2019.07.01. | Klich Zsuzsa
A harcsa viszonylag szálkamentes, könnyen tisztítható hal, tápláló és finom. Mi most sáfránnyal bolondítottuk meg, és kétféle nyári köretet is készítettünk hozzá…
Sajnos manapság nem könnyű jó minőségű halhoz jutni, és ha az ember lánya olyan szerencsés, hogy a szenvedélyes horgász barátok megajándékozzák egy egész harcsával – ráadásul tisztítva, szeletelve –, akkor lehet örülni! A harcsa nemes hal, a húsa feszes, hófehér, ízletes és egészséges. Van benne jócskán D-, B2- és B6-vitamin, gazdag omega-3 zsírsavakban, és jelentős a vas-, a foszfor-, a kálium- és a kalciumtartalma is.
Na de mi készüljön belőle? Halászlé? Igen, de ahhoz jó lenne egy kis keszeg is az alaplébe. Harcsapaprikás? Hát, ahhoz most túl meleg van. Ráadásul maradt egy félcsokornyi spárga, egy kis rukola meg egy kevés bébicékla, azokat is fel kellene használni…
Hát, ez lett. Klasszikus fogás, de azért mégis van benne egy kis csavar. Több recept ötvözete, és épp csak annyira szakad el a megszokott ízektől, hogy még a konzervatív gyerekek is megegyék…
Hozzávalók:
- 6 szelet harcsa
- só
- 2 evőkanál finomliszt
- fél teáskanál sáfrány
- zsiradék a sütéshez
A körethez:
- néhány marék apró újburgonya
- 1-2 ágacska kakukkfű
- 1 teáskanál nagy szemű só
- 1-2 evőkanál olívaolaj
- néhány marék rukola, zsenge levelek bébicékláról vagy bármilyen friss salátalevél
- az öntethez olívaolaj, só és balzsamecet, ízlés szerint
VAGY
- egy kis csokor zsenge spárga
- 1 dl tejfel
- 1 teáskanál majonéz
- 1 csipet sáfrány
Elkészítés:
1 A harcsaszeleteket megmossuk, besózzuk.
2. A lisztet összekeverjük a sáfránnyal, ebben hempergetjük meg a halszeleteket, majd forró olajban kisütjük. Oldalanként 5-6 perc sütési idővel számoljunk, és figyeljünk, hogy a szeletek ne legyenek nagyon szorosan a serpenyőben.
3. A kicsi krumplikat megsikáljuk (pucolni nem kell), a mennyiséghez képest megfelelő méretű sütőformába dobjuk (ne legyen sem túl szorosan, sem túl lazán), rászórjuk a sót, a kakukkfüvet, és megöntözzük az olívaolajjal (ha nincs kakukkfű, tökéletes a petrezselyem vagy a rozmaring is), és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 35-40 percet sütjük. A sütési idő változhat a burgonyák méretétől függően – ha nagyobbak, akár egy óra is szükséges lehet. Kóstoljuk meg, és toljuk vissza, ha még kemény!
4. A salátát mossuk meg, közvetlenül tálalás előtt keverjük össze az olívaolajból, sóból és balzsamecetből kevert öntettel, és készítsünk belőle „ágyat” a halszeleteknek.
VAGY
1. A spárgákat törjük ketté, és a csúcs felőli zsenge részét pároljuk meg egy lábosban, a párolóbetétre fektetve. (Ha nincs párolóbetétünk, főzzük 5-6 percig kis lángon, lefedve). A fásabb részt használhatjuk leveskészítéshez. (Az instrukció ITT található.)
2. Keverjük el a tejfelt, a majonézt és a sáfrányt.
Tálalás: tálaljuk a halat a saláta vagy a spárgák mellé, halmozzuk a tányérra a pici újburgonyákat, és kínáljuk a fogást a sáfrányos-tejfeles öntettel.
Fotó:
Klich Zsuzsa