2019.10.04. | Szabó Edit
A néró a pincészet emblematikus fajtája, a belőle készült rozé- és vörösborok egyaránt népszerűek. Most már a 2019-es van forgalomban, érdemes megkóstolni…
A púderrózsaszín bor kifejezetten jól mutat a pohárban.
Illatában a klasszikus piros bogyós, szamócás, ribizlis, erdei málnás, májusi cseresznyés vonalon túl megjelenik egy kellemesen édes, marakujás, érett őszibarackos világ, amit egy határozott, mentás hűvösség ellenpontoz tetszetősen.
Kóstolva kicsit fanyar, de a korai szüretnek köszönhetően még mindig van benne sav jócskán, viszi a lendület. Játékos, vidám, lendületes rozé, közepesen hosszú, egreses, szamócás utóízzel.
Szépen megkomponált bor, de a kor nem áll jól neki, sokáig már ne tartogassuk.
Megjegyzés: a néró az egyetlen olyan csemegeszőlő-fajta, amiből vörösbor készíthető. Csizmazia Darab József és Bereznai László nemesítette 1965-ben, az Eger 2 és a Gárdonyi Géza keresztezésével.
(83 pont)
2019. június 3-án kóstoltuk.
Köszönjük a Borirodának, hogy befogadja a Borsmenta sajtókóstolóit!
A Borsmenta értékelése :
A bor neve : Néró Rosé Válogatás
Termelő : Szentpéteri Borpince
Termőhely : Kunsági borvidék
Évjárat : 2018
Típus : száraz rozébor
Fajtaösszetétel : néró
Alkoholtartalom : 12%
Kapható : Borbázis
Ára : 1890 Ft
A termelő weboldala : http://www.szentpeteriborpince.hu/
Ételajánlatunk: Lazac brokkolibundában
Fotó:
Vető Gábor
A pincészet elérhetőségei:
Szentpéteri Borpince Kft.
Cím: 6200 Kiskőrös, Soós utca 33.
Telefon: +36 70 453 6385 / +36 70 453 5250
E-mail: szentpeteriborpince@gmail.com