2016.06.21. | Raab Zsuzsanna
Kívül ropog, a húsa lédús, jelentős százaléka víz, maga a vitalitás. Nem csoda, hogy már az ókorban az „istenek eledelének” tartották...
Emlékszünk, amikor a legsötétebb, legzordabb téli napon azt kívántuk, hogy bárcsak itt lenne már a nyár? Több fényre, több színre, több illatra vágytunk. Lassan eltelt a tél, kicsit gyorsabban a tavasz, majd eljött a június, és vele az eleven természet és a friss gyümölcsök időszaka. Ilyenkor valahogyan könnyebb élni: minden reggelben ott van a nyár ígérete, este 9-kor még szinte világosban ücsöröghetünk kedvenc teraszunkon egy pohár finom itallal, hétvégente nyugodtan grillezhetünk a barátokkal, és bátran tervezhetünk szabadtéri programot, mert még ha el is ered az eső, a nyári zápornál kevés finomabb dolog van a világon.
A júniusban érő cseresznye gyönyörű gyümölcs. Kívül ropog, a húsa lédús, jelentős százaléka víz, maga a vitalitás. Nem csoda, hogy már az ókorban az „istenek eledelének” tartották. Frissen fogyasztva a legízletesebb, nyugodtan ehetünk belőle annyit, amennyi jól esik, nem fog megártani (csak vizet ne igyunk közvetlenül utána, mert könnyen gyomorfájás következhet be). Szervezetünkre igen jótékonyan hat: elősegíti az emésztést, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, vértisztító, fájdalomcsillapító és bőrmegújító csemege.
Akinek van kertje, és saját cseresznyefával büszkélkedhet, maga szüretelheti a gyümölcsöt. Ha ez az élmény nekünk nem adatik meg, és a piaci kínálattal kell beérnünk, ne bánkódjunk: a piaci árusok bódéi között nézelődve is kiváló cseresznyére bukkanhatunk. Viszont mindig alaposan vizsgáljuk meg a gyümölcsöt: legyen kemény és fényes héjú, sérülésmentes – így biztosan nem bánjuk meg a vásárlást.
A cseresznye konyhai felhasználása igen sokoldalú, a magyar gasztronómia egyik kedvelt alapanyaga: bátran jöhetnek hát a torták és a különféle sütemények, de tehetjük salátába, levesbe, vagy készíthetünk belőle mártást is.
A Borsmenta tippje: Egy tál friss cseresznye kellemes kísérője lehet egy palack bornak, lekvárként pedig üvegbe zárhatjuk a nyár ízét. Hónapokkal később, egy sötét és zord téli napon elővéve hálásak leszünk magunknak a gondoskodásért.
Borajánlatunk: Gere Attila Pincészete: Rosé Frici 2015