Vissza

Düğün çorbası – lakodalmi marhahúsleves

2025.02.27. | Nagyillés János
A düğün çorbası a török ​​konyha kiadós húslevese, ami régen, a hagyományoknak megfelelően negyven napon és éjszakán át tartó lakodalmak nyitó fogása volt. Ma már hétköznapi, kedvelt étel, főleg a hideg évszakban. Íme a recept Nagyillés Jánostól, a Török örömök sorozat 59. részében…

 
A török konyhában a miénkhez hasonló módon készült húsleves nem ismert. A húsleveseik húslével, joghurttal, rántással készülő, citromlével enyhén savanyított készítmények. Az enyhe savanyítás számukra olyannyira hozzátartozik a leves lényegéhez, hogy ők olykor még édesanyám magyar húsleveséhez is citromlevet kérnek. Ez a számunkra furcsa szokás innen ered, viszont a joghurtos török levesalapokhoz egy kis citromlé valóban nagyon illik.



Hozzávalók
  • 50 dkg sovány marhahús
  • 4 dl húslé
  • 6 dl víz
  • 1 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál napraforgóolaj
  • 3 evőkanál liszt
 
a joghurtos habaráshoz
  • 4 evőkanál görög joghurt
  • 1 tojássárgája
  • 1 teáskanál citromlé
 
a tálaláshoz
  • 1 evőkanál olvasztott vaj
  • 1 evőkanál napraforgóolaj
  • őrölt paprika, ízlés szerint kis csili


 
Elkészítése:

Ez a nagyon ízletes húslevesféle tulajdonképpen negyedóra alatt elkészíthető, ha előre megfőzzük a marhahúst. A marhahúst ehhez akár egy-két nagyobb darabban, akár nagyobb kockákra vágva alacsony hőfokon főzzük puhára. Az első, habos főzőlevet leöntjük, és egy liter tiszta vízben főzzük tovább. A kellő puhaság eléréséhez biztosan kell két óra. A húsnak annyira puhának kell lennie, hogy a pulled porkhoz hasonlóan könnyedén vastagabb szálaira tudjuk tépkedni a felhasználás előtt. Ezt akár előző este megtehetjük.



A főzés a lisztes rántás elkészítésével indul. Amikor már érezzük a liszt illatát, a rántást az elkészült húslével fokozatosan felengedjük, közben gyorsan kevergetjük, nehogy csomós legyen. Én az elforrt húslevet egyszer-kétszer pótoltam, ezzel a módszerrel főzés végén is lehet egy liternyi húslevünk, ebben az esetben vízzel a végén már nem kell kiegészíteni – a lényeg, hogy a rántást összességében 1 liternyi húslével, illetve húslé-víz keverékkel eresszük fel.

Míg a leves újra felforr, a joghurtot és a tojássárgáját egy teáskanál citrommal simára keverjük, és a levesből kivett néhány kanál folyadékkal fellazítva, gyors keverés közepette a leveshez öntjük.



Ha a levesünk felforrt (csak hevítsük forrásig, de ne forraljuk), hozzáadjuk a tépett marhahúst, és ezzel a leves kész. A végén ellenőrizzük, hogy elég sós-e.

Tálaláskor olvasztott fűszeres vajat csepegtetünk, őrölt paprikát és petrezselymet szórunk a tetejére.

Borsmenta-tipp: megcsinálhatjuk csirkemellből vagy csirkecombból is – így is készült már, a leveshez a csirke főzőlevét (tavuk suyu) ilyenkor is használjuk fel. Törökországban a tavuk suyu alapvető élelmiszer, üveges kiszerelésben kapható.
 
Fotó:
Nagyillés János

Főzünk

Ezogelin Çorbası – Ezogelin-leves

2024.02.29. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 14. rész
Egyszerű lencseleves hús nélkül, maradékok felhasználásával. Ebből is látszik, hogy a török konyha nagyon gazdaságos. Az étel mellé most is jár történet, amit Nagyillés János természete…
Főzünk

Vöröslencseleves – Kırmızı mercimek çorbası

2024.05.04. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 23. rész
A Török örömök sorozat 23. részében a gyors és egyszerű vöröslencseleves receptjét kapjuk Nagyillés Jánostól…
Főzünk

Árpatésztás csirkeleves – terbiyeli tavuk çorbası

2024.05.23. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 26. rész
A terbiyeli tavuk çorbası, vagyis az árpatésztás csirkeleves egyszerűen elkészíthető. Nagyillés János ezt a receptet mutatja be a Borsmenta olvasóinak a Török örömök sorozat 26. részébe…
Főzünk

A konyhafőnök levese – aşçıbaşı çorbası

2024.09.16. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 36. rész
Aki szereti a vöröslencse-levest, ezt a tovább gazdagított változatot is szeretni fogja: a neve aşçıbaşı çorbası, vagyis a „konyhafőnök levese”. Nagyillés János tálalja a Török örömök s…
Főzünk

Habart savanyú húsgombócleves – terbiyeli ekşili sulu köfte

2024.11.21. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 45. rész
A gazdag, tápláló levesek mindig jó szolgálatot tesznek. Nagyillés János most a savanyú húsgombócleves receptjét mutatja meg a Borsmenta magazin olvasóinak a Török örömök sorozat 45. ré…
Főzünk

A nagyvezír levese – hidiv çorbası

2025.01.30. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 55. rész
A nagyvezír levese gyorsan elkészül, húsmentes és finom. Íme a recept Nagyillés Jánostól, a Török örömök sorozat 55. részében…
bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

amerika (4) aprókertek (32) ausztria (6) az év bortermelője (10) ázsiai (6) bacsó andrás (5) badacsony (52) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (131) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (26) balla géza (8) barta pince (4) beszélgetünk (23) bikavér (40) bio (21) biobor (6) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (60) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (74) bornapló (15) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (296) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (35) bott frigyes (5) bott pince (35) bottszerda (21) brut (14) brut nature (5) budai zöld (4) budapest (240) bujdosó (4) bussay pince (4) cabernet franc (28) cabernet sauvignon (11) cava (10) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (19) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (24) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (10) desszertbor (5) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (119) eger (72) egészséges (11) egri borvidék (12) egri csillag (8) egzotikus (13) eper (5) erdőbénye (9) eszterházy (4) eszünk (7) étel (5) étterem (165) etyek (31) etyek budai borvidék (35) etyeki kúria (21) évforduló (4) ezerjó (14) fehérbor (143) fesztivál (47) figula (6) figula pincészet (5) főzünk (15) franc&franc (7) franciaország (10) friss (4) frittmann (7) furmint (98) furmint február (17) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grand tokaj (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (5) gyöngyözőbor (34) gyümölcsös (6) hajós (7) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (9) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (5) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsétel (6) húsvét (10) indiai (11) interjú (161) ipacs szabó istván (4) iszunk (18) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) katanapló (4) kávé (43) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (15) késői szüret (7) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (15) kolonics pincészet (5) könnyed (13) könnyű (20) könnyűvér (7) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (61) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (5) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (22) laposa birtok (5) lelovits tamás (4) leves (37) london (21) luka enikő (5) mád (22) magnamátra (10) magyar bor nagydíj (5) magyar borszakírók köre (4) mátra (70) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (7) merlot (29) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (18) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (5) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyakas pince (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (8) olaszország (55) olaszrizling (34) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (9) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (14) pannonhalmi apátsági pincészet (10) pannonhalmi borvidék (6) paulus (5) pázmánd (41) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (98) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (23) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (30) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (27) recept (312) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) sabar borház (4) saláta (14) sanzon (11) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (53) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (30) sör (46) sós (125) spanyolország (21) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (15) steigler pince (6) super 12 (7) sütemény (56) süti (19) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (91) száraz szamorodni (5) szászi birtok (5) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (19) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (24) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (12) taschner kurt (4) tavasz (15) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (18) tesztelünk (282) thummerer (4) tokaj (169) tokaj oremus szőlőbirtok (10) tokaj-hegyalja (124) tokaji aszú (47) tolnai borvidék (4) török (63) torta (5) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (7) utazás (87) utazási tippek (47) utazunk (49) vacsora (13) váli péter (4) vega (18) vegán (4) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (37) villányi borvidék (105) vörösbor (170) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (19) zsirai kata (10) zsirai pincészet (16) zweigelt (4)