Vissza

Kanelbullar

2017.10.12. | Varga Anita
Vajon mi rejlik az egzotikus hangzású szó mögött? A legklasszikusabb svéd péksütemény, a fahéjas csiga. Érdemes vele meglepni a családot, imádni fogják. Hardcore édességimádóknak kínáljunk mellé házi szilva- vagy eperlekvárt…

Ismeretlen, egzotikus tájakra képzelem magam, ahogyan ezt a szót ízlelgetem: kanelbullar. Igazából túl sok romantikus nincs egy fahéjas sütiben, mégis úgy éreztem, hogy ki kell próbálnom ezt a receptet. A kardamom és a fahéj randevúja keltette fel az érdeklődésemet, pedig nem is vagyok oda a keleti konyháért. Kardamommal édességben még sosem találkoztam. Utánaolvasva persze kiderül, hogy két fajtája létezik, a zöld és a fekete, melyek közül ez utóbbit a füstös ízvilága miatt húsok és zöldségek ízesítésére használják, a zöld változatot pedig süteményekbe keverik, és nem csak keleten, de az északi országokban is. Maga a kanelbullar egyébként az egyik legklasszikusabb svéd péksütemény. A nyelvész bújik elő belőlem, amikor a szó etimológiáját kutatom – a kardamom a szív fűszere: kardia=szív, amomum=fűszer. Gyönyörű szó!




Hozzávalók
 
A tésztához:
  • 2,5 dl langyos tej
  • 0,5 dl cukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 50 dkg finomliszt
  • 1 kávéskanál só
  • 1 teáskanál őrölt kardamom
  • 7,5 dkg puha, szobahőmérsékletű vaj
A töltelékbe:
  • 10 dkg puha vaj (nem olvasztott, és nem is a hűtőből kivett)
  • 10 dkg barna cukor
  • 2 teáskanál fahéj
A tetejére:
  • 1 felvert tojás
  • díszítőcukor




Elkészítés:


1. A langyos tejbe szórjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, összekeverjük, majd félretesszük.

2. A lisztet tálba szitáljuk, összevegyítjük a sóval és az őrölt kardamommal. Hozzáadjuk a szobahőmérsékletű vajat, és összemorzsoljuk. A közepébe mélyedést készítünk, és beleöntjük az élesztős keveréket. Kézzel vagy géppel dagasztani kezdjük: gyönyörű fényes, rugalmas gombóccá áll össze

3. Szobahőmérsékleten nagyjából 45 perc alatt a duplájára kelesztjük. Közben a töltelék hozzávalóit egy tálban habosra keverjük.



4. A gyúródeszkát vékonyan meghintjük liszttel, és a megkelt tésztát óvatosan ráfordítjuk. Sodrófával 3-4 mm vastag, 40×60 cm-es téglalappá nyújtjuk. Amikor téglalapot kell formáznunk, mindig sarkosan kezdjük a nyújtást: gurítsuk a sodrófát a tészta jobb felső, majd a bal alsó sarka irányába, és ugyanezt a másik oldalon is, azaz a bal felső, majd jobb alsó sarok felé nyújtunk. Ezután gurulhat felfelé-lefelé és oldalirányban a sodrófa. Ezt ismételve könnyedén alakíthatjuk a szépen megkelt, ezáltal jól kezelhető tésztánkat. Rákenjük a tölteléket, és a hosszabb oldala felől feltekerjük, mint a bejglit.  Enyhén belisztezzük a felületét, hogy ne ragadjon, és 2 cm széles szeletekre vágjuk.

5. Egymástól távol, sütőpapíros tepsire fektetjük a csigákat, vagy 1-1 papírkapszliba tesszük, és további 15-20 percig kelni hagyjuk. Ezalatt előmelegítjük a sütőt 220 °C-ra.



6. A megkelt péksüteményeket lekenjük felvert tojással, megszórjuk díszítőcukorral, és a tepsit vagy a muffinformát a forró sütőbe toljuk. A csigákat 10-15 perc alatt aranysárgára sütjük.


Nálunk csak 10 perc volt, eddig bírtunk ellenállni a sütőből kiáradó isteni fűszeres illatoknak! smiley


 
Borajánlatunk: Bott Pince: Bott-rytis 2011
Fotó:
Varga Anita

bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (10) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (21) biobor (6) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (54) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (69) bornapló (14) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (291) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (34) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (5) budai zöld (4) budapest (237) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (17) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (10) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (117) eger (72) egészséges (11) egri borvidék (12) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (31) etyek budai borvidék (33) etyeki kúria (19) évforduló (4) ezerjó (13) fehérbor (129) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (10) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (6) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (156) ipacs szabó istván (4) iszunk (17) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (43) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (14) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (14) kolonics pincészet (5) könnyű (16) könnyűvér (6) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (60) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (22) laposa birtok (5) leves (31) london (21) luka enikő (4) mád (17) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (70) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (17) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (34) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (9) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (9) pannonhalmi borvidék (5) paulus (5) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (97) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (287) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (10) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (52) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (25) sör (46) sós (113) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (54) süti (18) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (18) tesztelünk (252) thummerer (4) tokaj (160) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (114) tokaji aszú (47) török (49) torta (5) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (6) utazás (85) utazási tippek (47) utazunk (48) vacsora (12) váli péter (4) vega (14) vegán (4) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (100) vörösbor (154) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (19) zsirai pincészet (10) zweigelt (4)