2018.03.29. | Szabó Edit
Spanyolországban sok helyen kínálják ezt a tojásos fogást reggelire, de egy könnyű salátával ebédre is tökéletesen megfelel...
A fogás elkészítése igényel egy kis konyhai jártasságot, mert a tortillát megfordítani nem olyan könnyű, de érdemes rá vállalkozni, mert ezt az ételt szinte mindenki szereti.
Hozzávalók 4 személyre:
- 8 tojás
- 3 nem túl puha, héjában főtt burgonya
- 4 evőkanál vaj
- 2 vöröshagyma, tisztítva és félkarikára vágva
- 3 evőkanál olívaolaj
- 15 szem fekete olívabogyó
- 1 paradicsom magozva, vékonyan szeletelve
- 1 hegyes erőspaprika, vékonyan szeletelve
- 2 csokor petrezselyemzöld
- 1 evőkanál fehérborecet
- só, frissen őrölt bors
Elkészítés:
- A burgonyának még melegen lehúzzuk a héját, majd kihűtjük, mert úgy könnyebb egyenletes kockákra vágni.
- Egy nagyobb méretű vasserpenyőben vaj és olívaolaj felhevített keverékén pirosra sütjük a burgonyakockákat, majd kivesszük a serpenyőből, és lecsöpögtetjük.
- A hagymát megpirítjuk az előzőleg használt serpenyőben. Hozzáadjuk a kisült krumplit, és óvatosan elkeverjük.
- Felütjük a tojásokat, villával felverjük, megsózzuk, és a hagymás krumplira öntjük. A sütés elejénél négy irányból a közepe felé húzzuk a már megsült részeket, de ha már majdnem összeállt, nem mozgatjuk tovább, hagyjuk, hogy kitöltse a serpenyőt. Mikor megsült és megszilárdult, egy, a serpenyőre illő fedővel vagy tányérral letakarjuk és kiborítjuk a tortillát, majd óvatosan visszacsúsztatjuk a serpenyőbe, ekkor már a sületlen oldalával lefelé. Így sütjük készre.
- A petrezselyemlevelet lecsipegetjük, majd összekeverjük a paradicsommal, a paprikával és az olívabogyóval. Fehérborecetből és olívaolajból dresszinget készítünk, és a salátára öntjük.
Borajánlatunk: Barta Péter: Somszög Furmint 2016
Fotó:
Dancsecs Ferenc / FurmintPhoto
-
weboldal