2017.06.05. | Varga Anita
Vadul süt a nap, tombol a grillszezon! Anita megmutatja, hogyan kell minibucit sütni a hamburgerünkhöz…
Tegye fel a kezét, aki nem szereti a hamburgert, aki nem enne meg egy jó kis békebeli emeletes burgert vastag húsréteggel, sok salátával, hagymával! Mehet bele ketchup, mustár, és még sorolhatnám... A napsütéssel együtt újra itt a kerti sütögetések ideje, és nincs is annál stílusosabb, mint saját készítésű házi buciba dobni a rácson omlósra, ropogósra, szaftosra sült grillezett darált husinkat.
Az elkészítése sokkal kevesebb macerával jár mint gondolnátok, bőven megéri a ráfordított időt, cserébe az élményért és a bezsebelt elismerésekért. Ha gyerekzsúrra készülünk, szintén ideális adag, még az én csekély étvágyú kicsikéim is eltüntetik egy pillanat alatt. Kiránduláshoz szendvicsnek, reggelire mézzel, lekvárral is finom, sőt hidegtálak kísérője is lehet.
Hozzávalók:
- 2,5 dl langyos tej
- 2,5 dkg friss élesztő
- 1 kávéskanál cukor
- 45 dkg liszt
- 2 kávéskanál só
- 5 dkg vaj
- tojásfehérje és szezámmag a szóráshoz
Elkészítés:
1. Az élesztőt keverjük krémesre kb. fél deci tejben a cukorral együtt, és várjunk egy keveset, hadd ismerkedjenek össze.
2. A lisztet keverjük el a sóval, morzsoljuk el a vajjal, öntsük hozzá a tejet, majd jöhet a felfuttatott élesztő.
3. Gyúrjuk a tésztát, míg ruganyos és egynemű nem lesz.
4. Szobahőmérsékleten kelesszük minimum 2 órán keresztül.
5. Osszuk el 10 egyenlő darabra, a darabkákat egyesével formázzuk (virgoljuk) 10 minibucivá, és a sütőlapra elhelyezve kelesszük további 30-40 percen át. Egy sütőlapon is simán elférnek szépen egymás mellett.
6. A tetejüket egy ecset segítségével kenjük meg tojásfehérjével, majd szórjuk meg szezámmaggal.
7. 210 ºC-ra előmelegített sütőben 15-20 percig süssük. Ne felejtsünk el a sütő aljába vízzel teli tűzálló edényt elhelyezni, hiszen a kelt tészta a gőz hatására szebben megemelkedik majd így.
Ha hamburgert készítünk belőle, félbevághatjuk, és egy teflonos serpenyőn kicsit megpiríthatjuk a bucink mindkét belső felét, hogy az ízhatás még füstösebb legyen.
Kellemes időtöltést a szabadban!
Borajánlatunk: Bott Frigyes: Zöld veltelini 2016
Fotó:
Varga Anita