Vissza

Hawaii, az ízek szigete – Hawaii legjobb helyei

2022.03.01. | Márton-Szombathy Zsuzsa
Szombathy Zsuzsa Hawaii-kutató 2021 végén közel három hónapot töltött az egzotikus szigeteken. Sorozatának negyedik, befejező részében a legkedvesebb helyeiről mesél…


Már tudjuk, hogy hogyan készítsünk hálaadásra lime green jello saladot, hogy hol érdemes malasadát enni Oahu szigetén, és merre induljunk, ha szeretnénk olcsón megkóstolni Hawaii ízeit. A mai részben bemutatom kedvenc helyeimet a szigeten. Ha erre jártok, ne hagyjátok ki őket!
 
Barangolás Oahu szigetén – North Shore
 
Oahu szigetének ezer arca van: Honolulu egy igazi nagyváros, ami pulzál az élettől, és ahol soha nem érnek véget a bulik. A sziget északkeleti oldala egy zöld oázis, itt az avokádó szabadon nő az erdőben, és szebbnél szebb túrákon vehetünk részt… No meg ott a North Shore, a sziget északi oldala, ami a szörfösök paradicsoma. A téli hónapokban óriási hullámok ostromolják a partokat, a vízben pedig mindenféle korú ember várja deszkáján a tökéletes hullámot, amit meglovagolhat. Sokszor pattantam buszra, hogy bejárjam a North Shore különleges helyszíneit és megkóstoljam a sziget híres ízeit. A North Shore látványosságait nem lehet és nem is éri meg egyetlen napba belesűríteni. Annyi ott a látnivaló, hogy felsorolni is nehéz, így a mai részben csupán a személyes kedvenceimet emelném ki.


 
Az utam a nap kezdetén mindig a Shark’s Cove-hoz vezetett, ahol szebbnél szebb halakkal sznorkelezhettem. A vízben úgy éreztem magam, mintha egy színes akváriumban úsznék, ahol kimondhatatlan nevű halak társaságában élvezem a hawaii életet. Szerettem délelőtt a vízbe merészkedni, hiszen ekkor még nem jelent meg a turisták tömege, és a hullámok is kicsik voltak.


 
A sznorkelezést megunva számos nagyszerű programmal vár még minket a sziget. Ott van mindjárt a közelben a Waimea Bay híres sziklája, amiről a vízbe ugrás sokak bakancslistáján szerepel, de a botanikus kertet sem szabad kihagyni, hiszen a végén egy igazi hawaii vízesés alatt úszhatunk.
 
Haleiwa felé folytatva az utunkat érdemes megállni a Laniakea Beachen, hogy megcsodáljuk a parton pihenő hatalmas teknősöket. Az állatokat önkéntesek óvják a túl közel merészkedő turistáktól.


 
A következő megállónk Haleiwa, ahol képes voltam órákat sétálni a gyönyörű épületek között. A történelmi városrész műemlékeit törvény védi, a régi épületekben pedig számos művészeti galériát fedezhetünk fel. Itt egymást váltják a szörfös boltok és a különböző kiállítótermek. Akkor sem kell aggódnunk, ha megéhezünk nézelődés közben, ugyanis Haleiwa számos híres finomságnak az otthona. Meglátogathatjuk például a helyi McDonald’s-ot. Jogos a kérdés, hogy ugyan miért tennénk ezt, de bízzatok bennem, nem fogtok csalódni. Az épület art deco stílusban épült, és a megszokott ételek mellett hawaii specialitásokat is kaphatunk. Kicsit olyan, mintha visszautaztunk volna az időben. Tudtátok például, hogy rament (tésztaleves) és loco mocót (klasszikus helyi egytálétel) is ehetünk a gyorsétteremlánc hawaii éttermeiben?


 
A városban található Matsumoto híres Shave Ice üzlete is, ahol mindig kígyózó sorok állnak a bejárat előtt. Bevallom, engem ez az édesség nem győzött meg. Egy cukorszirupos hógolyót képzeljetek el, amit kérhetünk sűrített tejjel és mochival is. Egyszer bőven elég volt megkóstolni.


 
A várost járva erősen ajánlott egy acai bowlt is beszerezni a Haleiwa Bowlsban. Nekem ez lett az egyik személyes kedvencem. Az acaibogyó egy dél-amerikai gyümölcs, egyfajta szuperélelmiszer, aminek kimagaslóan magas az antioxidáns-tartalma. A smoothie-szerű acaialapra roppanós granola, banán és kókuszreszelék kerül. Igazi hűsítő finomság, amit jóízűen elfogyaszthatunk az óceánparton.


 
„Az égbolt a sárga és a narancssárga ezernyi árnyalatában ragyog…”
 
Délután induljunk el a Sunset Beach felé, ahol páratlan naplementében lehet részünk. Az égbolt a sárga és a narancssárga ezernyi árnyalatában ragyog, és a felhők között átszüremlő napfény játékosan csillan meg az óceán felszínén.



Mielőtt a nap lebukna a horizont mögé, mindenképp keressük fel a közeli Ted’s Bakeryt, ahol megkóstolhatjuk a világhírű csokis haupiás pitét. Egy szelet több mint 4 dollárba kerül, de a végeredményben nem fogunk csalódni. A sütemény épp tökéletesen édes, se nem túl gejl, se nem ízetlen, az állaga könnyű, egy tökéletes hűsítő társ a meleg nyári napokon.



A piték mellett vessünk egy pillantást a hawaii ételkínálatra, hiszen remekül készítik itt a loco mocót is. 
 
Van két dolog, amit három hónap alatt sem sikerült megszoknom. Az egyik az ételek mérete, itt ugyanis a kis adag sokszor akkora, mint a magyarországi normál adag, a másik pedig, hogy a szénhidrátban gazdag rizs mellé hawaii makarónisalátát adnak, ami egy majonézes tészta kicsi répával. A loco moco alapja a rizs, mellé kapunk egy keveset ebből a „salátából”, a tetején egy húspogácsával, tükörtojással, s mindezt nyakon öntik egy kiadós adag mártással. Érdekes párosítás, ráadásul ez itt igazából reggelinek számít.


 
Ha egy másik alkalommal visszatérünk a North Shore-ra, a napunkat indítsuk egy csodás napfelkeltével a Laie Pointon. A szikláról páratlan látványt nyújt az ébredező égbolt. A szigetnek ez a része is számos meglepetést tartogat: ott van mindjárt a Polinéz Kulturális Központ, ahol egy egész napot eltölthet az ember. A hely olyan, mint egy polinéz Disneyland. Megismerhetjük Polinézia szigeteit, valamint különböző kézműves programokon és előadásokon vehetünk részt. A szigeteket elválasztó mesterséges folyón pedig még hajókázni is tudunk.



A Polinéz Kulturális Központban végezve mindenképp ejtsük útba a Seven Brothers egyik éttermét. Életem egyik legjobb hamburgerét náluk kóstoltam, meleg szívvel ajánlom a Paniolo burgert mindenkinek, aki kedveli a különleges ízeket. Ez a burger egy igazi mestermű, benne grillezett ananásszal, rántott hagymával és omlós húspogácsával.


 
„Hawaii tényleg olyan, mint a fotókon!”
 
Észak felé továbbutazva a végtelenségig sorolhatnánk a gyönyörű óceánpartokat, így zárásként csak egyet említenék meg, a Kawela Bay Beach Parkot, ahol többek között Az éhezők viadala egyes jeleneteit is forgatták. Szerencsére pont útba esik egy isteni rákozó is. A Kahuku település közelében található shrimpfarmok bármelyikénél jóízűt ehetünk. Az én személyes kedvencem a Fumi’s shrimp volt, ne hagyjátok ki, ha arra jártok!
 
Nehéz egy útinaplóban összefoglalni a hawaii élményeket, hogy az olvasó elképzelhesse azt a sok csodát, amiben a szigeten részem lehetett. Megpróbáltam szavakkal leírni a shrimp roppanósságát, a hamburger szaftosságát, a Ted’s Bakery pitetésztájának omlósságát vagy az óceánpartok szépségét… de csak a felszínt sikerült súrolnom.


 
Hawaii tényleg olyan, mint a fotókon. A színek élénkebbek, az ízek erősebbek, a pillanatok boldogabbak. Hogy ezt a paradicsomi környezet teszi, vagy itt tényleg minden ennyivel jobb, arra magam sem tudnék válaszolni. De talán nem is szükséges, hiszen pont ezért szeretjük Hawaiit: kiragad a szürke mindennapokból, és elrepít néhány hétre egy majdnem tökéletes helyre.

Sorozatunk előző részeit itt olvashatják:
Hawaii, az ízek szigete – hálaadás hawaii módra
Hawaii, az ízek szigete – a híres malasada
Hawaii, az ízek szigete – pénztárcakímélő praktikák


 
Fotó:
Szombathy Zsuzsa - Instagram

Utazunk

Akkor Hawaii!

2021.06.10. | Virág Orsolya
Hawaii a földi paradicsom. Na de hogy jön ide a kutya, a löncshús és az ananászos pizza? Hitek és tévhitek, tudnivalók és érdekességek – a Borsmenta utánajárt a szigetvilág gasztronómia…
Beszélgetünk

Magyar fiú lett Hawaii junior szakácsbajnoka!

2021.06.19. | Virág Orsolya
Beszélgetés Vujity-Zsolnay Barnabással
Fiatal, ambiciózus, de leginkább: piszokul mázlista. Vujity-Zsolnay Barnabás mindössze 18 éves, de már bejárta a fél világot Afrikától Ázsiáig. Ősszel ő képviseli majd Hawaii államát eg…
Utazunk

Hawaii az ünnepek idején

2021.07.21. | Virág Orsolya
Négy hónapon át tartó mulatság, kenus Télapó, töltött káposzta helyett laulau. Hawaii sorozatunk negyedik állomásán a szigetek ünnepi szokásaiból szemezgetünk...    
Utazunk

Hawaii, az ízek szigete – hálaadás hawaii módra

2022.02.17. | Márton-Szombathy Zsuzsa
Szombathy Zsuzsa hawaii útinaplója 1.
Szombathy Zsuzsa Hawaii-kutató 2021 végén közel három hónapot töltött az egzotikus szigeteken. Kalandjairól most az ízekre fókuszálva mesél a Borsmenta olvasóinak. Íme a 4 részes soroza…
Utazunk

Hawaii, az ízek szigete – a híres malasada

2022.02.23. | Márton-Szombathy Zsuzsa
Szombathy Zsuzsa hawaii útinaplója 2.
Szombathy Zsuzsa Hawaii-kutató 2021 végén közel három hónapot töltött az egzotikus szigeteken. Útinaplójának második részében Hawaii híres édessége, a malasada kerül terítékre…
Utazunk

Hawaii, az ízek szigete – pénztárcakímélő praktikák

2022.02.25. | Márton-Szombathy Zsuzsa
Szombathy Zsuzsa hawaii útinaplója 3.
Szombathy Zsuzsa Hawaii-kutató 2021 végén közel három hónapot töltött az egzotikus szigeteken. Útinaplója harmadik részében megtudjuk, hogyan fedezhetjük fel a helyi ízeket pénztárcakím…

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (21) biobor (6) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (54) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (12) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (291) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (34) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (5) budai zöld (4) budapest (237) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (16) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (10) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (115) eger (72) egészséges (11) egri borvidék (12) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (31) etyek budai borvidék (33) etyeki kúria (19) évforduló (4) ezerjó (13) fehérbor (126) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (8) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (156) ipacs szabó istván (4) iszunk (16) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (43) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (14) kolonics pincészet (5) könnyű (15) könnyűvér (6) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (22) laposa birtok (5) leves (31) london (21) luka enikő (4) mád (15) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (17) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (34) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (9) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) paulus (5) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (97) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (280) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (10) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (52) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (22) sör (46) sós (111) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (54) süti (18) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (17) tesztelünk (248) thummerer (4) tokaj (156) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (113) tokaji aszú (46) török (45) torta (5) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (5) utazás (85) utazási tippek (47) utazunk (48) vacsora (12) váli péter (4) vega (14) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (100) vörösbor (154) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (16) zsirai pincészet (8) zweigelt (4)