2018.03.26. | Szabó Edit
Ideális villásreggeli fogás egy kissé hűvös hétvégi napon, de akár könnyű ebédnek is beillik.
Ezt az ételt akkor érdemes készíteni, ha a húslevesben puhára főtt marhahús nem fogy el, és marad pár szelet másnapra. Nagyon fontos, hogy a marhahúst igazán puhára főzzük, és ne legyen száraz. Kérjünk a hentesnél stefániát, az szaftos és jóízű. Az étel sikere a röszti sütésén múlik. Fontos az öntöttvas serpenyő és a helyesen megválasztott hőfok.
Hozzávalók 4 személyre:
- 200 g húslevesben főtt marhahús
- 3 db közepes méretű burgonya
- 1 evőkanál vaj
- 1 fej vöröshagyma, finomra vágva
- 1 kis csokor petrezselyem, finomra vágva
- 4 db tojás
- 2 evőkanál olaj
- só, frissen őrölt bors
- A burgonyát héjában addig főzzük, míg félkeményre puhul. Amikor már a hurkapálcát két ujjal megfogva bele tudjuk szúrni, abba kell hagyni a főzést. Fontos, hogy ne puhuljon túl. Ha kész, leöntjük róla a vizet, és hagyjuk kihűlni.
- Ha már nem forró, lehúzzuk a héját, és nagylukú sajtreszelőn lereszeljük.
- A főtt marhahúst ujjainkkal szálasra morzsoljuk.
- A vaj felén egy serpenyőben megfonnyasztjuk a hagymát.
- A reszelt burgonyát, a húst, a hagymát és a petrezselymet keverőtálba tesszük, sózzuk, pár tekerés borsot darálunk rá, és kevés mozdulattal összekeverjük, ügyelve, hogy ne törjön össze a burgonya. Akkor szép, ha szálasan marad.
- Egy nagyobb, forró vasserpenyőbe kevés olajat öntünk, a burgonyakeveréket négy egyenlő méretű kupacban belehalmozzuk, majd spatulával formára igazítjuk, hogy mindegyik lapos, korong alakú legyen. Pár percig ne mozdítsuk, hadd süljenek. Ha már összeálltak, csipegessünk egy kis vajat a serpenyő oldala és a korongok közé, és süssük még 1-2 percig. Ha a serpenyőt egy határozott mozdulattal kissé oldalról a munkaasztalunknak ütjük, akkor a korongoknak meg kell mozdulniuk anélkül, hogy szétessenek. Ezután apró rázogatásra is „táncolni” fognak a serpenyőben. Ezen a ponton alájuk lehet nyúlni egy széles spatulával, és megfordíthatjuk őket. A másik oldalukat ugyanígy megsütjük, majd tányérra csúsztatjuk.
- A tojásokból kevés zsiradékon tükörtojást sütünk, és a röszti tetejére csúsztatjuk.
Borajánlatunk: Tóth Ferenc Pincészet: Kadarka 2013
Fotó:
Dancsecs Ferenc / FurmintPhoto
-
weboldal