2016.02.18. | Szabó Edit
Ha azt mondjuk, pisztácia, szinte mindenki a sózott, ropogós csemegére gondol, amit olyan elmélyülten lehet rágcsálni tévénézés közben…
Pedig ez a proteinben, ásványi anyagokban gazdag olajos mag számos izgalmas étel alapanyaga lehet. Mi most a Szicíliában tanult pisztáciás penne receptjét adjuk közre.
A legkényelmesebb persze az, ha a legutóbbi olasz utunkról még maradt a hűtőszekrényben egy kis üvegnyi az eredetiből, de ha nincs, könnyedén elkészíthetjük a saját pisztáciapesztónkat.
Hozzávalók:
- 10 dkg tisztított pisztácia
- 1 gerezd fokhagyma
- 8-10 bazsalikomlevél
- olívaolaj
- só, bors, ízlés szerint
- 25 dkg penne
- 2 dl tejszín
- reszelt parmezán
Elkészítés:
- A tésztát forró sós vízben főzni kezdjük.
- A pisztáciát aprítógépbe tesszük és megőröljük, majd hozzáadjuk a pesztó többi alapanyagát, és az olívaolajat fokozatosan adagolva krémes állagúra dolgozzuk.
- A tejszínt serpenyőbe öntjük, kis lángon forralni kezdjük, és folyamatosan kevergetve hozzáadjuk a pesztót.
- Ha a tészta megfőtt, leszűrjük, és összekeverjük a tejszínes, pisztáciás masszával.
- Reszelt parmezánnal és pisztáciaőrleménnyel megszórva tálaljuk.
Megjegyzés:
Ha szeretjük, pirított sonkakockával gazdagíthatjuk.
Borajánlatunk: Gróf Degenfeld Szőlőbirtok: Zomborka Furmint 2014