Vendégoldal

Dűlőbisztrót nyitott a Harsányi Pincészet

Dűlőbisztrót nyitott a Harsányi Pincészet című cikk borítóképe
2021. 09. 16. | Borsmenta
A Sárospatak közelében, a Megyer- és a Király-hegy ölelésében található Harsányi Pincészet festői Dűlőbisztróval várja a borra és helyi ízekre vágyó vándorokat…

Évszázados családi pincészet Tokaj-Hegyalja rejtekén

Tokaj-Hegyalja ezernyi izgalmas történetet tartogat. Szinte minden pincészetnek, dűlőnek megvan a maga fordulatokkal teli múltja; akármerre nézünk, térdig járunk a történelemben. Így van ez a Harsányi Pincészetnél is, ugyanis a birtok – a Rákosi-korszak kivételével – több mint 160 éve van a család tulajdonában.

Az első területeket 1850 környékén vásárolta meg a jelenlegi tulajdonos szépapja, Rick Jakab, aki nemcsak a szőlőművelésben volt úttörő a környéken, hanem a város első patikáját is ő alapította. A birtok az ötvenes évekig szépen fejlődött, ám a háború után elkobozták, és csak a hetvenes években került vissza újra a család tulajdonába. Ma már négy környékbeli dűlő 13 hektárnyi területe tartozik a pincészethez.

Az egyedi mikroklímával rendelkező történelmi dűlők, a Királyhegy és a Megyer mellett a Kútpatka és a Ciróka szőlejében is a hagyományos tokaji szőlőfajtákkal, furminttal, sárga muskotállyal és hárslevelűvel találkozunk, amelyekből gondos odafigyeléssel születnek a környék legjobb borai. A kézművesség, az organikus szemlélet nemcsak a vegyszermentes feldolgozásban mutatkozik meg, hanem a szőlővel való gondos munkában is, hiszen a jó alapanyag a bor kulcsa, és az egyedi terroir szépen megmutatkozik benne, ha kellő odafigyeléssel és megfelelő gondoskodással készítik el.

A Harsányi Pincészet kínálata

A Harsányi Pincészet választékában egyebek között olyan friss, fiatalos, reduktív borokkal találkozunk, amelyek a lehető legmodernebb technológiai megoldásokkal születtek, ugyanakkor tiszteletben tartják Tokaj-Hegyalja múltját és hagyományait. A szortimenthez tartoznak továbbá az aszúk, a szamorodnik, a késői szüretelésű borok, illetve a dűlőszelektált tételek is. Kevesen tudják, hogy a birtokon nem csak bor készül, Harsányiék előszeretettel kísérleteznek különlegességekkel. Készítettek már többféle pálinkát, de mustmézet, borlekvárt is, és a birtokon termő valamennyi gyümölcsnek jut valamilyen fontos szerep.

A Dűlőbisztró

A pincészet folyamatosan fejlődik, 2021-ben elkészült az új feldolgozóüzem, amely nemcsak a még magasabb minőségű borok készítéséhez elengedhetetlen, hanem azért is, mert így a feldolgozó tetején a család végre megvalósíthatta régi álmát, a Dűlőbisztrót. Most már a sárospataki Cuvée Rendezvényház mellett itt is van lehetőség a birtok tételeinek kóstolására, nem is akármilyen környezetben.

A Dűlőbisztró étlapján a térségre jellemző szezonális kedvenceket találjuk: a borokhoz tökéletesen passzoló tálakon megjelennek Tokaj-Hegyalja ízei, színei. Mindez a tokaji hegyek ölelésében, a szőlőlugasok árnyékában. Érdemes egy sárospataki kirándulást vagy egy zempléni túrát eleve úgy szervezni, hogy itt érjen véget a nap!

Fotó:
Harsányi Pincészet

Iszunk
Tokaji: a folyékony arany című cikk borítóképe

Tokaji: a folyékony arany

2021. 07. 19. | Borsmenta
A Tokaji borvidék világhíres, nektárszerű borait évszázadok óta csiszolják értő kezek, hogy különféle árnyalatokban zárják palackba a botritisz áldását. Caroline Gilby Master of Wine írása…
Iszunk
Szepsy István Életműdíjat kapott című cikk borítóképe

Szepsy István Életműdíjat kapott

2021. 06. 23. | Szabó Edit
A Magyar Bor Akadémia Életműdíj Bizottsága 2020-ban úgy döntött, hogy Életműdíjat adományoz Szepsy István mádi borásznak. A világjárvány miatt többször elhalasztott díjátadóra végül június 21-én került sor…
Vendégoldal
Magyar borok kiemelkedő sikere Londonban című cikk borítóképe

Magyar borok kiemelkedő sikere Londonban

2020. 09. 27. | Borsmenta
Egy „Best in show” minősítést, 5 platina-, 12 arany- és 42 ezüstérmet hoztak haza a magyar borok a világ egyik legrangosabb borversenyéről, az idei Decanter World Wine Awardsról…
Iszunk
Tokaj, ahogy a felvidéki fiatalok látják című cikk borítóképe

Tokaj, ahogy a felvidéki fiatalok látják

2020. 07. 14. | Bott Zsuzsanna
Bár közülük kevesen jártak Tokajban, de hallottak róla, az ott születő borokat örömmel kóstolják és nem tartják drágának a borkedvelő felvidéki fiatalok. Íme nem reprezentatív felmérésünk Bott Zsuzsanna tollából…
Iszunk
Házasítás Megyer-módra című cikk borítóképe

Házasítás Megyer-módra

2018. 06. 21. | Szabó Edit
Dűlőtúra a Sárospataki Borterasszal 2.
Naár Pincészet, Espák Pince, Harsányi Pincészet, Tokaj-Portius, Pajzos Tokaj. Az öt pincészet Sárospataki Borterasz néven egyesületbe tömörült, és azon fáradoznak, hogy bebizonyítsák: Tokajtól északra is van élet. Most a Pajzos Tokajt mutatjuk be...
Iszunk
Kincsem, te drága! című cikk borítóképe

Kincsem, te drága!

2018. 06. 08. | Szabó Edit
Dűlőtúra a Sárospataki Borterasszal 1.
Miközben a mádi dűlők nevét lassan álmunkból felkeltve is vidáman soroljuk, Tokaj-Hegyalja északi határáról sokkal kevesebbet tudunk. Pedig ez a csodás vidék Sárospatakkal, a hercegkúti pincékkel és a többi titokkal megér egy-két látogatást…