Vissza
Düğün çorbası – lakodalmi marhahúsleves
2025.02.27. | Nagyillés János
A düğün çorbası a török konyha kiadós húslevese, ami régen, a hagyományoknak megfelelően negyven napon és éjszakán át tartó lakodalmak nyitó fogása volt. Ma már hétköznapi, kedvelt étel, főleg a hideg évszakban. Íme a recept Nagyillés Jánostól, a Török örömök sorozat 59. részében…
A török konyhában a miénkhez hasonló módon készült húsleves nem ismert. A húsleveseik húslével, joghurttal, rántással készülő, citromlével enyhén savanyított készítmények. Az enyhe savanyítás számukra olyannyira hozzátartozik a leves lényegéhez, hogy ők olykor még édesanyám magyar húsleveséhez is citromlevet kérnek. Ez a számunkra furcsa szokás innen ered, viszont a joghurtos török levesalapokhoz egy kis citromlé valóban nagyon illik.
Hozzávalók
- 50 dkg sovány marhahús
- 4 dl húslé
- 6 dl víz
- 1 evőkanál vaj
- 2 evőkanál napraforgóolaj
- 3 evőkanál liszt
- só
a joghurtos habaráshoz
- 4 evőkanál görög joghurt
- 1 tojássárgája
- 1 teáskanál citromlé
a tálaláshoz
- 1 evőkanál olvasztott vaj
- 1 evőkanál napraforgóolaj
- őrölt paprika, ízlés szerint kis csili

Elkészítése:
Ez a nagyon ízletes húslevesféle tulajdonképpen negyedóra alatt elkészíthető, ha előre megfőzzük a marhahúst. A marhahúst ehhez akár egy-két nagyobb darabban, akár nagyobb kockákra vágva alacsony hőfokon főzzük puhára. Az első, habos főzőlevet leöntjük, és egy liter tiszta vízben főzzük tovább. A kellő puhaság eléréséhez biztosan kell két óra. A húsnak annyira puhának kell lennie, hogy a pulled porkhoz hasonlóan könnyedén vastagabb szálaira tudjuk tépkedni a felhasználás előtt. Ezt akár előző este megtehetjük.

A főzés a lisztes rántás elkészítésével indul. Amikor már érezzük a liszt illatát, a rántást az elkészült húslével fokozatosan felengedjük, közben gyorsan kevergetjük, nehogy csomós legyen. Én az elforrt húslevet egyszer-kétszer pótoltam, ezzel a módszerrel főzés végén is lehet egy liternyi húslevünk, ebben az esetben vízzel a végén már nem kell kiegészíteni – a lényeg, hogy a rántást összességében 1 liternyi húslével, illetve húslé-víz keverékkel eresszük fel.
Míg a leves újra felforr, a joghurtot és a tojássárgáját egy teáskanál citrommal simára keverjük, és a levesből kivett néhány kanál folyadékkal fellazítva, gyors keverés közepette a leveshez öntjük.

Ha a levesünk felforrt (csak hevítsük forrásig, de ne forraljuk), hozzáadjuk a tépett marhahúst, és ezzel a leves kész. A végén ellenőrizzük, hogy elég sós-e.
Tálaláskor olvasztott fűszeres vajat csepegtetünk, őrölt paprikát és petrezselymet szórunk a tetejére.
Borsmenta-tipp: megcsinálhatjuk csirkemellből vagy csirkecombból is – így is készült már, a leveshez a csirke főzőlevét (tavuk suyu) ilyenkor is használjuk fel. Törökországban a tavuk suyu alapvető élelmiszer, üveges kiszerelésben kapható.
Török örömök 58. rész: Hússal töltött ropogós tésztatekercs – sosyete mantısı
Fotó:
Nagyillés János