2020.01.08. | Szabó Edit
Tematikus vacsorák, fesztiválok, különleges gasztronómiai események, jól bevált és frissen nyitott éttermek egyaránt szerepeltek az „Eszünk” rovat 2019-es témái között. De vajon melyek voltak az olvasók kedvencei? Most kiderül…
A tavalyi évben összesen 35 alkalommal adtunk hírt éttermekről, tematikus vacsorákról és egyéb étkezési élményekről. A cikkek többségét munkatársunk, Barossné Koós Andrea jegyzi, aki megszállottan kutatja a friss helyeket, az izgalmas konyhákat, a szokatlan megoldásokat.
Írásainkban szó esett jól kipróbált budapesti és vidéki éttermekről, mint amilyen például a Földes Józsi Vendéglője vagy a gyöngyösi Bori Mami; írtunk Budapest első fine dining BBQ étterméről, a Zeyáról; beszámoltunk a Könyvbár szokatlan vacsoráiról; a Konyhakör egyik feledhetetlen rendezvénye segítségével felelevenítettük, mit ettek a Kádár-korszakban; eltöltöttünk egy éjszakát a Nagybanin; és megnéztük, milyen érzés, ha borok és csokoládék vonzásában telik el egy egész este.
Beszámoltunk néhány vonzó, friss nyitásról. Szerettük a Devil’s Prézli rántott húsait; jól éreztük magunkat Ady egykori törzshelyén, a Szabadság bisztróban; Varga Dániel és Nyikita Szuharev fúziós étterme, az Aum viszont minden képzeletünket felülmúlta. Nagy rajongói voltunk Bereznay Tamás szeptemberben nyílt CinCinjének, aztán sajnálattal tapasztaltuk, hogy alig egy hónappal később már mások vitték a helyet; a Wolf András vezette Salon étterem „Made in Hungary” menüje viszont nem okozott csalódást.
Benéztünk a Bárkertbe; villásreggeliztünk egyet a Dérynében; tequilákat és hamisítatlan mexikói ízeket kóstolgattunk Újpest nagyszerű éttermében, a Calaverában; teszteltük a konyhát a Normafa Síházban; voltunk a budai és a Debrecziner Gourmet, a rácalmási SVÉT és az Andrássy úti street food fesztiválon; megkóstoltuk a Kobuta ínyencségeit; megnéztük, hogyan főz marokkóit a Kopaszi-gáton található Fruska étterem konyhafőnöke, Nassim Ben; és elmentünk egészen Moszkváig, hogy előre bemutathassuk, mit tudnak a konyhában a Gourmet Fesztivál díszvendégeiként Magyarországra érkező Berezuckij ikrek.
Ellátogattunk néhány tematikus vacsorára is, amelyek különösen kedvesek voltak számunkra. A Gléda vendéglő Séfasztal vacsoráján 9 nagyszerű szakács készítette a fogásokat; az Eatwell pop-up vacsoráját viszont egyetlen fantasztikus páros, Santiago Lastra és Barna Ádám prezentálta a St. Andrea Wine & Gourmet bárban. Légli Ottó boraira az Up and Down, a Laposa Birtok boraira a Duna Garden Hotel és Étterem komponált menüsort; a Corvin Gastropubban sörök, a Societében koktélok mellé álmodtak nekünk ételeket; Kerekes Sándor, a Gléda konyhafőnöke pedig champagne-okra hangolta izgalmas vacsoráját.
Piknikeztünk egyet a Kristinus Birtok szőlőjében; megnéztük, hogyan éledt újjá a badacsonyi Hableány; kipróbáltuk a mediterrán életérzést a Szent György-hegyi Taberna Infinitóban; új szerzőnk, Bott Zsuzsanna pedig egy szlovákiai gasztrofarm életébe engedett bepillantást.
Élményekben nem volt hiány, és igyekeztünk mindent a legjobb tudásunk szerint átadni az olvasóknak.
Az írásainkon elhelyezett lájkok száma alapján az alábbi cikkek kerültek a top 10-be:
- Séfasztal – vacsora 9 tételben
- Szabó Kevin a Bori Mamiban
- Gasztrofarm Szalkán
- Vacsora a Kobutában
- Földes Józsi házias ízei
- Bereznay Tamás éttermet nyitott
- Paprika, sercli, sör – Gourmet Fesztivál 2019
- A Lastra-Barna négykezes
- A Glédában pezseg az élet
- Vacsora a Salonban
Köszönjük a sok szeretetet és biztatást – reméljük, 2020-ban is méltóak leszünk az olvasók bizalmára.
Fotó:
facebook
Vető Gábor
Hunyadi Nóra/Gastrografika
Vulman Péter