2020.04.30. | Szabó Edit
Kíváncsiak voltunk, hogyan élik meg a jelenlegi helyzetet a borászok. Sokan kapták meg tőlünk ugyanazt a 10+1 kérdést. Most Borbély Tamás, a badacsonyi Borbély Családi Pincészet borásza válaszol…
Hol tart a szőlő, mi újság az ültetvényen?
Az enyhe tél után szép tavaszi idővel indultunk, de három hajnalban is volt -5–-7 Celsius-fok körüli hideg. Ez a virágzó gyümölcsfáknál és néhány dísznövénynél okozott kárt elsősorban, de helyenként az ültetvényekben is látható a nyoma, leginkább a fiatal tőkéken vagy az éppen induló pótlásokon. A tavaszi munkákkal jól állunk, időben végeztünk a támrendszer karbantartásával és a kötözéssel is. A pótlások kapálása van soron, illetve a 60 éves bakművelésű olaszrizling-ültetvényt újítjuk, dédelgetjük, elkezdtük újrakarózni.
Milyen munkafolyamatokat végeztek éppen a pincénél?
A friss, 2019-es reduktív borok a palackban várják, hogy jöjjenek a vendégek és kóstolhassák, vásárolhassák őket. Palackozzuk folyamatosan a 2019-es évjárat ígéretes válogatásait, a Bács-hegy Olaszrizlinget, a Kéknyelű Válogatásunkat, melyeket utána 1-2 év palackos érlelésre fektetünk az érlelőpince mélyére.
Sokan a tavaszi ünnepek idején jönnek piacra valami újdonsággal. Nálad debütál most valamilyen bor?
A 2019-es évjáratból készített reduktív boraink, a Gabriella muscat ottonel, a Fröccsnekisjó olaszrizling, a pinot noir rozé és a Bóbita gyöngyözőborunk áprilisban jelent meg, illetve a 2016-os Kőmagas Rajnai Rizling és a 2017-es Kéknyelű Válogatás is most került piacra – már amennyire a jelenlegi helyzetet piacnak lehet nevezni.
Annyira megcsappant az érdeklődés a karantén ideje alatt a boraitok iránt?
Akár a többi hasonló birtoknál, az értékesítés nálunk is majdnem nullára esett vissza. Ami most kialakulóban van, az sajnos a teljes szőlő-bor ágazatra nézve végzetes válság lehet. A mezőgazdaság más szektoraival ellentétben a bor nem alapvető élelmiszer, és ha egy családnak döntenie kell, nyilván inkább kenyér és zöldség kerül majd a kosarába. A két fő értékesítési „lábunk” a turizmus és a vendéglátás, de megszűntek a rendezvények, nincsenek fesztiválok, nem működik a borterasz, bezártak az éttermek. Csak a borszaküzletekben van egy kicsi mozgás – az online és a kiszállításos tevékenységük miatt.
Hogyan lehet hozzájutni a boraitokhoz?
A birtokközpont a rendelet szerinti korlátozott nyitvatartással üzemel, itt van lehetőség elviteles vásárlásra, de mivel nincs turizmus, betérő érdeklődő is alig akad. Törzsvendégeinknek, borbarátainknak előzetes megrendelés alapján díjmentesen kiszállítjuk a borokat, így sikerül némi bevételhez jutnunk, hogy túléljük a nehézségeket. A kollégákat szeretnénk megtartani mind a termelésben, mind a vendéglátásban, így a tartalékainkat átcsoportosítva igyekszünk gazdasági stratégiát felállítani.
Hogyan töltöd a karantén napjait, van-e valami jelentős változás az életedben a járvány kirobbanása óta?
A termeléssel kapcsolatban nincs változás, végezzük a munkánkat, ahogy azt a természet, a szőlők igénylik. A pincében is megy minden a maga útján, természetesen a higiéniára még az eddigieknél is sokkal nagyobb hangsúlyt fektetve. Januárban lakásfelújításba kezdtünk a feleségemmel, az a munka is jól halad. A rendezvények, kóstolók kieséséből adódó szabadidőt pedig a családra fordítom, igyekszem minél többet együtt lenni a 16 hónapos kisfiammal.
Mi az, amit nagyon szeretnél megtenni, de most nem teheted?
Annyi feladat van, és annyira boldog vagyok, hogy ilyen sok időt tölthetek a családommal, hogy nem tudok ilyet mondani.
Mi az, mit régóta szerettél volna megtenni, és most végre van rá időd?
Szinte minden este én fürdethetem a kisfiamat, ez számomra felbecsülhetetlen, mert fantasztikus, mennyi energiát tud adni Totika számomra.
Mit kérnél az aranyhaltól, ha lenne 3 kívánságod?
Egészséggel, hittel és szeretettel teli világot! Na meg egy új feldolgozót – ha más kívánságról van szó.
Szerinted milyen lesz az életünk, ha véget ér a járvány?
Bízom benne, hogy jobban odafigyelünk majd egymásra, jobban értékeljük a másik munkáját, és sokkal jobban értékeljük mindazt, ami a közvetlen környezetünkben megtalálható.
Van-e személyes üzeneted, kérésed, kérdésed?
Biztatni szeretnék mindenkit, hogy válassza mindenben a hazait! Fogyasszon magyar élelmiszert, vásároljon magyar bort, töltse szabadidejét belföldön, mert nem is sejtjük, hogy milyen csodálatos országban élünk.
Fotó:
Borbély Családi Pincészet