2017.03.21. | Varga Anita
Ez is olyan sós sütemény, ami két napig készül, de higgyétek el, megéri a fáradságot!
Gyerekkori emlékeim közt szívesen őrzöm a nagypapám kertjében álló óriási diófa képét, első fára mászós kalandjaim tárgyát, a lustálkodós vasárnapi hűsöléseket lombjai árnyékában. Azt hiszem, hasonló pozitív élmények maradnak majd meg a gyermekeimben is az utcánkban álló diófáról, amit persze leginkább ősszel látogatunk, de akkor csapatostul, hiszen óriási móka azon versenyezni, hogy ki talál több diót alatta. Mióta felfedeztük, hogy milyen finom is, ami benne lapul, azóta még az én finnyás fiaim is megesznek minden ételt, ami dióval készül, többek között ezt a diós pogácsát is, aminek a receptjét most megosztom veletek. Szerezzen nektek is legalább olyan otthonos pillanatokat a sütése és a fogyasztása, mint amilyeneket mi is átélünk, amikor együtt gyúrjuk, szúrjuk a srácokkal.
Hozzávalók:
- 200 g tejföl
- 20 g élesztő
- 2 tojás sárgája
- 2 csipet cukor
- 400 g liszt
- 200 g puha vaj
- 4 g só
- 100 g durvára vágott dió, megpirítva
- 1 egész tojás a kenéshez
- diószemek a díszítéshez
Elkészítés:
- előző este
1. Szeretek minden olyan kelt tésztát, ami tejföllel készül, puhává, omlóssá varázsolja ezt a pogácsát is. Keverjük össze a krémes tejfölünket először az élesztővel, a tojássárgájával és a cukorral, majd jöhet a liszt, a só és a vaj, illetve a durvára vágott, illatosra pirított dió. Dagasszuk őket jó alaposan simává. Nem baj, ha maradnak benne nagyobb diódarabok, sőt úgy az igazi, ha ropog a fogunk alatt.
2. A kapott tésztabucinkat takarjuk le egy tiszta ruhával, és térjünk vele együtt nyugovóra. Szépen összeérnek az ízek a hűtőben egy éjszakán át.
- másnap
3. Vegyük elő a tésztát, kicsit pihentessük szobahőmérsékleten, majd gyúrjuk át. Enyhén lisztezett munkalapon nyújtsuk ki ujjnyi vastagságúra.
4. Szúrjuk ki a tésztát kisméretű pogácsaszaggatóval, kenjük le a tetejét egész tojással, és díszítsük fél vagy egész diószemekkel. Kicsit hagyjuk pihenni.
5. Ezalatt melegítsük be a sütőnket 220 ºC-ra, helyezzünk az aljába egy vízzel teli edényt, hogy a gőzfürdő is elősegítse az élesztő munkáját.
6. 12-13 perc elég ahhoz, hogy szép pirosra süljenek.
Bár az ősz most nagyon nem aktuális, és ne is siessen, ez az íz elkísér minket egész éven át. Egy pohár jó bor mellé akár egy forró nyári strandolós nap után a Balaton-parti csillagos ég alatt is jólesik, nálunk legalábbis nincs igazán szezonja – mondhatni: bármikor jöhet! :-)
Borajánlatunk: Hilltop Borászat: Kamocsay Ihlet Cuvée 2015
Fotó:
Varga Anita