Fröccs: maga a megtestesült nyár

2024.07.22. | Bara Szilvia

A meleg nyári hónapokban igazi felüdülést nyújt egy pohár hűsítő fröccs. A bor-szikvíz páros a kerti grillezések, a fesztiválok és a baráti beszélgetések elmaradhatatlan társa, ráadásul számtalan variációban készíthető, így mindenki megtalálhatja az aktuális kedvencét…


A fröccs közel kétszáz éve a kultúránk része, ma már hungarikum

Mi, magyarok előszeretettel fogyasztjuk a bor és a szóda kombinációjával készült alkoholos italt, amit nagy költőnk, Vörösmarty Mihály leleményes névadása után fröccsnek nevezünk. Számtalan variációban készítjük, és a fogyasztására mindig találunk egy kellemes pillanatot. A fröccs fontos alkotóeleme, a szikvíz 2013-ban, maga a fröccs pedig 2015-ben került fel a hungarikumok listájára, de fontos tudni, hogy ma már csak olyan termék viselheti a szikvíz nevet Magyarországon, amit szifonfejes palackba vagy speciális fejjel ellátott szikvizes ballonba töltenek.
 

Egy ízig-vérig magyar ital
 
Sokan úgy tudják, hogy a mesterségesen előállított szénsavas vizet az elektromotor és a dinamó feltalálójának, Jedlik Ányosnak köszönhetjük, ez azonban nem egészen igaz. A szén-dioxid vízben való oldásával először egy angol természettudós, Joseph Priestley kísérletezett sikeresen. Találmányát 1772-ben mutatta be, ám maga az eljárás rendkívül költséges és lassú volt. Jedlik Ányos 1826-ban, tehát bő ötven évvel később kezdett foglalkozni a kérdéssel, és teljesen más úton haladva olyan forradalmi módszert dolgozott ki, amivel nagy mennyiségben és költséghatékonyan lehet szikvizet előállítani. Titka a szifon aljáig érő cső volt, aminek segítségével a víz több szén-dioxidot tudott megtartani. Találmányát pár év fejlesztés után 1830-ban publikálta, és rövid időn belül tömegeket hódított meg vele.
 
Ez a népszerű ital nem hiányozhatott a szellemi és irodalmi életet meghatározó költők, politikusok és színészek asztaláról sem. Ismert a történet, hogy Fáy András fóti présházába gyakran látogattak el a szellemi elit tagjai, falai között megfordult többek között Kossuth Lajos, Deák Ferenc, Szemere Pál, Bajza József és Vörösmarty Mihály is. Így volt ez 1842. október 5-én is, amikor a szüreti összejövetelen Jedlik Ányos maga szolgálta fel szikvizét, amit természetesen a borba is belespriccentett, és az így elkészített italt spritzernek nevezte. Vörösmartynak azonban nem volt ínyére a németes hangzású szó, és azonnal megalkotta rá a saját variációját: fröccs. Aztán – a legenda szerint – még aznap megírta Fóti dal című versét, mely az ismert sorral kezdődik:
„Fölfelé megy borban a gyöngy;
Jól teszi."




A szikvíz páratlan sikere
 
A bor-szikvíz keveréke tömegeket hódított meg, kialakult a fröccskultúra, amiben egyre változatosabban fogyasztották ezt az italt.
 
Különböző keverési arányok alakultak ki, és még ma is születnek újabb és újabb fröccsvariációk. Közülük az ismertebbeket az alábbi táblázatban foglaltuk össze, de a felsoroltakon kívül még számtalan névvel és keverési aránnyal találkozhatunk.
 
 
 
 
Keverési arányok
 
 
Név        Bor/dl     Szóda/dl
Kisfröccs 1   1  
Nagyfröccs 2   1  
Hosszúlépés 1   2  
Háziúr 4   1  
Házmester 3   2  
Viceházmester 2   3  
Sportfröccs 1   4  
Krúdy-fröccs 9   1  
Maflás 5   5  
Polgármester 6   4  
 



A fröccs egyetlen előnye, hogy nincs hátránya
 
Alacsony alkoholtartalmának köszönhetően kevésbé bódít, mint a tisztán fogyasztott bor. Biztosítja a folyamatos hidratálást, ezzel csökkentve az alkoholfogyasztás vízelvonó hatását. Kevésbé okoz gyomorpanaszokat, és alacsony kalóriaértékének hála nem is hizlal, viszont a bor élvezeti értékét és jótékony hatásait visszaadja.

Egyszerű ital, de tartsunk be néhány fontos szabályt!

A fröccs sikere jelentős mértékben az alapanyagokon és a fogyasztási hőmérsékleten múlik. Egyrészt fontos, hogy a szódavíz friss és hideg legyen, mert ez növeli a bor élvezeti értékét és felüdülést ad a meleg napokon, másrészt jó fröccs csak jó borból készülhet. A rossz minőségű borokon a szóda sem segít, sőt a szódában lévő szén-dioxid fokozza a bor íz- és illataromáit, így az esetleges kellemetlenségekre is csak ráerősít.


A fröccs készülhet szikvízzel (szódával) vagy ásványvízzel. A szikvíz kiváló minőségű fröccsöt ad, élénk, intenzív buborékokkal. Az ásványvizek közül fröccs készítéséhez nem javasoltak azok, amelyek nagyobb ásványianyag-tartalommal rendelkeznek, mert befolyásolhatják az ital ízharmóniáját.



Borból érdemes olyat választani, ami száraz, fiatal és emellett könnyű testtel, valamint élénk savakkal rendelkezik. És mivel ezen kritériumoknak leginkább a fehér- és rozéborok felelnek meg, készítsük a fröccsünket jó balatoni olaszrizlingből vagy soproni zöld velteliniből vagy bármilyen könnyű rozéból, amit szeretünk. Vörösborból ritkán készül fröccs, de egy vékonyabb, könnyedebb, már-már sillerbe hajló tétel jól tűri a szódát, azzal bátran próbálkozhatunk egy kellemes nyári estén. Viszont aranyszabály, hogy bármelyiket is választjuk, a bort is, a vizet is alaposan hűtsük le – és ne jégkockával, mert az olvadásból keletkező víz változtat az arányokon.

 
Fotó:
Bara Szilvia
Manhertz Szikvíz

Beszélgetünk

Vinikli – nem csak bringásoknak!

2020.07.25. | Vargha Márk
Beszélgetés Nagy Bencével
Mérnökhallgatóként a környezetbarát életmóddal foglalkozott, aztán borbárt nyitott Budapesten. Bár egyben kerékpárszaküzlet is, a Vinikli nem csak a bringásoké. Nagy Bencével beszélgett…
Vendégoldal

A magyar rozék Elizabeth Gabay szemével

2021.04.20. | Borsmenta
A nyár közeledtével itt a legfőbb ideje, hogy megkóstoljunk néhány remek, fiatal rozét. Elizabeth Gabay Master of Wine ezt a tucatnyi bort ajánlja a Decanterben a magyar mezőnyből… &nbs…
Iszunk

Keverjünk borkoktélt!

2023.08.05. | Szabó Edit
„Keverd és Kóstold!” címmel borkoktél-kampányt indított a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa. Az italokat Schöck Norbert bartender alkotta meg, remek ízléssel. Íme a részletek…
Iszunk

Zwack Open 2024

2024.05.31. | Szabó Edit
Ismét az Unicum Ház kertjében tartotta meg hagyományos májusi szakmai kóstolóját a Zwack Izabella Borkereskedés. A hangulatos térben felállított asztaloknál húsznál is több borászat vár…
Tesztelünk

Dobosi Pincészet: Bio Chardonnay 2023

2024.06.24. | Szabó Edit
A Dobosi Pincészet 2023-as Bio Chardonnay bora illatban és ízben egyaránt sauvignon blanc-nak képzeli magát. Jól behűtve tökéletes lesz a vízpartra, a szódát se utasítja vissza…  
Iszunk

Buborék, nyár, zene

2024.07.15. | Barossné Koós Andrea
Tombol a nyár, ilyenkor hűs italokra vágyunk. A Magyar Bormarketing Ügynökség az idén is elindította a „Buborékok nyara” kampányt, három kiváló borkoktéllal a főszerepben. Íme a részlet…

címkék

amerika (4) aprókertek (32) ausztria (6) az év bortermelője (10) ázsiai (6) bacsó andrás (5) badacsony (52) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (131) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (26) balla géza (8) barta pince (4) beszélgetünk (23) bikavér (40) bio (21) biobor (6) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (60) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (74) bornapló (15) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (296) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (35) bott frigyes (5) bott pince (35) bottszerda (21) brut (14) brut nature (5) budai zöld (4) budapest (240) bujdosó (4) bussay pince (4) cabernet franc (28) cabernet sauvignon (11) cava (10) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (19) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (24) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (10) desszertbor (5) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (119) eger (72) egészséges (11) egri borvidék (12) egri csillag (8) egzotikus (13) eper (5) erdőbénye (9) eszterházy (4) eszünk (7) étel (5) étterem (165) etyek (31) etyek budai borvidék (35) etyeki kúria (21) évforduló (4) ezerjó (14) fehérbor (143) fesztivál (47) figula (6) figula pincészet (5) főzünk (15) franc&franc (7) franciaország (10) friss (4) frittmann (7) furmint (98) furmint február (17) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grand tokaj (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (5) gyöngyözőbor (34) gyümölcsös (6) hajós (7) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (9) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (5) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsétel (6) húsvét (10) indiai (11) interjú (161) ipacs szabó istván (4) iszunk (18) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) katanapló (4) kávé (43) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (15) késői szüret (7) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (15) kolonics pincészet (5) könnyed (13) könnyű (20) könnyűvér (7) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (61) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (5) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (22) laposa birtok (5) lelovits tamás (4) leves (37) london (21) luka enikő (5) mád (22) magnamátra (10) magyar bor nagydíj (5) magyar borszakírók köre (4) mátra (70) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (7) merlot (29) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (18) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (5) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyakas pince (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (8) olaszország (55) olaszrizling (34) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (9) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (14) pannonhalmi apátsági pincészet (10) pannonhalmi borvidék (6) paulus (5) pázmánd (41) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (98) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (23) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (30) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (27) recept (312) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) sabar borház (4) saláta (14) sanzon (11) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (53) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (30) sör (46) sós (125) spanyolország (21) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (15) steigler pince (6) super 12 (7) sütemény (56) süti (19) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (91) száraz szamorodni (5) szászi birtok (5) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (19) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (24) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (12) taschner kurt (4) tavasz (15) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (18) tesztelünk (282) thummerer (4) tokaj (169) tokaj oremus szőlőbirtok (10) tokaj-hegyalja (124) tokaji aszú (47) tolnai borvidék (4) török (63) torta (5) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (7) utazás (87) utazási tippek (47) utazunk (49) vacsora (13) váli péter (4) vega (18) vegán (4) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (37) villányi borvidék (105) vörösbor (170) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (19) zsirai kata (10) zsirai pincészet (16) zweigelt (4)