2016.10.31. |
Se szeri, se száma azoknak az ételeknek, amelyekben a cukkini főszerepet játszhat. Csak tölteni is ezerféleképpen lehet…
Latin-Amerikából származik, de hála Kolumbusz Kristóf áldásos tevékenységének, mára Európában is igen elterjedt növény a cukkini. Magyarországon az utóbbi két évtizedben vált mindennapossá, és mivel a tökkel ellentétben minden porcikája ehető, igen gyorsan megszerették a háziasszonyok. (A nagyobbakra nőtt, érettebb darabokkal azért bánjunk körültekintően, ott már előfordulhat, hogy kemény a héja és a magja is.) Ez az önmagában meglehetősen ízetlen, ámde éppen ezért rendkívül izgalmasan fűszerezhető zöldség voltaképpen a tök és az uborka rokona. A kalóriatartalma alacsony, nincs benne koleszterin, viszont nyomelemekben és ásványi anyagokban gazdag, és mivel a konyhában rendkívül sokoldalúan felhasználható, érdemes színesíteni vele az étrendünket. Se szeri, se száma azoknak az ételeknek, amelyekben a cukkini főszerepet játszhat. Csak tölteni is ezerféleképpen lehet, és akár gombával, akár sonkával, akár más zöldségekkel, sajttal próbálkozunk, a siker nem marad el. Mi most a darált húsos változatot mutatjuk meg, mert a választott borunkhoz ez az ízkombináció illik legjobban.
Hozzávalók 2 személyre:
- 2 közepes, zsenge cukkini (igyekezzünk egyeneseket választani)
- 30 dkg darált sertéshús
- 1 közepes fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál étolaj
- 4 evőkanál sűrített paradicsom
- 1 csokor zöldpetrezselyem, apróra vágva
- 15 dkg reszelt sajt
- só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
- A cukkiniket megmossuk, hosszában kettévágjuk, és karalábévájóval vagy kiskanállal kikaparjuk a közepüket. Nem kell nagyon mélyen! A kivájt részt félretesszük, a cukkinit kicsit megsózzuk és állni hagyjuk.
- A vöröshagymát felaprítjuk, megfuttatjuk az olajon, és amikor üvegesre párolódott, hozzáadjuk a darált húst. Sózzuk, borsozzuk, belenyomjuk a fokhagymát, és fehéredésig sütjük. Közben a cukkini kivájt közepét finomra aprítjuk, és a paradicsompürével együtt a már fehérre sütött húshoz adjuk.
- Ha a hús megpirult, hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet, alaposan összekeverjük, és levesszük a tűzről.
- A húsos masszát kiskanállal a kivájt cukkinikbe töltjük, és a tetejét jó gazdagon megszórjuk reszelt sajttal.
- A töltött cukkiniket tepsibe tesszük, és 180 fokos sütőben addig sütjük, míg a sajt ráolvad, és a teteje egy kicsit megpirul. Addigra a cukkini is áthevül, és egy kicsit meg is puhul, de azért még épp eléggé roppanós marad.
- Friss salátával tálaljuk.
Borajánlatunk: Ikon Borászat: Rosé 2015