2017.12.05. | Németh-Hehl Szilvia
1992. november 25. volt a napja, hogy bejegyezték hivatalosan is a Pajzos Tokaj borászatot a cégbíróságon. A jeles dátum 25. évfordulója alkalmából számos szakmabeli barátot invitált a Pajzos-Megyer borászat egy különleges vacsorára, a Sofitel Hotel éttermébe…
A pincészet megalakulása óta eltelt 25 év alatt a Pajzos életében is legalább olyan fejlődés ment végbe, mint országunk borkultúrájában. A kezdeti francia befektetők közül a jelenleg is tulajdonos Jean-Louis Laborde bordeaux-i származása ellenére is vallja, hogy a tokaji aszú az egyik legkülönlegesebb termék a világon. Ezzel a filozófiával és lelkesedéssel töltötte legelső szüretét 1991-ben Tokajban. Eltelt azonban 15 év, mire felmérték, hogy a borvidék száraz boraiban is hatalmas potenciál rejlik, így egyre nagyobb hangsúlyt fektettek a furmintból és a hárslevelűből készült száraz tételekre. Ezt a komoly munkát mára rangos díjak, szakmai elismerések igazolják, hiszen a pincészet furmint és hárslevelű selection tételei sorra viszik haza az érmeket a különböző versenyekről.
A francia gyökerekhez méltó nagyvonalú eseményen a hazai szakmai barátokon kívül részt vett a francia nagykövet, különböző francia intézmények képviselői, és Sárospatak polgármestere is. Miután meghallgattuk a borászat történetének rövid összefoglalóját, és megnéztük új, bemutatkozó rövidfilmjüket. Két száraz bort, három aszút és egy natúr eszenciát kóstolhatott meg a közönség, amelyekhez a Sofitel konyhafőnöke, Stéphan Rémon álmodott falatokat.
A tökéletesen felépített, nem túlzó sort a pincészet „belépő bora”-ként aposztrofált ’T’ furmint nyitotta. Nem mehetünk csak úgy el a tétel mellett, ritkán kóstolni ilyen jól átgondolt, príma ár-érték arányú bort. Bájos kis maradék cukrával és könnyed gyümölcsösségével itatja magát, nem csoda, hogy kóstolás után sokan kedvet kapnak a vásárláshoz.
A testes, fűszeres furmint selection méltó párja volt a hozzá tálalt zeller-mangalica kombinációnak, és aztán következtek az igazi „nagyvadak”. A 2013-as évjáratú 5 puttonyos tokaji aszút libamáj és sütőtök kombójával szolgálták fel, a 2006-os 5 puttonyos aszú ízes sajttal és szarvasgombával érkezett. Mindkettő tökéletesen eltalált párosítás volt, megmutatva, hogy nem szabad az aszúkat csak az édességek világába beszorítani.
Az estét a pincészet egyik leghíresebb bora, az 1999-es tokaji aszúeszencia zárta. Akik ismerik a tételt, már csillogó szemmel várták a pillanatot, ez a folyékony arany valóban mindent visz. Gyönyörű harmónia lengi be a kortyot, a bor kifejezetten magas savtartalma tökéletesen ellenpontozza a 257 g/l maradékcukor-tartalmat, az eltelt éveknek köszönhető, komplex fűszeresség már csak hab a tortán.
Ha azt hinnénk, hogy ezt már nem lehet fokozni, akkor jön a meglepetés: a 2013-as natúr eszencia. Nem minden nap kóstolhat az ember olyan bort, aminek több mint 500 g/l a cukortartalma, mindössze 2%-os alkoholtartalom mellett. Nem, ez már nem bor, ez maga a manna, a cseppenként mérhető gyönyörűség, aminek összetett, rétegzett ízvilága leírhatatlan.
A Pajzos komoly múltra tekinthet vissza, de forgalomban lévő borait kóstolva egyértelmű, hogy csak most kezdődik igazán izgalmas jövője. Nemcsak aszúikkal találták meg a világszínvonalnak megfelelő tökéletességet, de már száraz boraik is helyet követelnek maguknak a világpiacon, és terjesztik Tokaj hírnevét és felbecsülhetetlen potenciálját. Köszönjük, hogy mi is tanúi lehettünk ennek a különleges eseménynek. Mi mást kívánhatnánk a csapatnak, mint újabb sikeres 25 évet!
Fotó:
facebook
Németh-Hehl Szilvia