2021.12.29. | Szabó Edit
A Borsmenta szilveszteri pezsgőtesztjén 19 borászat 23 tétele vett részt. A pálmát egy villányi rozé magnum vitte el, de egyéb meglepetések is születtek…
Magyarországon több mint két évszázada készítenek pezsgőt, és a nagy hagyományokkal rendelkező Törley Pezsgőpincészet mellé az utóbbi években több kisebb, izgalmas műhely is felsorakozott. Kóstoljuk akár a Kreinbacher, a Sauska, a Dereszla vagy a Garamvári Szőlőbirtok tételeit, Szentesi József, Demeter Zoltán, Berecz Stéphanie vagy Bárdos Sarolta egyedi pezsgőit, biztosak lehetünk benne, hogy nem fogunk csalódni. A sor egyre bővül, a minőség egyre javul, de ezen a téren kifejezetten örülünk a bőség zavarának.A Borsmenta tesztjére kizárólag azok a magyar pezsgők kaptak meghívást, amelyek tradicionális eljárással készültek. Nézzük, hogy ez mit is jelent!
Mi az a méthode traditionnelle?
A tradicionális eljárás (méthode champenoise vagy más néven méthode traditionnelle) azt jelenti, hogy az egyébként nehezen élvezhető, magas sav- és alacsony alkoholtartalmú pezsgőalapbort meghatározott mennyiségű cukor és élesztő keverékével együtt palackba töltik, a palackot koronazárral lezárják, majd az italt hónapokig erjesztik, évekig érlelik. Mivel a rendszer teljesen zárt, az ital megőrzi és elnyeli az erjedés során keletkező szén-dioxidot. Érlelés közben a palackok úgynevezett rázóállványon sorakoznak, kissé ferdén, nyak felé billentve, és időről időre megforgatják őket, hogy a borban lévő üledék összegyűljön a nyaknál, és ha itt az ideje, egy egyszerű eljárással (degorzsálás) eltávolítsák onnan. Az ekkor elveszített néhány cseppnyi italmennyiséget pótolják, és ilyenkor állítják be a pezsgő cukortartalmát is (dozázs). Végül jöhet a dugó, a kosár, a kapszula és a címke – de másra nincs szükség, mert a pezsgő abban a palackban kerül a vásárló asztalára, amelybe évekkel korábban, még alapborként betöltötték.
Hogyan szolgáljuk fel a pezsgőt?
Mi, magyarok, ha azt mondjuk, pezsgő, arra az italra gondolunk, amit szilveszterkor jól behűtve szolgálunk fel, pontban éjfélkor, de úgy, hogy a dugó pukkanása szinte egybeessen a Himnusz utolsó hangjaival. Az ital minőségére sokáig nem fordítottunk különösebb gondot, hiszen nem az íz, hanem a hanghatás, a durranás volt a lényeg. Néhány éve azonban arra is elkezdtünk figyelni, hogy mi kerül a pohárba, és egyre gyakrabban előfordul, hogy az olcsóbb tankpezsgők helyett champagne, crémant, cava vagy mesterien elkészített magyar pezsgő palackjából repül ki a dugó a megfelelő pillanatban.
Nemes italhoz tökéletes tálalás illik, nem árt tehát, ha tudjuk az alábbi szabályokat:
- a pezsgőt régen kehelybe töltötték, de kellemesebb a korty, ha hosszú szárú flőtében vagy (ennek hiányában) fehérboros pohárban szolgáljuk fel;
- szilveszterkor durranhat a kirepülő dugó, de más alkalmakkor – ha elegánsak szeretnénk lenni – egyetlen halk szisszenéssel nyissuk ki a palackot;
- fontos, hogy a pezsgőt soha ne engedjük felmelegedni, ezért a palackot tartsuk jégen, a poharakban lévő italra pedig időről időre töltsünk rá – itt ez nem tilos, mint a bornál, sőt egyenesen kötelező;
- a pezsgőt – az évjáratosok és a presztízs küvék kivételével – nem érdemes tartogatni, érlelgetni a pince mélyén; arra való, hogy megigyuk. Ne várjunk szilveszterig! A pezsgő nagy nyári melegben is rendkívül kellemes, és bármilyen ünnepi asztalnak méltó dísze lehet.
A Borsmenta tesztje
A Borsmenta Magazin szilveszteri pezsgőtesztjét 2021. december 14-én tartottuk. Köszönjük a Fill the Winebox borbárnak, hogy segítségünkre volt a rendezvény megszervezésében, és biztosította számunkra a helyszínt.
A versenyben 19 pincészet 23 tétele vett részt, közülük egy volt vörös, hat rozé, 15 brut, 5 brut nature, 3 extra brut, 3 érkezett a Balatonfüred–Csopaki, 1 a Balaton-felvidéki, 2 a Balatonboglári, 2 az Egri, 7 az Etyek–Budai, 1 a Kunsági, 5 a Tokaji és 2 a Villányi borvidékről.
A teszt színvonala kielégítő volt, sok izgalmas, jól elkészített bort találtunk, de volt közöttük néhány olyan is, amit nem nagyon tudtunk hová tenni. Az általános vélemény azonban az, hogy a minőség évről évre javul, és ezért mindenképpen köszönet illeti a pezsgővel foglalkozó borászokat.
És most nézzük először a különlegeseket, aztán a dobogósokat:
Kern Bor- és Pezsgőház: Balatoni Zweigelt Rosé Brut 2019
A Kern Bor- és Pezsgőház két különböző világban, Magyarország két borvidékén, a Balatonfüred–Csopakihoz tartozó Balatonszőlősön, valamint a Tokaji borrrégióban található Tarcalon készíti borait. A borász, Jelena Szavercsenko azért kezdett el pezsgőkkel foglalkozni, mert imádja a buborékos italokat, így aztán mindegyik pezsgője olyan, mintha saját magát akarta volna meglepni vele. A zweigelt mellett a balatonszőlősi ültetvényről olaszrizlingből és zenitből, a tokaji területről hárslevelűből, sárga muskotályból és furmintból is születik pezsgő a pincészetben.
Zweigelt pezsgőjük halvány barackvirág színű, üde és gyümölcsös, a ribizlis, gránátalmás aromatikát szép rózsaborsosság fűszerezi. Üde és karcsú, jóleső, szerethető, könnyű, friss sajtok vagy akár érlelt sonkák mellett egyaránt megállja a helyét.
Wassmann Pincészet: Morizz Vörös Pezsgő 2016
A Németországból Pécsdevecserre települt Wassmann házaspár harmóniában él a természettel. Kicsiny birtokukat 1998-ban kezdték el építeni, és 2011-ben megkapták a biodinamikus tanúsítványt. Susann a szőlész, Ralf a borász, de mindig mindent együtt csinálnak. Boraik nemrég öltöztek új ruhába, a címkékre került rajzokat Iványi Emese készítette.
Wassmannék a portugieser fajta nagy rajongói, nem véletlen tehát, hogy különleges, vörös pezsgőjüket portugieserből készítették el. Az alapbor spontán erjedt, de a második erjedés már az eljárásnak megfelelően a palackban ment végbe. 2017 júliusától tartották seprőn a degorzsálásig. Brut nature, semmilyen hozzáadott cukrot nem tartalmaz, olyan, amilyennek a természet létrehozta. A vörös pezsgő nagyon ritka, és főleg mifelénk teljesen szokatlan is, ezért az ital megosztó. A különlegességek kedvelőinek ajánljuk.
A harmadik – Garamvári Szőlőbirtok: Optimum Brut 2018
Hogy Garamvári Vencel a honi pezsgőkészítés nagy öregje, ahhoz kétség sem férhet. Mindent tud, amit a buborékos italokról tudni kell, budafoki pincéjében a sajátjai mellett számtalan egyéb pincészet alapborának útját egyengeti a pezsgővé válás felé.
Az Optimum Brut a Garamvári pezsgőcsalád egyik legfiatalabb gyermeke, 2011-es az első évjárat. Chardonnay, pinot noir és pinot blanc házasítása, a borok készítéséhez kizárólag a színmustot használták fel, és mindegyik külön erjedt. A házasítás után 24-36 hónapos érlelést kapott, amelynek eredményeként gyümölcsös, üde, friss pezsgő kerül a fogyasztók asztalára. Kellemes baráti beszélgetések kiváló társa, de halakhoz, tenger gyümölcseihez is ajánljuk.
A második – Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok: Pezsgő Brut 2019
A Tokaj-Hétszőlő az egyik legszebb birtok a Tokaji borvidéken. A pincészet 1991-ben alakult, 55 hektárnyi területe Tokaj határában, a Tokaji-hegy déli oldalán található. A pincészetet jelenleg a főborászi teendőket is ellátó Makai Gergely vezeti, aki komoly hangsúlyt fektet a környezetvédelemre. A birtok nagy részén ökológiai gazdálkodás folyik, több boruk is minősített bioborként kerül forgalomba.
A furmint alapborból született brut pezsgőből mindössze 1449 palack készült, aki szeretné megkóstolni, a Tokajban található Rákóczi Pincében megteheti. Nagyon szép, arányos, könnyed, aromatikájában zöldalmás, citrusos pezsgő, elegáns és légies, ugyanakkor ízgazdag és rétegzett. Minden ünnepi asztal dísze lehet.
Az első – Csányi Pincészet: Teleki Tradíció 1881 Villányi Pinot Noir Rosé Pezsgő Brut Magnum 2018
A Villányi borvidék legnagyobb szőlőterülettel rendelkező borászata, a Csányi Pincészet 2016-ban kapott új vezérigazgatót, és vele a határozott szándékot, hogy hamarosan pezsgő is készül majd a falak között. Úgy is lett, 2018-ban már az új Teleki Tradíció rozé pezsgővel köszönthettük az új évet, amit mindannyian örömmel tettünk, mert a pezsgő igen jó volt.
Mostanra kiderült, hogy a normál palackok mellett néhány magnumot is töltöttek a 2018-as pinot noir rozé pezsgőből, és ezek a palackok most kerültek kereskedelmi forgalomba. Az italt a gyümölcsös és az érlelési aromák csodálatos összhangja jellemzi, a buborékok aprók és selymesek, a gyöngyözés kitartó. Elegancia és erő van itt palackba zárva, az egyik legszebb magyar pezsgő, amit valaha kóstoltunk.
A teszten az alábbi kollégák voltak jelen:
Ercsey Dániel (Pécsi Borozó), Kiss Michał (blogger), Nyulasi Gábriel (Az ihatóbb Magyarországért), Gézárt Anna (Etyeki Kúria), Mong Zoltán (Fill the Winebox), Pesti Eszter (Borsmenta), dr. Vargha Márk (Borsmenta) és Szabó Edit (Borsmenta)
Íme a teljes borsor – a pincék szerinti betűrendben:
Anonym Pince: Brut Evolution Összhang, Brut Rozé Összhang 2016; Csányi Pincészet: Teleki Tradíció 1881 Villányi Pinot Noir Rosé Pezsgő Brut Magnum 2018; Eszterházy Károly Egyetem Pincészete: Brut Nature Méthode Traditionnelle 2016; Etyeki Kúria: Méthode Traditionnelle Brut; Feind Pincészet: Méthode Traditionnelle Extra Brut, Méthode Traditionnelle Extra Brut Rosé; Garamvári Szőlőbirtok: Optimum Brut 2018; Gedeon Birtok: Sárfehér Méthode Traditionnelle Brut; Gróf Degenfeld Szőlőbirtok: Extra Brut 2017; Hangavári Pincészet: Pezsgő Brut Nature – Furmint 2019; Haraszthy Pincészet: Öreghegy Brut 2016; Kern Bor- és Pezsgőház: Balatoni Zweigelt Rosé Brut 2019; Késa Birtok: Brut Nature 2020; Pálffy Szőlőbirtok és Pince: Pinot Noir Brut rozé pezsgő 2018; Rókusfalvy Birtok: Brut Pezsgő 2018, Brut Rozé Pezsgő 2019; Sauska Pincészet: Brut Méthode Traditionnelle; Thummerer Pincészet és Szőlőbirtok: Blanc Brut Nature 2016; Tokaj-Hétszőlő Szőlőbirtok: Pezsgő Brut 2019; Törley Pezsgőpincészet: Chardonnay Brut, Tokaji Brut; Wassmann Pince: Morizz Vörös Pezsgő Brut Nature 2016.