2016.12.20. | Szabó Edit
A vargabéles a világ egyik legnagyszerűbb süteménye. Gyorsan és könnyen elkészíthető, jól párosítható a fiatal tokaji aszúkhoz, és szinte mindenki szereti.
Hozzávalók:
- 45 dkg tehéntúró
- 20 dkg cérnametélt
- 8 dkg kristálycukor
- 2 dl tejföl
- 4 dkg vaj
- 3 tojás
- félmaréknyi mazsola
- 1 citrom reszelt héja
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag réteslap
- 2 evőkanál olaj
- porcukor ízlés szerint
Elkészítés:
A túrót tálba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot, két tojássárgáját, és villával összedolgozzuk.
A metéltet enyhén sós vízben kifőzzük, és a tejföllel együtt azt is a túróhoz keverjük.
Beletesszük a citromhéjat, a vaníliás cukrot, a mazsolát, és azzal is összedolgozzuk, majd végül beleforgatjuk a két tojásfehérje felvert habját is.
Egy tepsit megkenünk olajjal úgy, hogy a peremre is jusson. Egy réteslapot belefektetünk úgy, hogy egy része a tepsi egyik oldalán lelógjon. A sütőforma alján maradó réteslapot megkenjük olajjal, és most jöhet a második réteslap úgy, hogy az a másik oldalon lógjon le.
A túrótölteléket a réteslapra simítjuk, egyenletesen elosztva, hogy megtöltse a tepsit. Ráhajtogatjuk az egyik oldalon lelógó réteslapot, jöhet az olajozás, aztán a másik oldalon lelógó réteslap is a helyére kerül. Ha ügyesen dolgoztunk, a tölteléket minden irányból réteslap fogja körül.
Az utolsó tojást is felütjük, villával felverjük, és megkenjük vele a sütemény tetejét.
180 fokra előmelegített sütőben, nagyjából félóra alatt aranybarnára sütjük.
Ízlés szerint, porcukorral meghintve vagy anélkül tálaljuk.
Borajánlatunk: Hímesudvar Pincészet: Tokaji Aszú 2013