2016.06.09. | Szabó Edit
Villámgyors, látványos étel, akár vendégváró falatnak is tökéletes, de könnyű vacsoraként is megállja a helyét.
Ha beköszönt a nyárelő, és végre ezerféle saláta kapható a piacon, az ember igyekszik minden lehetőséget megragadni, hogy a friss salátanövényeket a lehető legváltozatosabb formában készítse el. Kiváló például egy laza köretnek a juhtúróval töltött gombafejek mellé. Villámgyors, látványos étel, akár vendégváró falatnak is tökéletes, de könnyű vacsoraként is megállja a helyét.
Hozzávalók 4 személyre (előételnyi mennyiség):
- 50 dkg közepes méretű csiperkegomba
- 15 dkg juhtúró
- 2-3 kanál tejföl
- 10 dkg ementáli jellegű sajt, reszelve
- só, bors
- 4 marék vegyes salátalevél, megmosva, leszárítva
- 1 citrom leve
- 3 kanál extra szűz olívaolaj
- 1 mokkáskanálnyi dijoni mustár
- 1 gerezd fokhagyma
- só, bors
- A gombákat megmossuk, lecsöpögtetjük, a tönkjüket kitörjük, és eltesszük máskorra. (Kiváló gombás melegszendvics készülhet belőle.)
- A juhtúrót összekeverjük a tejföllel, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
- Egy kiskanál segítségével a juhtúrós masszát a gombákba töltjük, majd a tetejüket megszórjuk a reszelt sajttal.
- A töltött gombafejeket 200 fokra előmelegített sütőben addig sütjük, míg a tetején a sajt meg nem pirul. Ez kb. 15-20 percet vesz igénybe.
- A salátaleveleket megmossuk, és durvára tépve salátástálba tesszük.
- Az olajat a citromlével, a mustárral, a sóval és a borssal, valamint a fokhagymanyomón áttört fokhagymával alaposan összekeverjük, így készül a dresszing. (Ha a hozzávalókat nem kevergetjük, hanem egy kisebb, lezárt befőttesüvegben összerázzuk, gyorsabban elkészül.)
- Figyelem! A dresszinget csak közvetlenül a tálalás előtt öntjük a salátalevelekre!
Megjegyzés: Még ízletesebb lesz a salátánk, ha a levelek közé friss fűszernövényeket, pl. petrezselymet vagy bazsalikomot keverünk.
Borajánlatunk: Gere Attila Pincészete: Fehér Frici 2015
Fotó:
Borsmenta
-
honlap