Dűlőbisztrót nyitott a Harsányi Pincészet
Évszázados családi pincészet Tokaj-Hegyalja rejtekén
Tokaj-Hegyalja ezernyi izgalmas történetet tartogat. Szinte minden pincészetnek, dűlőnek megvan a maga fordulatokkal teli múltja; akármerre nézünk, térdig járunk a történelemben. Így van ez a Harsányi Pincészetnél is, ugyanis a birtok – a Rákosi-korszak kivételével – több mint 160 éve van a család tulajdonában.
Az első területeket 1850 környékén vásárolta meg a jelenlegi tulajdonos szépapja, Rick Jakab, aki nemcsak a szőlőművelésben volt úttörő a környéken, hanem a város első patikáját is ő alapította. A birtok az ötvenes évekig szépen fejlődött, ám a háború után elkobozták, és csak a hetvenes években került vissza újra a család tulajdonába. Ma már négy környékbeli dűlő 13 hektárnyi területe tartozik a pincészethez.
Az egyedi mikroklímával rendelkező történelmi dűlők, a Királyhegy és a Megyer mellett a Kútpatka és a Ciróka szőlejében is a hagyományos tokaji szőlőfajtákkal, furminttal, sárga muskotállyal és hárslevelűvel találkozunk, amelyekből gondos odafigyeléssel születnek a környék legjobb borai. A kézművesség, az organikus szemlélet nemcsak a vegyszermentes feldolgozásban mutatkozik meg, hanem a szőlővel való gondos munkában is, hiszen a jó alapanyag a bor kulcsa, és az egyedi terroir szépen megmutatkozik benne, ha kellő odafigyeléssel és megfelelő gondoskodással készítik el.
A Harsányi Pincészet kínálata
A Harsányi Pincészet választékában egyebek között olyan friss, fiatalos, reduktív borokkal találkozunk, amelyek a lehető legmodernebb technológiai megoldásokkal születtek, ugyanakkor tiszteletben tartják Tokaj-Hegyalja múltját és hagyományait. A szortimenthez tartoznak továbbá az aszúk, a szamorodnik, a késői szüretelésű borok, illetve a dűlőszelektált tételek is. Kevesen tudják, hogy a birtokon nem csak bor készül, Harsányiék előszeretettel kísérleteznek különlegességekkel. Készítettek már többféle pálinkát, de mustmézet, borlekvárt is, és a birtokon termő valamennyi gyümölcsnek jut valamilyen fontos szerep.
A Dűlőbisztró
A pincészet folyamatosan fejlődik, 2021-ben elkészült az új feldolgozóüzem, amely nemcsak a még magasabb minőségű borok készítéséhez elengedhetetlen, hanem azért is, mert így a feldolgozó tetején a család végre megvalósíthatta régi álmát, a Dűlőbisztrót. Most már a sárospataki Cuvée Rendezvényház mellett itt is van lehetőség a birtok tételeinek kóstolására, nem is akármilyen környezetben.
A Dűlőbisztró étlapján a térségre jellemző szezonális kedvenceket találjuk: a borokhoz tökéletesen passzoló tálakon megjelennek Tokaj-Hegyalja ízei, színei. Mindez a tokaji hegyek ölelésében, a szőlőlugasok árnyékában. Érdemes egy sárospataki kirándulást vagy egy zempléni túrát eleve úgy szervezni, hogy itt érjen véget a nap!