük megfelelő méretűre, mert késsel vágva gyorsan megbarnul a vágás mentén.
6. Ha a hús megsült, tegyük tányérra, a növényeket keverjük össze a vinegrettel, és már fogyaszthatjuk is.
Megjegyzés: ha krumplipürét is készítünk mellé, 30-40 dkg burgonyát hámozzunk meg, kockázzunk fel, sós vízben főzzük puhára, majd törjük át, adjunk hozzá hidegen 10 dkg vajat, ha szükséges, akkor még egy kis sót, és a kívánt állag eléréséhez keverjünk hozzá nagyjából másfél dl tejet. Ennyi az egész, nem ördöngösség, és nagyon finom lesz.