2018.03.19. | Varga Anita
Ez az egyik legízletesebb csokitorta, amit valaha kóstoltunk. Nem kell megijedni, a recept hosszú, de a torta elkészítése cseppet sem bonyolult, és még csak nem is annyira időigényes...
Ezt a tortát a bűntudatom enyhítése végett készítettem el a srácoknak. Nem jött be: a bűntudat megmaradt, csak metamorfózison esett át – most már amiatt van, hogy nem bírtam én sem abbahagyni az evést. Eddig volt egy tuti biztos csokoládébomba receptünk: szülinapra, vasárnapra, náthára, fogvesztésre, vagy csak úgy, de mindig azt kérték. Most már lassan egy hete esszük ezt a másikat, és azóta még egyik gyerek se panaszkodott.
A tésztája nagyon egyszerű, a bögrés elv alapján összeállítható, csak arra kell figyelni, hogy ugyanazt a bögrét használjuk. A krémje pedig főzött vajas dobostortakrém. Habos, omlós, olvadós, mmmm… mennyei!
Hozzávalók
A tésztához:
- 1,5 bögre liszt
- 1,5 bögre cukor
- 3/4 bögre holland kakaópor
- 1,5 teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál só
- 1 narancs reszelt héja
- 2 nagy tojás
- 3/4 csésze író (boltban kapható, de ha nincs, az sem baj, elkészíthető ugyanennyi tejjel, amihez hozzáadunk 1 teáskanál friss citromlevet, 3-4 percig állni hagyjuk, és máris használhatjuk)
- 3/4 csésze frissen facsart narancslé
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 5 evőkanál olaj
- 4 nagy tojás
- 20 dkg cukor
- 2 evőkanál holland kakaópor
- 10 dkg 74%-os étcsokoládé
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- 20 dkg puha vaj
Elkészítés:
1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
2. A tészta hozzávalóit a robotgép táljába mérjük, és rövid idő alatt sima, egynemű tésztát keverünk belőle.
3. Az eredeti recept alapján 2 darab 20 cm átmérőjű sütőformába öntjük, az egyik lesz a tortánk alja, középen a krém, rajta a másik megsült tészta. Az én formám azonban picit nagyobb, így a 17 cm-eset használtam, és abban olyan szépen feljött, hogy végül két külön tortácska lett belőle… Ja, természetesen dupla annyi krémmel.
4. A formák aljába sütőpapírt terítünk, és a kikevert tésztát – megfelezve, egyesével – ráöntjük.
5. Mehetnek is az előmelegített sütőbe, amiben a hőfokot most visszavesszük 170 fokra. Nagyjából 30-35 perc alatt sülnek készre.
6. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy jó-e már, de vigyázzunk, hogy ne száradjon ki, inkább maradjon kissé tapadós a tészta!
7. A kisült tortalapokat rácsra tesszük és kihűtjük.
8. Amíg a tészta sül, elkészítjük a krémet.
9. Két lábosra lesz szükségünk. Az egyik picit kisebb átmérőjű legyen, ebbe öntünk 2 ujjnyi vizet, és elkezdjük melegíteni, forralni, de nem kell túl magas hőfokon.
10. Ráhelyezzük a nagyobb átmérőjű edényt, amibe előzőleg beleütöttük az egész tojásokat, és kimértük a cukrot. Egy habverővel addig kevergetjük, amíg a krém jól besűrűsödik. Ez 10-12 percet vesz igénybe.
11. Elzárjuk alatta a lángot, a krémbe szórjuk a 2 evőkanál kakaóport, elkeverjük, majd beletördeljük a csokoládét, és hozzáadjuk a vaníliát is. Addig kevergetjük, amíg a csokoládé felolvad, és a krém szép fényes, egynemű lesz.
12. Félretesszük, és kicsit kihűtjük.
13. Amikor a krém kihűlt, a robotgép táljába szedjük, és a puha vajjal kihabosítjuk.
14. Tortatálra tesszük az egyik tortalapot, gazdagon kenünk rá a krémből. Ne sajnáljuk, úgy az igazi és mutatós, ha a közepébe ugyanannyi krém kerül, mint a tetejére.
15. Rátesszük a másik lapot, majd a maradék krémmel vastagon bevonjuk az egész tortát. 1-2 órára hűtőbe tesszük, azután tálaljuk.
A krémet én nem étcsokiból kevertem ki, hanem a télen felhalmozott tejcsokikészlethez nyúltam, és kicsivel kevesebb cukrot adtam hozzá. Szerintem érdemes így is kipróbálni!
Borajánlatunk: Dorogi Testvérek Pincészete: Tokaji Fordítás 2012
Fotó:
Varga Anita