2024.12.20. | Szabó Edit
A soproni Steigler Pince üstökösként tűnt fel, és egyre komolyabb sikereket arat a borkedvelők körében. De vajon kik ők, honnan indultak és merre tartanak? Elmeséljük a történetüket, és azt is, hogy milyennek látjuk a boraikat…
Lőrinczy Bálint, az alapítóLőrinczy Bálint kiváló marketingszakember, akinek nyilván akkor is akadt volna épp elég feladata az életben, ha nem veszi a fejébe, hogy feléleszti a család régi hagyományait, szőlőterületet vásárol és bort készít Sopronban. Hogy mégis megtette, arra nyomós oka volt. Az történt ugyanis, hogy a família nagy becsben tartott szőlőjét Ruszton érlelte a nap, és mivel a terület a trianoni döntés után a határ túloldalán maradt, Bálint egész gyerekkorában azt hallgatta, hogy milyenek is voltak azok a régi szép idők, amikor a nagy családi ünnepeken a saját boruk került az asztalra. Bálint agyába be is fészkelte magát a gondolat, hogy ő bizony helyére billenti a világ egyensúlyát: lesz itt még saját bor, jut belőle bőven mindenkinek.
Aztán a fiú felnőtt, de nem feledte régi álmát, és amikor 2016-ban lehetősége adódott arra, hogy szőlőterületeket vásároljon Sopronban, nem teketóriázott sokat. A szőlőt és a bort mélységesen tisztelő család életéből így is eltelt száz év saját borok nélkül. Volt tehát már szőlő és hozzá egy csodálatos, 500 éves poncichter pince is Sopron belvárosában, csak az nem volt még, aki a bort elkészítse.
Lőrinczy Bálint 2018 őszén kereste meg az akkor már hosszú ideje Ausztriában dolgozó Varga Tamást, hogy hazahívja és megbízza a pince irányításával. Jobb döntést aligha hozhatott volna, az eltelt évek alatt ugyanis nagyon szépen megmutatkozott, hogy mennyire egy húron pendülnek ők ketten. Na, de ne szaladjunk ennyire előre, egyelőre ott tartunk a történetben, hogy Tamás igent mond a felkérésre, de jó gazda módjára még befejezi a 2018-as szüretet Ausztriában, és csak a következő év januárjától csatlakozik Bálinthoz.
Varga Tamás, a borász
Varga Tamás is Sopronban nőtt fel, az ő családjának viszont nem volt szőlője soha. Hogy Tamásból mégis borász lett, az a véletlennek köszönhető. Kereste a helyét a világban, és mivel jól beszélt németül, az osztrák álláshirdetéseket is figyelte. Így tudta meg, hogy egy osztrák szőlőoltványokkal foglalkozó cég munkatársakat keres. Mindössze 25 éves volt, tele energiával, és pénzt akart keresni, hát vette a kalapját, és nekiindult. Arra azonban ő sem számított, hogy az oltványok miatt elkezdi majd érdekelni a bor, márpedig ez történt, úgyhogy a következő megálló a kaliforniai Cuvaison pincészet volt. Onnan hazatérve beiratkozott a gyöngyösi főiskola szőlész-borász képzésére, ott tanulta tehát az elméletet, ahol korábban Mérész Sándor, az Etyeki Kúria főborásza vagy Liptai Zsolt, a Pannonhalmi Főapátság főborásza, aki épp az idén vehette át az Év Bortermelője díjat. Közben a Weninger Pincészet csapatát erősítette, ahol volt alkalma épp azt az időszakot figyelemmel kísérni, amikor a konvencionális művelésről átálltak a bióra. A hazai kitérő azonban nem tartott sokáig, 2009-ben már Új-Zélandon szüretelt, és amikor mindent magába szívott, amit egy „kis családi pincészet” a maga 300 hektárjával Marlborough-ban adhat, ismét a határ túloldalán, az ausztriai Golsban – vagy ahogy mi mondanánk, Gáloson – csatlakozott egy családi pincészethez, ahol már kifejezetten a borokkal foglalkozott. Innen csábította el hat év után a Domäne Wachau, ahol pincemesteri feladatokkal bízták meg. Azt hitte, ez lesz a végállomás, hiszen ki kívánna többet, mint egy csodálatos, világhírű borokat készítő pincészetben dolgozni? Tamás azonban csalódott, az ültetvényekhez, a borokhoz alig volt köze, a napjai a számítógép előtt teltek, és végül rájött, hogy ha ez a feladatkör egyáltalán nem neki való. Egy biodinamikus elvek szerint gazdálkodó pincészethez szegődött tehát, és itt dolgozott, amikor Bálint ajánlata megérkezett. 2019 januárjában költözött haza, azóta tolják együtt a Steigler Pince szekerét.
A termőhely és a fajták
A termőterületük jelenleg 15 hektár, a fő fajtájuk a zöld veltelini és a kékfrankos, előbbiből 3, utóbbiból 6 hektárt telepítettek. Kiemelten kezelik a furmintot is, ami 2 hektáron terem, ezek mellett cabernet franc-t, pinot noirt, zweigeltet és ottonel muskotályt nevelnek a tőkék. Ha a 2022-es telepítésük termőre fordul, a fenti sor fűszeres traminivel, hárslevelűvel és királyleánykával egészül ki. Varga Tamás úgy véli, hogy a soproni borok sajátos karaktere a csillámpalás talajnak köszönhető, és noha a piaci trendek jelenleg mást diktálnak, meggyőződése, hogy Sopronban a vörösborokra kell helyezni a hangsúlyt. Ennek ellenére, vagy talán éppen azért, hogy ellenpont is legyen, a kékfrankos mellett a zöld veltelini izgatja igazán. El is határozta, hogy megmutatja a fajta 7 arcát, a pét-nattól és a pezsgőtől egészen a hordóban erjesztett és érlelt változatig.
Itt tartunk most, várjuk, hogy megkóstolhassuk a hétarcú zöld veltelinit, és kíváncsiak vagyunk, hogy mi mindennel lep még meg bennünket a soproni borászat.
A Borsmenta csapata 6 bort kóstolt tőlük. A teszt időpontjában a zöld veltelini pezsgő még nem készült el, az csak 2024 karácsonya előtt került kereskedelmi forgalomba.
Pinot noir pét-nat 2023
Jól nyitható gyalogpezsgő hódító, lazacrózsaszín árnyalattal. Pohárba töltve kifejezetten elegáns. Enyhén fanyar illatában a narancs, a mandarin aromája, valamint ezek héja és magja mellett egy kis fahéjas édesség adja az ellenpontot, de idővel egyéb fűszerek is felbukkannak. Az íze is fanyar, frissítően kesernyés: szinte dől belőle a mandarin. A buborékok aprók, kitartóak, az alkohol egy kissé fűt.
Elegáns megjelenésű pét-nat, nem harsány, de vidám ital. Ha vacsorán kínáljuk, a lazacos előétel mellett lesz a legjobb helyen.
(86 pont)
Zweigelt Siller 2023
Olyan a színe, mintha málnaszörpöt töltenénk a pohárba – és olyan az illata is. Kirobbanó gyümölcsösség, málna, meggy, gránátalma, csipkebogyó, piros virágok sokasága, pici fűszer és finom marcipános kesernye jellemzi. Az íz követi az illatot, a piros bogyós gyümölcsök szájban is megjelennek, a meggyes, gránátalmás utóíz hosszan kíséri a kortyot.
Könnyed, jóivású bor, de inkább mondanánk könnyű vörösnek, mint sillernek. Ez azonban az értékeiből semmit nem von le, simán eltöltenénk vele néhány estét. Jó választás magyaros ízvilágú ételek, például csirkepörkölt vagy paprikás krumpli mellé.
(83 pont)
BIO Zöld Veltelini 2023
Telt citromsárga színű bor, rétegzett gyümölcsös és fűszeres illattal. Enyhe petrolossággal nyit, ezért érdemes szellőztetni, de utána megmutatkozik a körtés, almás, szegfűszeges, sárga szirmú virágos, mézes hangulat. A korty selymes, ugyanakkor lendületes, a savak szép alapot adnak, de cseppet sem túlzóak. Ahogy az illat, úgy az ízvilág is sokrétű, a karambolás, pomelós, golden almás gyümölcsösség után egy kis petrezselymes, lestyános zöldfűszeresség jelenik meg, majd újra gyümölcsösség, de már mélyebb: kivi, licsi, papaja. Az utóíz hosszú, gyümölcsös.
Szép, elgondolkodtató bor a Steiger-dűlő terméséből. Három hónapig tartották finomseprőn, ennek is köszönhető selymes, elegáns textúrája. Spárgaételek, saláták, halak méltó társa lehet, de akár tenger gyümölcseivel is el tudjuk képzelni.
(88 pont)
BIO Prémium Zöld Veltelini 2022
Már a töltéskor látszik, hogy nem hétköznapi borral van dolgunk. A színe mint az érett citrom, az illata mély és rétegzett. Ahányszor beleszagolunk, annyiszor lep meg valami mással, és a skála rendkívül széles. A citrusoktól indulunk, aztán következik a lime, a körte, az alma, a mandarin, majd szintet lépünk, és jön a papaja, a karambola, végül egy kis érett banán és méz, ellenpontként pedig fehér bors és menta.
Kóstolva a zöldteának és a pitypangnak valami sajátos elegye, amit aranymazsola leheletfinom édessége árnyal, de nem is ez a lényeg, hanem a méltóság, ami szavakkal leírhatatlan. Nemes bor a szó legtisztább értelmében, rétegzett és gazdag, mégis könnyű inni. Vajban sült halak, sajtos ételek mellett szépen kiteljesedhet, de akár egy sertéssülttel is elbír. A lényeg az, hogy adjuk meg a módját, és keressünk hozzá egy szép alkalmat, mert megérdemli.
(90 pont)
Prémium BIO Syrah 2022
Kacér bor, szinte kihívó, ahogy az enyhén opálos, sűrű, sötét lé mozdul a pohárban. Tudja, mit akar (tetszeni), és nem bíz semmit a véletlenre. Aztán az illattal az orrunkra koppint, mert kezdetben animális. Ki kell várni, amíg kinyílik, nem szabad elsietni. És ha volt hozzá elég türelmünk, akkor egyszer csak dőlni kezd belőle a bors, más fűszerek kíséretében. Még egy perc, és ott a gyümölcs is: ribizli, szeder, áfonya, meggy. Kóstolva is nagyon gyümölcsös, főleg szedres, buján szedres, tényleg, mellette egy kis kökény és som hozza a fanyarságot. Aztán jön megint a bors, de fekete csokival és kakaóbabbal együtt, hogy szinte pikáns a nyelven.
Gyönyörű bor, de még pimaszul fiatal. Érdemes lenne elfektetni belőle néhányat, aztán minden szülinapon felnyitni egyet a csokitorta mellé, hogy lássuk, ki öregszik szebben.
(87 pont)
Pinot Noir 2021
A színe mint az érett megy, sejtelmes és titokzatos. Illatában kezdetben animalitás, de az gyorsan kiszellőzik, és finom dohányos, földes árnyalatok maradnak a helyén. Ezek ágyaznak meg a meggyes, konyakmeggyes, csokoládés világnak, ami a földes, matt alaptól elválva szinte játékosan könnyednek tűnik. Ízében a céklás földesség és az intenzív meggyesség kel birokra és hol ez, hol az kerekedik felül. Végül a meggy győz, intenzív fahéjas hangulattal és egy kis fekete ribizlis, áfonyás karakterrel kiegészülve. Gyanítható, hogy az idő előrehaladtával a cékla nyer majd, meg a dohány és a gomba, de a bor fiatal még, úgyhogy ezek egyelőre csak nyomokban fellelhetők.
Elegáns pinot noir, ami a 14 hónapon át tartó fahordós érlelés jegyeit is magán viseli. Szépsége már most megmutatkozik, de mi azért elfektetnénk 3-5 évre. A vacsoraasztalon kerüljön a napon szárított sonka, a pirított gomba vagy a bárányhúsos fogás mellé.
(86 pont)