2016.04.14. | Szabó Edit
A quiche nem más, mint egy francia omlós tészta, amit tejszínes, tojásos feltéttel sütünk össze. Könnyen elkészíthető, pazar és megunhatatlan, hiszen a variációknak csak a fantáziánk szab határt…
Quiche. Már a szót is jó ízlelgetni. Frappáns, mégis elegáns, a franciás hangzástól kissé előkelő, de nem amolyan orrfennhordós módon, csak épp annyira, hogy kissé megfűszerezzen egy fáradtnak induló hétköznapi estét.
A quiche nem más, mint egy francia omlós tészta, amit tejszínes, tojásos feltéttel sütünk össze. Könnyen elkészíthető, pazar és megunhatatlan, hiszen a variációknak csak a fantáziánk szab határt. Készülhet bármilyen idényzöldségből, de tehetünk bele darált húst, rákot, halat, sonkát, ami jól illik a hangulatunkhoz – vagy amit éppen találtunk a hűtőben.
Mi most a gombás-medvehagymás változatot sütöttük meg.
Ha a lusta háziasszony tempóját választjuk, vegyünk a boltban egy csomag leveles tésztát. Nem olyan, mintha mi magunk gyúrtuk volna, de egy fárasztó nap végén tökéletes megoldás.
Íme a recept:
Hozzávalók 4-6 személyre:
A tésztához:
- 20 dkg finomliszt
- 8 dkg vaj
- 1 db tojás
- 2 evőkanál tejföl
- só ízlés szerint
- 50 dkg csiperkegomba tisztítva és szeletelve
- 1 csokor medvehagyma tisztítva és csíkokra vágva
- 2 db tojás
- 2 dl habtejszín
- 10 dkg reszelt sajt
- 2 evőkanál étolaj
- só, bors ízlés szerint
- A tészta alapanyagait összegyúrjuk, majd 3-5 mm vastagságúra kinyújtjuk.
- Kibélelünk vele egy 25 cm átmérőjű, fodros szélű tortaformát, villával megszurkáljuk, és előmelegített sütőben 5 perc alatt elősütjük.
- A töltelékhez az olajon kicsit megfuttatjuk a gombát, ízlés szerint fűszerezzük, majd összeforgatjuk a medvehagymával, és néhány percig pároljuk.
- A tojásokat feltörjük, felverjük, majd hozzákeverjük a tejszínt és a reszelt sajt felét.
- A masszához keverjük a párolt gombát és a medvehagymát, és az egészet az elősütött tészta közepére öntjük.
- A masszát egyenletesen eloszlatjuk a formában, a tetejét pedig megszórjuk a reszelt sajt másik felével.
- 180 fokon, 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük. Akkor jó, ha a sajt ropogósra pirult a tetején.
- Friss salátával tálaljuk.
Borajánlatunk: Royal Tokaji Borászat: Dry 2014