Vissza

Hasonló a hasonlónak örül

2017.03.02. | Bőti László
Ízlelgetjük a fatábla feliratát: SÖR丨SAJT. Lelki szemeink előtt sárgálló cheddarok, lágy brie-k és izgalmas, kisüzemi sörökkel teli korsók jelennek meg. Úgy sejtjük, hogy így egymás mellett valami igazán maradandót fognak alkotni…
 

A lüktető Nagykörút egy álmosabb szakaszán, a málló pompából ébredező Rákóczi tér közelében találjuk az említett műintézményt, aminek különlegességeiről és távlati céljairól Lados Péterrel, az egyik tulajdonossal beszélgettünk. Mert hogy története, tapasztalata és célja is van bőven – a tágas és barátságos, barátnői csevegésekre és „macsós” sörözésekre egyaránt alkalmas hely megnyitása csak a kezdet volt.


 
Péter ugyanis évekkel ezelőtt édesapjától, a húgával közösen örökölt egy kis, alapvetően a környéket ellátó sörfőzdét a Jászságban, majd úgy döntött, hogy belép az erősen habzó sörforradalom mezejére, és megpróbál felnőni a feladathoz. Tudja, nem kis dologra vállalkozott, hiszen a többiek pár év tapasztalati és technológiai előnyben vannak, ráadásul ő vegyészmérnöki tanulmányai mellett építi saját márkájukat, vagy esetenként szedi épp a komlót. Céljait viszont nagyon komolyan gondolja, amit az is jól mutat, hogy minden projektről kijelentő módban beszél, nem álmokként kezeli őket. 
 
Ezek után nem meglepő, hogy ha épp nem az ivóban, a barátokkal kalákában fúr-farag, akkor a megszerzett tudományos ismereteit is felhasználva igyekszik a söreiket minél tökéletesebbre csiszolni. Egy egyenletes minőségű, állandó tételekből álló, a piacon megmérettethető portfólió és a hozzá tartozó márkanév kialakítása zajlik éppen, ami, úgy érzi, hogy ha lassan is, de biztosan beérik. Attól a pillanattól, hogy ez megvalósult, a SÖR丨SAJT már nemcsak ivóként és a minőségi sajtkultúra terjesztőjeként, hanem egyúttal „bemutatóteremként” is működik majd.


 
A terveknek azonban itt még bőven nincs vége, hiszen szeretnék a jelenleg 200 tövet, ezen belül pedig 13 fajtát számláló, a méretével itthon egyedülálló komlóültetvényüket növelni, illetve majd egyszer malátázóüzemmel is kiegészíteni, létrehozva egy komplex, a termelés jó részét lefedő gazdaságot. Közben dolgoznak azon is, hogy a söröző ételkínálatát megfizethető ebédmenüvel, illetve reggelivel is bővíthessék, ugyanis tapasztalataik szerint lenne rá igény.
 
A fogadtatás és az érdeklődés még az egyelőre takarékon futó marketing mellett is nagyon pozitív, amit jól mutat, hogy a rendszeresen meghirdetett kóstolóestjeik is nagyrészt telt házzal futnak, sőt a „karcosabb” sajtokat is egyre többen merik választani.


 
Ez pedig örvendetes, hiszen – legalábbis szerintünk – sajtot enni jó, hozzá sört inni pedig még jobb! Így azoknak, akik hozzánk hasonlóan képesek a konyhában állva, egymagukban felfalni egy teljes cikk brie-t, nem is tudnánk mást javasolni, mint hogy térjenek be hozzájuk, és élvezzék az ízeket! Vigyenek viszont valakit, aki hajnalban segít majd eltávolodni a sajtpulttól!
 
Mit igyunk, milyen sajttal?

Összesen húsz csap folyamatosan változó kínálatából válogathatunk, úgyhogy kicsi rá az esély, hogy ne találjunk ínyünkre valót. Ott jártunkkor a saját (Lados) és az őket a kezdetektől sok jó tanáccsal támogató Bázis sörfőzde tételei uralták épp a mezőnyt, de mellettük olyan nevekkel is találkozhattunk, mint a Mad Scientist vagy a Rothbeer. Időről időre felbukkannak érdekességek is, most például egy Oatmeal milkstout képében. Kóstolgassunk hát bátran, pláne hogy a korsóárak többsége is elég baráti a hasonló helyekhez képest!



A bevált német: Paulaner Weissbier

Bár meglepő lehet, hogy pont egy nagyüzemi búzasörrel kezdünk, de ha belekortyolunk, akkor belátjuk, nincs okunk ódzkodni, pláne hogy a híres Reinheitsgebot előírásai szerint készült. Kellemes, már nem vékony, de még nem is haraphatóan erős test, kiegyensúlyozott, a citrusos és banános között mozgó íz- és illatjegyek, korrekt habok.
 
Mi egy lágy, fehérpenésszel érő kecskesajtot, a Soignont kóstoltuk hozzá házi lekvár, szőlő és dió kíséretében – etette magát!



Ivósör a pincéből: Bázis Kellerbier

Egy picit fűszeresre komlózott, így az átlagtól eltérő lágerről van szó, közepes testtel, kellemes kesernyével, érdekes ízjegyekkel és jó ihatósságal. Olyan sör, amit az ember nem iszik a napon, de azt sem érzi utána, hogy teljesen megtelt, és már csak vizet kívánna.
 
Egy kellemesen sós, juhtejből készült, érlelt spanyol sajtot, a Manchegót kaptuk mellé, és tapasztalataink szerint a két ízvilág találkozása remekül működött, különösen ha a szeletet még a lekvárba is beletunkoltuk.



Az alkoholos reggeli: Oatmeal milkstout
 
Hozta a stoutok krémességét és a pörkölt maláta adta kellemes kávésságot. A korty után erős, mégis jóleső alkoholos érzet maradt vissza, illetve a fajta számunkra időnként túlzó, az italt gyakorlatilag desszerté tevő erős testét sem tapasztaltuk, így ha korsószám nem is, de pár pohárral simán meginnánk belőle.
 
Ahogy sörben, úgy a sajtoknál is haladtunk az egyre komolyabb versenyzők felé, így a sort egy hagyományos, mesékben is visszaköszönő angol sajttal, a Stiltonnal zártuk. Mi szeretjük azt a tipikus, főleg a tevéknél érezhető állatkerti szagot, így nem hőköltünk vissza, és azokat is erre biztatjuk, akik a hasonló illatvilágú élelmiszerektől alapvetően berzenkednek! Bár ízre erőteljes, a szagánál mégis lágyabb, állagra krémes, ízében pedig picit sós, picit citrusos, önmagában is elmajszolható.


 
 
Ételkínálat:

Sajtok kimérve vagy két különböző méretű tállá rendezve, gyümölcsökkel, magokkal és lekvárral körítve. A kínálatért az otthoni keretek között már régóta kísérletező, egyébként üzletvezetői pozíciót betöltő Merkl Norbert felel. Ha bizonytalanul méregetjük a pultot, akkor kérdezzünk bátran, vagy kérjük el a párosításokra is tippeket adó, a sajtokat mindössze néhány érthető mondatban összefoglaló füzetecskéjüket. Akkor sem nyúlhatunk azonban nagyon mellé, ha az alábbi ökölszabályt alkalmazzuk: hasonló a hasonlónak örül.

Hazavihető üveges sörök:

A szomszédban található, kooperációban működtetett Beerodalomba kell értük átmenni, cserébe viszont óriási választékból csemegézhetünk!

Kártyás fizetés:

Nincs


 
Fotó:
facebook
Bőti László

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (21) biobor (6) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (54) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (12) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (291) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (34) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (5) budai zöld (4) budapest (237) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (16) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (10) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (115) eger (72) egészséges (11) egri borvidék (12) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (31) etyek budai borvidék (33) etyeki kúria (19) évforduló (4) ezerjó (13) fehérbor (126) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (7) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (156) ipacs szabó istván (4) iszunk (16) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (43) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (14) kolonics pincészet (5) könnyű (15) könnyűvér (6) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (22) laposa birtok (5) leves (30) london (21) luka enikő (4) mád (15) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (17) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (34) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (9) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) paulus (5) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (97) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (279) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (10) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (52) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (22) sör (46) sós (111) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (54) süti (18) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (17) tesztelünk (248) thummerer (4) tokaj (156) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (113) tokaji aszú (46) török (44) torta (5) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (5) utazás (85) utazási tippek (47) utazunk (48) vacsora (12) váli péter (4) vega (14) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (100) vörösbor (154) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (16) zsirai pincészet (8) zweigelt (4)