Főzünk

Fazekas csirke beleni módra – hatay Belen tava

Fazekas csirke beleni módra – hatay Belen tava című cikk borítóképe
2024. 07. 11. | Nagyillés János
A hatay Belen tava valójában egy cserépedényben készült húsos egytálétel. Ezt hozta most nekünk Nagyillés János a Török örömök 33. részében…

A tava és a güveç (mindkettő az elkészítéshez használt, eredetileg cserépből készült edényt jelenti) nagyon kényelmes főzési módszer, amivel nagyobb mennyiségű készételt nyerhetünk. Története nyilvánvalóan azokba az időkbe nyúlik vissza, amikor ezeket a fazékféleségeket tartalmukkal együtt tűzbe vagy kemencébe helyezték – ez a főzési eljárás nálunk is ismert.

A kiindulásul használt eredeti étel birkából vagy marhából készül, és nagy mennyiségű faggyút is tartalmaz – én csirkéből készítettem, faggyú nélkül. Erre a célra a kereskedelmi forgalomban kapható csirkemellcsík vagy csirkecombfilé is alkalmas, de természetesen csirkemellfiléből is készíthetjük, vagy borjút is használhatunk – értelemszerűen hosszabb főzési idővel.

Hozzávalók:

  • 1 kg csirkemell, csirkecombfilé vagy marhahús
  • mérettől függően 3-4-5 paprika
  • 2 fej vöröshagyma (vagy lila hagyma, ízlés szerint)
  • 8 gerezd fokhagyma
  • 3-4 paradicsom
  • 1 dl napraforgóolaj
  • 5 dkg vaj

az öntethez:
  • egy nagyobb doboz paradicsompüré, vízzel fél literre felhígítva

fűszerek:
  • 1 teáskanál őrölt paprika
  • csípős őrölt paprika (ízlés szerint, de el is hagyható)
  • 1 teáskanál bors
  • só, ízlés szerint
  • ha van otthon: karışık baharat fűszerkeverék (elhagyható)



Elkészítése:

1. A húst megtisztítjuk, kockákra vágjuk. Minden összetevővel ugyanezt tesszük, kivéve a fokhagymát: az megpucolva, de egészben kerül az ételbe.

2.A paprikát és a vöröshagymát (vagy aki azt szereti, a lila hagymát) nagyobb kockákra vágjuk, a paradicsomot felvágás előtt meg is hámozzuk, majd az összetevőket egy nagy tálban összekeverjük, és egy deciliter napraforgóolajat adunk hozzá. A török konyha gyakran használ csípős paprikát: én ezt vissza szoktam fogni, mindenki tegyen az ételbe belátása szerinti mennyiséget. Többféle színű paprika használata a kész étel színvilágát gazdagítja.

3. Ezután jön a fűszerezés. Fűszerek: természetesen só, bors és őrölt paprika, és annyi csípős paprika, amennyit akarunk – el is hagyhatjuk. Egyes receptek megelégednek ennyivel – mások még „karışık baharat”-ot, vagyis fűszerkeveréket is adnak hozzá. Ebből többféle létezik, és általában különböző köftékhez használják. Nekem volt itthon, tettem az ételhez, de enélkül is tökéletes.

4. Az egészet összekeverjük, és a végén fél literre felvizezett paradicsomsűrítményt adunk hozzá – sűrű paradicsomlé is megteszi. A nagy jénaiba tett keveréket ezzel öntjük le, és a paradicsomlevet egyenletesen eloszlatjuk a keverékben.

5. A tetejére vajat szeletelünk. 200 fokos sütőben fedő alatt sütjük, míg az étel nem forr élénken és a hús meg nem puhul, majd levesszük a fedőt, és hagyjuk, hogy a lé egy része elfőjön és a teteje egy kicsit piruljon.

Az eredmény tulajdonképpen egy egytálétel, akár csak pusztán kenyérrel is fogyasztható, de nagyon jól megy hozzá egy jó rizspiláf. Tálaláskor joghurtot is tehetünk a tetejére, ahogy a törökök mondják: iyi olur – finom lesz.

Fotó:
Nagyillés János

Főzünk
Tavuk göğsü tatlısı – csirkemellpuding című cikk borítóképe

Tavuk göğsü tatlısı – csirkemellpuding

2024. 07. 04. |
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 32. rész
Édesség csirkehúsból? Miért ne! Nagyillés János ezt a kissé formabontó receptet teszi közkinccsé a Török örömök sorozat 32. részében. Íme a csirkemellpuding, vagyis a tavuk göğsü tatlısı…
Főzünk
Tavuklu siron – csirketorta című cikk borítóképe

Tavuklu siron – csirketorta

2024. 06. 27. |
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 31. rész
A Török örömök sorozat 31. részében Nagyillés János a tavuklu siron, vagyis a török csirketorta receptjét mutatja be. Első pillantásra kissé talán meghökkentő, de rendkívül finom.
Főzünk
Zöldséges-csirkés tortillatekercs című cikk borítóképe

Zöldséges-csirkés tortillatekercs

2020. 12. 21. |
Egyszerű, gyors, abbahagyhatatlan. Aki 20 perc alatt mennyei vacsorát szeretne varázsolni az asztalra, válassza ezt a zöldséges-csirkés tortilla receptet…
Főzünk
Csirkecomb sajtos bundában című cikk borítóképe

Csirkecomb sajtos bundában

2019. 03. 15. |
Vendégek jönnek, és nincs egy megbízható recepted? Próbáld ki ezt a sajtos bundában sült csirkecombot! Az egész elkészül másfél óra alatt, és amíg sül a csirke, a köretre és a salátára is jut időd…
Főzünk
Tejben sült csirkecomb című cikk borítóképe

Tejben sült csirkecomb

2017. 06. 08. |
Frissítő, könnyű nyári étel, egy pohár fehérborral ünnepé varázsolja a legzordabb hétköznapokat is…
Főzünk
Tepsis csirke almával és rozmaringgal című cikk borítóképe

Tepsis csirke almával és rozmaringgal

2016. 04. 27. |
Sok háziasszony esküszik a csirkemellfilére, pedig a combfilé szaftosabb, ízletesebb alapanyag. Érdemes kipróbálni…