2017.01.09. | Szabó Edit
A világ egyik legegyszerűbb előétele, bármelyik évszakban elkészíthető, és nagyon jól kínálható gyümölcsös borok kísérőjeként.
Hozzávalók 4 személyre:
- 4 db közepes méretű, érett, de nem puha Alexander körte
- 4 dkg márványsajt
- 1 nagy evőkanál tejföl
- 8 dkg ementáli sajt, reszelve
- 8 db dióbél, durvára vágva
- őrölt bors, ízlés szerint
Elkészítés:
- A márványsajtot villával összetörjük, hozzákeverjük a tejfölt, alaposan összedolgozzuk, majd hozzákeverjük a durvára vágott diót is.
- A körtéket megmossuk, félbevágjuk, magházukat karalábévájóval eltávolítjuk.
- A márványsajtos keveréket a magházak helyére töltjük, majd a körtéket jó alaposan megszórjuk a reszelt ementálival, és meghintjük egy kevés őrölt borssal.
- 200 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, míg a sajt megpirul a körték tetején. A gyümölcs kellemesen roppanós marad, nem fog teljesen megpuhulni.
Megjegyzés: Ezt az ételt fiatal aszúbor mellé is kínálhatjuk, de akkor a kéksajtos keverékbe cseppentsünk egy kevés akácmézet, és keverjünk bele egy evőkanálnyi apróra vágott birsalmasajtot is.
Borajánlat: Szepsy Pince: Úrágya Furmint 2015