A Ménesi borvidék csodái

2018.01.04. | Szabó Hajnalka
Egy pincelátogatás Balla Gézánál sok borrajongónak bakancslistás program. Nekünk nemrég részünk lehetett benne: rövid kirándulást tettünk a királyleánykák és a feketeleánykák földjén…

Amikor egy borász a saját pincéjét mutatja be, amikor a saját közegében kóstoltatja a borait, az mindig nagy élmény – aki járt valaha pincelátogatáson, az biztosan visszavágyik. Egy-egy ilyen élményért érdemes néha hosszabb utat is megtenni.

Régóta terveztük, és december elején végre valóra vált az álom: egy hétvége Balla Gézánál a Ménesi borvidéken. E sorok írójának egyik kedvenc bora a Balla Feketeleányka, de az est folyamán új kedvenc is született.



A Ménesi borvidék Aradtól nagyjából 20 km-re keletre található, itt gazdálkodik 120 hektáron Balla Géza, aki még a doktori címét is borászatból szerezte. Ültetvényeinek négyötödén kék szőlőt termeszt, így talán a vörösborok kedvelői egy kicsit jobban el vannak kényeztetve, de ez nem jelenti azt, hogy a fehérborosok ne találnának kedvükre valót, sőt! A hajdan legendás történelmi borvidék a fűszeres kadarkái és a vörösaszú mellett a királyleánykáról volt híres, ezt ma sem hagyhatjuk ki, ha arra járunk. Évi hétszázezer palack kerül ki a pincéből, néhányat ebből mi is megkóstoltunk.

Érkezésünket pezsgővel ünnepeltük, a magyarádi fehérből készült alapbor pezsgősítését Garamvári Vencel végezte budafoki pincéjében. A friss ital jól felkészítette az ízlelőbimbóinkat az előttük álló megpróbáltatásokra. Mert bizony a vendéglátást itt felsőfokon űzik, borokkal és ételekkel is jól voltunk tartva, ha visszagondolunk a tejfölös csorbára vagy a kemencében sült csülökre, még mindig összefut a nyál a szánkban.



Rövid pincelátogatás után kóstolónkat friss, 2017-es fehérborokkal kezdtük. A sauvignon blanc akár egy trópusi gyümölcssaláta, nagyon csajos, nagyon jó, soha rosszabb kezdést. Utána a helyi kedvenc fehér fajta, a királyleányka következik, és a bor olyan zseniális, virágos illattal nyit, hogy egy csapásra elfeledjük a mögöttünk álló hosszú utat. Csak mosolygunk, mert tudjuk, hogy jó este elé nézünk. A borász meg csak mesél, mesél, hiszen 34 éve erről szól az élete. Mindent megtudunk a két és fél ezer hektáros borvidékről, a szőlőművelésről, a régi fajtákról. A poharunkba közben az első sziklabor, egy furmint kerül, ami kicsit eltér a mi furmintjainktól, más típusú ásványosságot érzünk rajta, bár birses illata és jellegzetes íze miatt mégis felismerhető.



A testesebb vörösborok előtt néhány tartálymintát is megkóstolunk – ez is jó a pincelátogatásban, hogy olyan borokkal is megismerkedhetünk, amilyenekkel egy üzletben vagy borbárban nem találkozhatnánk. A friss kadarka és a feketeleányka még nyers, de nagyon meggyőző, ez utóbbinál az intenzív szín és a gyümölcsösség már ilyen fiatalon is mutatja azt a szépséget, amiért évekkel ezelőtt beleszerettünk a borba.

Ezután jönnek azok a díjnyertes vörösök, amikre napokkal-hetekkel később is párás tekintettel gondolunk vissza.



A 2015-ös kadarka sziklabor nem tipikus kadarkás ízvilágú, de annyira komplex, olyan ízeket produkál, mint csak kevés bor. A következő, a 2015-ös feketeleányka sziklabor még nincs forgalomban, de már alig várjuk, hogy ezt az aszalt szilvás, csokis ízvilágú csodát megvásárolhassuk. Nem kevésbé várjuk a 2015-ös kadarka-feketeleányka-cabernet franc cuvée-t, ami Balla Géza legkisebb fiáról a Dávid nevet kapta, és csak a legjobb évjáratokban készül. A legutóbbi öt éve került palackba. Kóstoltunk 2013-ból sziklabor cuvée-t is, aminek az a különlegessége, hogy feketeleánykából és cabernet franc-ból házasították – az előbbi csak Romániában terem, míg az utóbbi itt nem jellemző, így igazán egyedi ez a kombináció. A cabernet franc sziklabort egyébként önállóan is palackozták 2013-ban – természetesen ezt sem hagytuk ki. Végül a házi krémeshez egy késői szüretelésű rajnai rizlinget párosítottunk, amit a szerelmesek istennőjéről, Amandinról neveztek el. A 70 gramm maradék cukrot tartalmazó bor édessége még pont a jól iható kategória, és tökéletes lezárása volt az eseménynek.



Balla Géza borait eddig is többször kóstoltuk már Budapesten, eddig is szerettük, de ilyen élményt soha nem nyújtott, mint a pincészetnél, ahol a borász csak nekünk mesélt, és olyan borokat is megmutatott, amihez máshol nem juthatunk hozzá. Kicsit nehezen szántuk rá magunkat ilyen hosszú útra, de megérte.

A ménesi bor „…szikrát ad a szerelemnek, szárnyat a gondolatoknak, kandallótüzet a barátságnak” – írta dr. Csávossy György, a néhány éve elhunyt erdélyi költő, borász, szakíró. Igyunk hát egy-két pohár feketeleánykát, és járjunk utána!
 
Fotó:
facebook
Szabó Hajnalka

bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (21) biobor (6) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (54) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (13) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (291) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (34) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (5) budai zöld (4) budapest (237) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (16) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (10) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (116) eger (72) egészséges (11) egri borvidék (12) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (31) etyek budai borvidék (33) etyeki kúria (19) évforduló (4) ezerjó (13) fehérbor (129) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (9) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (156) ipacs szabó istván (4) iszunk (16) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (43) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (14) kolonics pincészet (5) könnyű (15) könnyűvér (6) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (60) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (22) laposa birtok (5) leves (31) london (21) luka enikő (4) mád (16) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (70) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (17) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (34) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (9) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) paulus (5) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (97) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (282) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (10) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (52) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (24) sör (46) sós (111) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (54) süti (18) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (17) tesztelünk (251) thummerer (4) tokaj (157) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (113) tokaji aszú (46) török (46) torta (5) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (5) utazás (85) utazási tippek (47) utazunk (48) vacsora (12) váli péter (4) vega (14) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (100) vörösbor (154) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (19) zsirai pincészet (9) zweigelt (4)