2020.02.24. | Szabó Edit
Ehhez az édes szamorodnihoz a mádi Bomboly-dűlőben szedték a szőlőt, ahol az agyagos termőréteg alatt egy sereg izgalmas vulkanikus kőzetben keres magának helyet a növény gyökere. Nem kell hozzá semmi, egy étkezés végén ő maga a desszert…
A közepesen intenzív aranysárga színű bor lassan csordul, már megjelenésén is látszik, hogy sűrű és gazdag. Megpörgetve a lecsorduló cseppek nagy templomablakokat rajzolnak a pohár falára.Illata kicsit zárkózott, kezdetben csak egy földes, sütőtökös, batátás világot mutat, de ha hagyunk neki időt, nyílni kezd a pohárban, és feltárja izgalmas, fehér virágos, édesfűszeres, vaníliás, pörkölt magvas rétegeit. Az üde, jácintos, loncos virágosságtól a diós, törökmogyorós, valamint a gyömbéres, bergamottos rétegen át eljutunk egészen a lépes mézes, virágporos, akácmézes karakterig, és közben fel-feltűnnek a jól ismert aszalt gyümölcsök, a datolya, a füge, a sárgabarack. Csak hagyjunk neki elég időt, és lesz miben gyönyörködnünk.
A korty mély, gazdag, selymes, nagyon ízes és nagyon édes. Első blikkre szinte csak a cukor tölti be a szájat, de azért nem buta édesség ez, a grillázsos, mézes jegyek azt ígérik, hogy lesz még itt más is, csak várjuk ki a végét. És aztán, mintegy varázsütésre megjelenik a jól ismert naspolyás ízvilág, mellette az aszalvány-triumvirátus, a füge-datolya-sárgabarack klasszikus hármasa, és végül egy kevés citrusosság is felbukkan, amiért külön hálásak vagyunk, mert ennyi édesség után kifejezetten jólesik, hogy a citrusok frissítik a kortyot.
Intenzív, szerethető, szép bor, komoly potenciállal. Most még uralja a cukor (a maradékcukor-tartalom 204 g/l), de az érlelés során felerősödő botritiszes jegyek könnyíteni fognak az édességérzeten, és 2-3 év múlva nagyon kevés szamorodni ér majd a nyomába. Aki teheti, járjon utána – ha ugyan lesz még belőle. Úgy hallottuk, gyorsan fogy.
(87 pont)
2020. január 21-én kóstoltuk.
Köszönjük a Borirodának, hogy befogadja a Borsmenta sajtókóstolóit!
A Borsmenta értékelése :
A bor neve : Bomboly Szamorodni
Termelő : Balassa István
Termőhely : Tokaji borvidék (Bomboly-dűlő)
Évjárat : 2017
Típus : édes fehérbor
Fajtaösszetétel : 100% furmint
Alkoholtartalom : 10%
Kapható : Bortársaság
Ára : 9950 Ft
A termelő weboldala : https://www.balassabor.hu/
A pincészet egyéb bora: Balassa Bor: Villő/Mézes-Mály Furmint 2016
Fotó:
Vető Gábor
A pincészet elérhetőségei:
Balassa Bor – Balassa István
Cím: 3910 Tokaj, Hegyalja út 37.
Tel.: +36 30 470 6146
E-mail: istvan@balassabor.hu