Térdig múltban és jövőben

2022.01.11. | Szabó Edit
Öreg pince, ultramodern borászat, magnum pezsgő, nagy vörösborok… A Villányi borvidék dinamikusan fejlődő borászati vállalkozása, a Csányi Pincészet hamarosan kitárja kapuit a látogatók előtt…


Ha Villánykövesd felől érkezünk Villányba, nem sokkal a település határa után hatalmas épületkomplexum tűnik elő a kanyarból. A támfal fölött sorakozó acéltartályok miatt egy pillanatig olyan érzésünk van, mintha gigantikus gőzhajó úszna előttünk a semmiben, ám közelebbről már egyértelműen látszik, hogy egy borászathoz érkeztünk, és a falon kivilágított tábla hirdeti: CSÁNYI PINCÉSZET, VILLÁNY.



A modern épületkomplexum a borvidék legnagyobb szőlőterületével rendelkező borászatának birtokközpontja, évi kétmillió palack bor kerül innen a fogyasztókhoz, ám azt kevesen tudják, hogy alatta Villány leghosszabb, az oldalágakkal együtt közel 1000 méteres pincerendszere húzódik. Az 1800-as évek közepén épített pince közvetlen föld alatti összeköttetésben állt a villányi vasútállomással, így sokkal könnyebb volt a borok szállítása. Ez a szerep ma már a múlté, de a pincében barangolni így is izgalmas.

 
A buborék mindig jó indítás

Kevéssel szüret után vagyunk, a telephelyen nagy a sürgés-forgás, Romsics László, a Csányi Pincészet Zrt. vezérigazgatója a főépület ajtajában vár. Azt tanácsolja, hogy egy pohár pezsgő mellett tervezzük meg a sétát, és már mutatja is az utat a földszinten berendezett kóstolóterem felé.



A Teleki Tradíció 1881 Villányi Pinot Noir Rosé Brut pezsgő a 2016-as évjáratban készült először a pincészetnél. A két évvel később szüretelt alapbor egy részét magnum palackokba is töltötték, közülük nemrég nyitották ki az elsőt, abból kapok én is. Kitűnő indítás, a pezsgő remek, és bár tudom, hogy a pincészet különben a jó ivású vörösborairól híres, hálás vagyok a selymes buborékokért.

Romsics László régi vágya, hogy a pincészetet kimozdítsa az elszigeteltségből, és egy kicsit közelebb hozza a fogyasztókhoz. „Ezt már akkor eldöntöttem, amikor ide kerültem. Sokat utaztam a világban, és Új-Zélandon, Ausztráliában, Kaliforniában egyaránt azt tapasztaltam, hogy a fogyasztók örülnek, ha láthatják, hogy hol készülnek a borok” – mondja a vezérigazgató. A pince eddig csak kivételes alkalmakkor tárta ki kapuit a látogatók előtt, ez a helyzet azonban hamarosan megváltozik: 2022-től ugyanis már pincetúrákat szerveznek, amelyek során bejárhatóak lesznek a régi pinceágak, megnyílik a vadonatúj üzemrész, a túra utolsó állomása pedig az új palackos érlelő fölött épülő borterasz lesz, ahol a pincészet válogatott tételeit kóstolhatják a vendégek.

Úgy döntünk, mi is végigmegyünk a majdani séta tervezett útvonalán, így kabátba bújunk, és irány a lépcső.

 
Öreg pince…



A több mint másfél évszázados pince széles járataiban hosszú perceken keresztül menetelünk a hordók mellett. Helyenként 20, máshol akár 40 méterrel is lehetünk a föld alatt, a hőmérséklet állandó, csend van és nyugalom. A múzeumi részben a csúcsévjáratokból félretett palackokat gyűjtötték össze, az Elit múzeumban pedig kizárólag az illusztris vendégek kóstolhatnak. Egy kicsit irigylem őket, a terem hangulata magával ragadó.




Ultramodern borászat…

Miközben a vadonatúj, ultramodern üzemrész felé sétálunk, Romsics László azt meséli, hogy ha az új telepítések is termőre fordulnak, közel 390 hektár kék- és 50 hektár fehérszőlő-ültetvénye lesz a pincészetnek. A megnövekedett birtokméret miatt vált szükségessé a kapacitás bővítése, minden területen.

„Épült egy új raktárcsarnok a régi pince fölött, így a borok most már itt várakozhatnak a szállításra. És épült egy új tartályos erjesztő, amelynek a berendezése tényleg ultramodern” – mondja Romsics László, és kitárja előttem az ajtót.



Állunk a tartályerdőben. Régen éreztem magam ennyire kicsinek. Meg se tudom számolni, hogy hány óriás méretű tartály sorakozik egymás mellett, katonás rendben. Romsics László elmondása szerint mindegyik külön-külön szabályozható, de nemcsak a tartályokat, hanem az egész épület hőmérsékletét kontroll alatt tudják tartani, és az erjedéskor a tartályban képződő szén-dioxidot úgy vezetik ki, hogy közben a csarnok hőmérséklete nem változik. Ez egyrészt praktikus, másrészt energiatakarékos, de legfőképpen biztonságos. Ha szükséges, azonnal bekapcsolnak a szellőzők, és bármi rendellenesség történik, rögtön megy a riasztás. Minden automatizált, aki ért hozzá, a villogó konzolokon pontosan látja, hogy mikor milyen folyamat megy végbe a tartályokban, én csak azt érzékelem, hogy ez az egész rendkívül impozáns, nagyvonalú, és bizonyára nincs belőle kispórolva semmi.



Romsics László büszkén mondja, hogy ilyen modern berendezést még ő sem látott Magyarországon. Számukra nagyon fontos az energiagazdálkodás és a környezetvédelem, így a pincészet energiaszükségletének egy részét megújuló energiával fedezik, több napelemet is kihelyeztek az utóbbi években, a borkészítés során keletkező szennyvizet pedig ülepítve, tisztítva adják vissza a természetnek.

Benézünk az új raktárba is. Olyan az egész, mint egy hatalmas áruházlánc tárolóegysége, polcok, kartonok, borok mindenfelé, a széles úton kényelmesen elférnek a targoncák. Látványosnak nem mondanám, viszont az egyértelmű, hogy tökéletesen betölti a funkcióját.



 
Borterasz, végállomás!

A majdani pincetúrák utolsó állomása lesz a 2022 nyarán megnyíló borterasz, ahol a belső térben és a kerthelyiségben legalább százan tudnak majd kóstolgatni egyszerre. Romsics Lászlónak komoly tervei vannak, azt szeretné, ha a borterasz nem csupán a pincészet borainak bemutatására lenne kiválóan alkalmas helyszín, hanem idővel egyfajta kulturális találkozóhellyé is válna, ahol a kóstolás mellett előadásokat, koncerteket is hallgathatnak a vendégek. Melegkonyha nem lesz, csak borkorcsolyák: ízelítő a helyi, hagyományos sváb ételekből és a Bonafarm prémium termékeiből. 



„Ez nemcsak egy működő borászat, hanem egy élő, lüktető, izgalmas közeg, ami még inkább megtelik tartalommal az elkövetkezendő években. Ezért szeretnénk szélesebbre tárni a kapuinkat, hogy meglátogassanak bennünket azok a kíváncsi emberek, akiket a borok ízén kívül más is érdekel. Ennek a borászatnak a története Teleki Zsigmonddal kezdődött 1881-ben, és mi szeretnénk megőrizni ezt a múltat. Ha lemegyünk a pincébe, valaha élt kiváló borászok nyomaiban lépkedünk. Ma rajtunk a sor, de ezek a falak akkor is állni fognak, amikor mi már nem leszünk. Itt együtt él a régi és az új, a múlt, a jelen és a jövő, és a pincetúráinkban mindez tetten érhető. Nem drónfelvételeken nézzük meg a szőlőt, hanem fizikai valójában, nem filmet vetítünk a pincejáratokról, hanem lesétálunk, végigjárjuk a szőlő útját, és aztán kóstolunk. Szeretnénk, ha a vendégeink egy kicsit belelátnának mindabba, ami itt zajlik, ha átéreznék a folyamat nemességét, ahogyan a szőlőből bor lesz, ha megismernék a borász gondolatait. Mert egy borászat nem a hordó és a tartály, hanem az a rengeteg szín, illat és íz, ami ezzel együtt jár, ami mágnesként vonzza az embert, és akiben van fogékonyság ezekre, azt be is szippantja. Gyere, igyunk egy pohár bort” – mondja Romsics László, és mutatja az utat vissza a kóstolóterembe.



A poharamban a pincészet egyik újdonsága, a 2017-es Super Premium Villányi Franc. Hozzá a szőlőt a Kopár-dűlőben szüretelték, a bor telt, mély és gazdag. Kint már sötét van, süvít a novemberi szél, feljön az Esthajnalcsillag, így hát Romsics László stílusosan Vespert tölt búcsúzóul. Randi megbeszélve: jövőre, veletek, ugyanitt! Ugye, jöttök?
 
Fotó:
Szabó Edit -
Csányi Pincészet

Beszélgetünk

Minden titkomat nem árulhatom el

2016.04.30. | Szabó Edit
Beszélgetés Romsics Lászlóval Tíz évig tartó tanulás, tengernyi akadály és vizsga leküzdése után már csak egyetlen erőpróba választotta el a Master of Wine címtől, ám ezt a magasságot v…
Beszélgetünk

Mindig a miért a lényeg

2017.07.08. | Szabó Edit
A Csányi Pincészethez tartozik az ország egyik legnagyobb szőlőbirtoka. Ültetvényeiket mindenki megcsodálja, boraik sorra aratják a sikereket a legrangosabb hazai és nemzetközi versenye…
Beszélgetünk

Megszállottan keresem a savakat

2018.12.29. | Szabó Edit
Beszélgetés Romsics Lászlóval
Megszületett a Villányi borvidék leghosszabb érlelésű, tradicionális eljárással készült pinot noir pezsgője. A Teleki márkanév alatt forgalomba hozott rozéról megálmodóját, a Csányi Pin…
Főzünk

Pekeskifli

2020.04.24. | Szabó Edit
A pekeskifli a sváb konyha remeke, eszményi borkorcsolya, de vendégvárónak vagy a délutáni kávé mellé is ideális…  
Beszélgetünk

A win-win helyzetek megteremtése az erősségem

2021.12.18. | Szabó Edit
Beszélgetés Romsics Lászlóval
Bő öt éve már, hogy Romsics László ül a Csányi Pincészet vezérigazgatói székében. Az azóta bekövetkezett változásokról, az újdonságokról és a tervekről kérdeztük…
Tesztelünk

Csányi Pincészet: Teleki Tradíció 1881 Villányi Pinot Noir Rosé Pezsgő Brut Magnum 2018

2021.12.30. | Szabó Edit
Hogy igaz-e a mondás, amely szerint egy magnum pezsgő éppen elég két embernek, ha az egyik nem iszik, nem tudhatjuk, a Csányi Pincészet pinot noir magnumja azonban tényleg nagyon jól cs…
bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (21) biobor (6) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (54) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (12) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (291) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (34) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (5) budai zöld (4) budapest (237) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (16) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (10) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (115) eger (71) egészséges (11) egri borvidék (11) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (31) etyek budai borvidék (33) etyeki kúria (19) ezerjó (13) fehérbor (125) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (7) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (156) ipacs szabó istván (4) iszunk (15) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (43) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (14) kolonics pincészet (5) könnyű (15) könnyűvér (6) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (22) laposa birtok (5) leves (30) london (21) luka enikő (4) mád (15) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (17) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (34) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (9) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) paulus (5) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (97) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (279) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (10) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (52) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (22) sör (46) sós (111) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (54) süti (18) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (17) tesztelünk (248) tokaj (156) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (113) tokaji aszú (46) török (44) torta (5) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (4) utazás (85) utazási tippek (47) utazunk (48) vacsora (12) váli péter (4) vega (14) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (100) vörösbor (153) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (16) zsirai pincészet (8) zweigelt (4)