2024.12.13. | Borsmenta
December 10-én a Gundel étterem patinás falai között derült ki, hogy ki lett az idén az Év Bortermelője Magyarországon. A Magyar Bor Akadémia elismerését Liptai Zsolt, a Pannonhalmi Főapátság pincészetének főborásza vehette át…


A Magyar Bor Akadémia már több mint három évtizede elkötelezett képviselője a hazai borkultúra fejlesztésének, és egyik kiemelt feladatának tekinti minden évben, hogy megszervezze és lebonyolítsa az „Év Bortermelője Magyarországon” választást.


A díjról

Az idén 34. alkalommal szólították meg a szőlész-borász ágazat és a vendéglátó szakma több mint 850 jeles képviselőjét, hogy nevezzék meg azt a három termelőt, akik szerintük a leginkább alkalmasak a címre. Az Év Bortermelője díj öt jelöltje közül négy az így kapott szavazatok összesítésével érdemelte ki helyét a legjobbak között, míg egy jelöltet – a hagyományoknak megfelelően – a díj korábbi győztesei közösen neveztek meg. 2024-ben az alábbi nevek kerültek a listára:

Liptai Zsolt az „Év Bortermelője”

Lamport József
(Egri borvidék)
Liptai Zsolt (Pannonhalmi borvidék)
Szentpéteri Attila (Kunsági borvidék)
Ifj. Szepsy István (Tokaji borvidék)
Vesztergombi Csaba (Szekszárdi borvidék)

Közülük választották ki titkos szavazással a Magyar Bor Akadémia tagjai a nyertest.
A legtöbb szavazatot 2024-ben Liptai Zsolt, a Pannonhalmi Főapátság pincészetének főborásza kapta, így ő lett a cím büszke tulajdonosa, és a Gundel Étterem és Borpince hagyományteremtő gesztusaként a vendéglátóhely egyik különterme egy éven keresztül az ő nevét viseli majd.

A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó, kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható. Pannonhalmi borász még soha nem részesült az elismerésben, ezért is fontos, hogy Liptai Zsolt tevékenységének elismerésével egy újabb borvidék kerülhet reflektorfénybe.
 

Liptai Zsolt munkásságáról

Liptai Zsolt az „Év Bortermelője”

Pannonhalmi Főapátság pincészete – Liptai Zsolt irányításával – 50 hektárnyi területen, hat nagyobb dűlőben művel szőlőt. A 2001 és 2010 között zajló szőlőtelepítési munkáknak köszönhetően ma már a teljes területen új telepítésű ültetvényekről szüretelik a minőségi alapanyagot, és mind a szőlőben, mind a pincében igyekeznek megteremteni a korszerű gépesítés és az igényes kétkezi munka optimális egyensúlyát. A pincészet 400 000 palack bort készít évente.
 
 
Liptai Zsolt szilárdan hisz abban, hogy jó minőségű bor csakis kiváló alapanyagból készülhet. Mivel a borászati technológia többet fejlődött az elmúlt öt évtizedben, mint az azt megelőző ötszáz évben, véleménye szerint nagy hibát követnének el, ha kizárnák magukat a jelenkorból. Továbbra is klasszikus gravitációs technológiával dolgoznak, mint eleink évszázadokkal ezelőtt, viszont apró technológiai elemekben, az évjárat függvényében igyekeznek becsempészni a 21. századot is a mindennapi munkába.
 

És hogy mit ígér Zsolt annak, aki betér az Apátsági Pincészethez?

„Leginkább a boraink élményét! Szívesen mesélek a szőlőtermesztésről, a technológiáról, a borainkról, s mivel ezek kicsit vagy nagyon mi vagyunk, így természetesen magunkról is. Azt viszont mindig az egyénre bízom, hogy mindebből mit visz magával tovább.”

Liptai Zsolt az „Év Bortermelője”

Liptai Zsoltnak szívből gratulálunk, és arra biztatunk minden borkedvelőt, hogy kirándulásai szervezésekor látogasson el Pannonhalmára, nézze meg a Főapátság csodálatos épületét és a mellette található fűszerkertet, és kóstolja meg a pincészet borait, amelyeket Zsolt komoly szakértelemmel és nagy odafigyeléssel készít több mint két évtizede.
 
:
Fotó:
Magyar Bor Akadémia -
Vető Gábor

Tesztelünk

Pannonhalmi Apátsági Pincészet: Pannonhalmi Salve 2015

2016.05.19. | Szabó Edit
Könnyed, jó ivású, egyesek szerint kifejezetten csajos nyári bor mindazoknak, akik nem bánják, ha a gyümölcslébe keveredik egy kis alkohol is.  
Utazunk

Gondolj másképp Pannonhalmára!

2016.06.17. | Burai László
Bár a boraikat kifejezetten szeretem, legutóbb 13 évesen jártam Pannonhalmán, így kifejezetten örültem, amikor az Apátság sajtókirándulásra hívott. Ugyan a program szerint nem elsősorba…
Iszunk

A Carassia csillogása

2017.12.30. | Szabó Edit
A jól ismert borok után már saját pezsgője is van a Pannonhalmi Apátságnak! Igaz, a nemes buborék nem Pannonhalmán, hanem Kárásztelken születik a palackban, de a vállalkozásban az Apáts…
Iszunk

PH-Érték: Pannonhalma hat arca

2018.07.29. | Szabó Edit
Összetanakodott a Pannonhalmi borvidék hat jeles pincészete, és PH-Érték néven – együttesen kialakított szabályrendszer szerint – közösségi borokat palackoztak. Az új borok alapját a ra…
Tesztelünk

Pannonhalmi Rajnai Rizling 2017

2019.01.10. | Szabó Edit
Jó ivású, üde rajnai, intenzív, őszibarackos ízvilággal. Olyan, de olyan őszibarackos, hogy el se hinnénk, ha nem kóstoltuk volna…  
Tesztelünk

Pannonhalmi Apátsági Pincészet: Tricollis Rosé 2018

2019.10.29. | Szabó Edit
A régi minőség új ruhát kapott: az apátsági rozé bekerült a Tricollis sorozatba, és címkéjén a Főapátság épülete látható. A bor a szokásosnál kicsit teltebb, még mindig jó formában van,…
bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

amerika (4) aprókertek (32) ausztria (6) az év bortermelője (10) ázsiai (6) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (21) bikavér (40) bio (21) biobor (6) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (55) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (70) bornapló (14) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (296) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (35) bott frigyes (5) bott pince (34) bottszerda (21) brut (14) brut nature (5) budai zöld (4) budapest (237) bujdosó (4) cabernet franc (28) cabernet sauvignon (11) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (17) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (20) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (10) desszertbor (5) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (119) eger (72) egészséges (11) egri borvidék (12) egri csillag (8) egzotikus (13) eper (5) erdőbénye (9) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (31) etyek budai borvidék (35) etyeki kúria (20) évforduló (4) ezerjó (14) fehérbor (133) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (11) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (87) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (5) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (6) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (158) ipacs szabó istván (4) iszunk (17) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (43) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (15) késői szüret (7) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (15) kolonics pincészet (5) könnyed (5) könnyű (20) könnyűvér (7) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (60) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (5) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (22) laposa birtok (5) leves (35) london (21) luka enikő (4) mád (20) magnamátra (10) magyar bor nagydíj (5) magyar borszakírók köre (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (29) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (18) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyakas pince (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (34) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (9) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (14) pannonhalmi apátsági pincészet (10) pannonhalmi borvidék (6) paulus (5) pázmánd (41) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (98) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (27) recept (297) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (11) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (52) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (29) sör (46) sós (118) spanyolország (20) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (15) steigler pince (5) super 12 (7) sütemény (54) süti (18) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (90) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (19) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (18) tesztelünk (264) thummerer (4) tokaj (165) tokaj oremus szőlőbirtok (9) tokaj-hegyalja (115) tokaji aszú (47) tolnai borvidék (4) török (55) torta (5) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (7) utazás (85) utazási tippek (47) utazunk (48) vacsora (12) váli péter (4) vega (16) vegán (4) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (101) vörösbor (162) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (19) zsirai kata (6) zsirai pincészet (13) zweigelt (4)