2018.07.16. | Szabó Edit
Percek alatt elkészíthető, kiváló elő-előétel, vagy afféle egészséges „nass”. Elrontani ugyanúgy képtelenség, mint ellenállni neki. Pezsgő, habzó, gyöngyöző mellé ajánljuk…
„Ebben a hőségben nem kívánok semmi komolyat, de enni muszáj”. Ismerős? „Kapjunk be addig is valamit, amíg a többiek megjönnek, és asztalhoz ülhetünk.” Ez is megvan, ugye? És akkor még nem beszéltünk arról, hogy bizonyos italok mellé nehéz megtalálni a megfelelő falatot. Mert jó, hogy behűtünk néha-néha egy palack pezsgőt (szerencsés esetben nem csak szilveszterkor), de nem várhatjuk, hogy olyankor kaviár vagy osztriga (netán homár) is kerüljön mellé.
Néha meg egyszerűen nincs kedvünk-időnk nekiállni főzni, vagy nem szeretnénk még tovább fűteni a lakást a tűzhellyel.
….és ilyenkor készülhet ez az életmentő sajtgolyócska többféle változatban. Finom? Hát persze. Könnyű és gyors? Az nem kifejezés! Tovább tart a „receptet” leírni, mint elkészíteni – és ez komoly.
Az alap lehet feta vagy úgynevezett „krémfehér” sajt. Ínyenceknek ajánlott a friss, lágy kecskesajt. A huszonöt dekányi sajtba leheletnyi sót-borsot keverünk (vigyázat, első a kóstolás: a sajtok jelentős része eleve erősen sós!!!), és csak annyi tejfölt keverünk hozzá, hogy puha, gyúrható legyen, de ne kenődjön, a golyócskáknak legyen tartása.
Diónyit kicsípünk vagy kávéskanállal kiemelünk, majd óvatosan gömbbé görgetjük a tenyerünkben (az ujjakról az odatapadt sajtot időnként lenyalogatni nagyon is ér – de olyankor mossunk is kezet a következő adag előtt).
A két-három centis sajtgolyók ezután zöld vagy piros fűszerkérget kapnak. Előbbi alapja egy csokor friss kapor, egy csokor petrezselyem, néhány szál metélőhagyma (snidling) jól felaprítva, összekeverve – de tetszés szerint variálható, mehet bele bazsalikom, kakukkfű vagy akár koriander is. Utóbbihoz mi paradicsompesztót használtunk, de persze itt is a kreativitás a lényeg.
Fogjuk tehát a kis fehér gömböket, és meghempergetjük az előkészített zöld, illetve piros fűszerben. A végeredmény nemcsak finom, de kifejezetten látványos is. A piros-fehér, zöld-fehér mikrobolygókat tálalhatjuk deszkán, porcelántányéron, kiskanálon, salátaágyon. Étvágygerjesztő asztaldísznek is alkalmas, amíg a torkosabbak el nem rontják az összképet.
Piríthatunk hozzá kenyeret, de önmagában is bekaphatjuk. Lehet hozzá retket ropogtatni, és persze ha az a bizonyos pezsgő/habzó/gyöngyöző jól lehűlt, az ízek optimálisan egészítik ki egymást.
Egy szó, mint száz: ez a percek alatt elkészíthető falatka kiváló elő-előétel, vagy afféle egészséges „nass”, elrontani ugyanúgy képtelenség, mint ellenállni neki.
Borajánlatunk: Etyeki Kúria: Pláne Frizzante White
Fotó:
Upor László