Vártól kikötőig

2017.10.25. | Raab Zsuzsanna
Az Algarve szó az arab eredetű Al-Gharb kifejezésből ered, melynek jelentése: a Nyugat. A térség néhány évszázadig mór uralom alatt állt, így a lélegzetelállító partszakaszokon túl érdemes kalandoznunk a környék történelmi látnivalói között is!
 

Bármennyire nehéz elszakadnunk a strand közelségétől, mégis itt az idő, hogy felfedezzük a „saját Dél-Portugáliánkat”. Ha meguntuk a fürdőzést, és elmerészkedünk a régió belseje felé, feltárul előttünk Algarve tradicionális, az útikönyvek leírásától eltérő és kifejezetten szerethető arca.



Első úti célunk Silves, amely a hajdani mór Algarve fővárosa és kulturális központja volt. Érdemes elsétálni az itt magasodó erődig – ugyan kissé meredek az út felfelé, de mi Lisszabon után edzettek vagyunk, nem bánjuk a hegymászást a macskaköves utcákon, ráadásul a látvány bőven kárpótol. A jellegzetes, vörös homokkőből épült vár kiváló állapotnak örvend, kapujánál portugál zászlót lenget a szél, falai régi időkről mesélnek.



Az erőd maga mór eredetű, de a keresztények is használták. Fent, a várfalak ölelésében zöld liget fogad: a narancsfák között kortárs szobrászok műveiben gyönyörködünk. Lassan itt az ideje meginni egy csésze kávét, hozzá pedig mandulás-fügés édességet kóstolunk – természetesen helyi alapanyagokból. Miután megcsodáljuk Silves katedrálisát is, nincs kétségünk afelől, hogy az Arade folyó menti, meredek dombra épült városka igazi gyöngyszem: egykori báját megőrizve háborítatlan nyugalom fogadja az ide látogatókat.



Lagost, következő kirándulásunk helyszínét egészen nyugatra, az óceánparton találjuk. Autóval és vonattal egyaránt megközelíthetjük – mi szeretünk vonatozni, úgyhogy szívesen vállaljuk a nagyjából egy órányi zötykölődést. Lagosba érkezvén elsőként a sirályok köszöntenek minket: a vasútállomástól pár percnyi sétára rögtön a kikötőnél találjuk magunkat, ahol kicsit az az érzésünk, mintha Portugália összes sirálya itt gyülekezne! Miközben a végtelen vizet kémleljük, gondolatban felidézzük a felfedezések korát, hiszen Tengerész Henrik innen indult hódító útjaira Afrika partjai felé.



Lagos egykor a rómaiak, majd a mórok uralta terület volt, de az 1755-ös földrengés és szökőár szinte teljesen elpusztította, így sajnos nem találunk régi építészeti emlékeket. Azt mindenesetre tudjuk, hogy Lagosban létesült az első európai rabszolgapiac. Épen maradt viszont a régi városfal, amelyen belül pezseg az élet: a sétányok szinte mindig telve emberekkel, a legkülönfélébb üzletek kínálják portékáikat, szinte elszédülünk az éttermek és a kávézók között. Nem sokáig időzünk a központban, a tömeg elől a kanyargós utcákon hamar az óceán felé vesszük az irányt.



Lagos híres a csodálatos, képeskönyvbe illő partszakaszairól. A barlangokat és öblöket hajóval járjuk be, és nagy szerencsénk van: tapasztalt hajóskapitányunk már többször átszelte az Atlanti-óceánt. Ahogy távolodik a kikötő, a nyíltabb vizeken kellemesen hűvös a szél, és már nem perzsel olyan forrón a nap. A homokkő sziklák érdekes alakzatokat formálnak: ki-ki fantáziája szerint mást és mást láthat bennük. Kis hajónkkal olyan öblökbe is eljutunk, amiket a partról vagy egyáltalán nem vagy csak hosszú lépcsősoron tudnánk megközelíteni. Az óceánon száguldani semmihez sem hasonlítható élmény! A kirándulás után a kikötő egyik hangulatos éttermének teraszán pihenünk meg, órákig nézegetjük a hajókat némi sör és pizza társaságában. Mikor felszállunk a hazafelé tartó utolsó vonatra, ránk is sötétedik már.



Nyaralásunk búcsúestéjén egy valódi portugál, főként a helyiek által látogatott étteremben vacsorázunk. Előtte persze alaposan körbekérdezünk, hogy melyik tavernát válasszuk, de bárkit faggatunk, a válasz egyértelműen a Sao Domingos vendéglő. Első ránézésre semmi különös, mondhatnánk, hogy kifejezetten egyszerű a berendezés, viaszosvászon abroszos asztalokkal, de mivel érkezésünk után tíz perccel már egy szabad hely sincsen, sejtjük, hogy nem hibázunk nagyot a vacsorával.



Előételként rák érkezik fokhagymás-paprikás szószban. Mind ez, mind a következő fogások kifogástalanul frissek és ízletesek. A mustáros-mézes grillezett sertésszelet és a naranccsal-mandulával készített lazac pont ugyanolyan nyomtalanul eltűnik a tányérunkról, mint a desszertként érkező narancsos édesség. A Sao Domingos vendéglő családi kézben van, amióta csak megnyitott. Vacsora után régi szokás szerint a tulaj mindenkitől öleléssel búcsúzik, mintha évek óta ismerné. Minket is kedélyesen megölelget, teljesen otthon érezzük magunkat.



Algarve sokkal több, mint gyönyörű partok lelőhelye, és mennyi mindenre nem jutott időnk! A székesegyház Faróban, a Ria Formosa Nemzeti Park ritka madaraival, Monchique mint Algarve legmagasabban fekvő települése, ahová eukaliptuszerdőkön át vezet az út, vagy Sagres és a Cabo Sao Vicente világítótorony mint Európa legdélnyugatibb csücske – mind-mind olyan látnivalók, amik felkerültek a „Portugália-listánkra”.



Ha majd ránk köszöntenek a sötét és hideg téli napok, biztosan vágyakozva gondolunk vissza a papucsból, szandálból száműzhetetlen homokra, az óceán illatára és a barátságos, napbarnított portugál emberekre ott, Algarvéban.
 
Fotó:
Raab Zsuzsanna

Utazunk

Lisszabon, az ismeretlen ismerős 1.

2016.08.25. | Raab Zsuzsanna
„Utas, ki útján elmerengett – Két úton jártam párhuzamosan, Része voltam tájnak, tereknek Emléktelenül, vakon, társtalan.” (Fernando Pessoa)  
Utazunk

Lisszabon, az ismeretlen ismerős 2.

2016.08.31. | Raab Zsuzsanna
„Tenyerén kínálta a föld Lisszabont, a falak s házak most már magasnak tűntek.” (José Saramago: A kolostor regénye)  
Utazunk

Őszből a nyárba – irány Algarve!

2017.10.10. | Raab Zsuzsanna
Algarve 1. rész
Telnek-múlnak az őszi hónapok, de mielőtt eljönne a csípős reggelek, a ködös délutánok, a forró gyömbéres tea, az almás pite és a sütőtök időszaka, utazzunk kicsit vissza a nyárba, tölt…
Utazunk

Irány Portugália! 1. rész

2020.10.16. | Vargha Márk
Sorozatunk első részében meglessük Setúbal flamingóit, bejárjuk Alcobaça és Batalha kolostorait, naplementét nézünk Nazarénál, borozunk Colaresben, és elvegyülünk a fátimai búcsúban…
Utazunk

Irány Portugália! 2. rész

2020.10.30. | Vargha Márk
Sorozatunk második részében Alentejo régióban kalandozunk, bort kóstolunk a Douro völgyében, körülnézünk Tomar és Coimbra városában, és még egy kis fadót is hallgatunk…  

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (21) biobor (6) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (54) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (12) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (291) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (34) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (5) budai zöld (4) budapest (237) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (16) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (10) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (115) eger (71) egészséges (11) egri borvidék (11) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (31) etyek budai borvidék (33) etyeki kúria (19) ezerjó (13) fehérbor (125) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (7) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (156) ipacs szabó istván (4) iszunk (15) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (43) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (14) kolonics pincészet (5) könnyű (15) könnyűvér (6) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (22) laposa birtok (5) leves (30) london (21) luka enikő (4) mád (15) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (17) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (34) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (9) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) paulus (5) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (97) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (279) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (10) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (52) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (22) sör (46) sós (111) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (54) süti (18) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (17) tesztelünk (248) tokaj (156) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (113) tokaji aszú (46) török (44) torta (5) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (4) utazás (85) utazási tippek (47) utazunk (48) vacsora (12) váli péter (4) vega (14) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (100) vörösbor (153) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (16) zsirai pincészet (8) zweigelt (4)