2020.01.15. | Szabó Edit
Ittunk bort, sört, gint, koktélt, ittunk Londonban, ittunk Budapesten, ittunk magányosan, ittunk csoportosan, ittunk tokajit, ittunk mátrait, tanultunk a CEWI-ben, dolgoztunk és szórakoztunk. Íme a top 10 ivós témánk 2019-ből…
Nos, igen, kár lenne tagadni, végigittuk az évet. Tavaly összesen 34 alkalommal adtunk hírt különböző kóstolókról, boros rendezvényekről, tesztekről és fesztiválokról. Nézzük, merre jártunk!A furmint bűvöletében indult az év. Januárban a londoni Furmint February rendezvényről tudósítottunk, ami – ahogyan a cikk címe is mondja – mosolygós este volt. Nem sokkal később részt vettünk a köveskáli Furmint Napokon, majd következett a budapesti Furmint Február Nagykóstoló.
Márciusban az év legcsajosabb boros rendezvényén, a Gyengébb? Nem! kóstolón ünnepeltük a nőnapot, áprilisban megkóstoltuk a MONYO boros söreit, májusban a Mátra borait, júniusban a székesfehérvári Hübris söreivel barátkoztunk, júliusban a SZÓLÓ bubijának örültünk, augusztusban mulattunk egyet a Bor, mámor… Bénye! fesztiválon, szeptemberben elugrottunk Geréékhez Villányba, aztán a hónap vége felé Bodrogkeresztúrban is tiszteletünket tettük, a térség ugyanis a Mindszent Havi Mulatságra készült.
Októberben megkóstoltuk Bussay doktor különleges hagyatékát, az Örökség ízét, és egy kicsit champagne-oztunk is, a világnapra való tekintettel, novemberben elmentünk a természetes borok fesztiváljára, a Mitiszol?-ra, decemberben pedig a Pinceszerre, ahol végigkóstoltuk a külhoni magyar borászok teljes repertoárját. Mindez természetesen csak néhány kiragadott program a sok közül, de ebből is látszik, hogy nem unatkoztunk.
Az év egyik legnépszerűbb írásában bemutattuk a legújabb magyar gineket, és rendszeresen hírt adtunk arról is, hogyan zajlanak a Borsmenta sajtótesztjei. Kóstoltunk furmintot, pinot noirt, késői szüretet, hárslevelűket, rozékat, kadarkákat, olaszrizlingeket és aszúkat, beszámoltunk a londoni Kékfrankos kóstoló eseményeiről éppen úgy, ahogyan a villányi Franc & Franc konferencia történéseiről, vendégeskedtünk Tállyán, elmeséltük, kik nyertek díjat az idén az International Wine Challenge-en, voltunk muzeális kóstolón és rozéünnepen.
Ja, és tanultunk a CEWI-ben. Volt aki alap-, volt, aki közép- és volt, aki felsőfokon vágott neki a tanfolyamnak, és miközben gazdagodtunk tudással, arról is igyekeztünk beszámolni, hogyan zajlik az oktatás ebben az igen színvonalas boriskolában, amit mindenkinek jó szívvel ajánlunk.
Élményekben nem volt hiány, és igyekeztünk mindent a legjobb tudásunk szerint átadni az olvasóknak. Az írásainkon elhelyezett lájkok száma alapján az alábbi cikkek kerültek a top 10-be:
1. Az Örökség íze – különleges kóstoló Bussay Dorottyával
2. Jönnek a magyar ginek – Agárdi, Opera, Terminus, Fenegyerek, Öreg, Búzavirág – mind együtt
3. Az év „legcsajosabb” borkóstolója – Gyengébb? Nem! kóstoló a Sofitelben – lesz idén is!
4. Hárslevelűk csatája – 18 hárslevelű egyetlen estén. Izgalmas volt…
5. A húsvét bora, a pinot noir – Borsmenta-teszt, tanulságokkal
6. Somló és Tokaj kapta a trófeát – tudósítás az IWC eredményeiről
7. Magyar kékfrankosok Londonban – beszámoló a Wine of Hungary UK rendezvényéről
8. Mosolygós este volt – Furmint February Londonban – ez volt az első, lesz idén is…
9. Furmint Napok Köveskálon – rendhagyó kóstolók a furmint jegyében
10. Látogatóban Gerééknél – egy feledhetetlen nap a lassan 30 éves pincészetnél
Köszönjük a sok szeretetet és biztatást – reméljük, 2020-ban is méltóak leszünk az olvasók bizalmára.