Klasszikus sárgabaracklekvár

2024.07.25. | Szabó Edit
Semmi újítás, ez itt a sárgabaracklekvár klasszikus receptje. Időigényes, de nem bonyolult, megéri rászánni azt a néhány órát, ráadásul nagyon finom illattal tölti meg a lakást…

 
Imádjuk a kajszilekvárt, mégis egyre ritkábban van alkalmunk elkészíteni. A baracktermés nem volt igazán jó az utóbbi években, és az ember háromszor is meggondolja a befőzést, ha méregdrága az alapanyag. Az idén azonban szerencsésen álltak a csillagok, a piac tele van friss, megfizethető árú sárgabarackkal, csak néhány szabad óra kell, és már indulhat is a lekvárfőzés.

Lekvárnak a túlérett, puha szemek felelnek meg leginkább, és az se baj, ha kicsit apróbbak, finom lesz a végeredmény úgy is.

A gyümölcs-cukor aránya nálunk öt az egyhez. Van, aki szerint ennél több cukor kell bele, de szerintünk ez is bőségesen elegendő.
 

Hozzávalók:

5 kg sárgabarack
1 kg cukor

 


Elkészítése:


A barackokat megmossuk, kimagozzuk és elnegyedeljük.

Egy rozsdamentes lábos aljára tesszük a barack negyedét és rászórjuk a cukor negyedét, majd újra barack, újra cukor következik, felváltva. Az utolsó barackréteget cukorral zárjuk le, rátesszük a fedőt, és egy éjszakán át hűvös helyen pihentetjük, hogy levet engedjen, és a gyümölcsöt jól átjárja a cukor.



Másnap jöhet a főzés, lassú tűzön, kíméletesen. A lekvárt először 3 órán át főzzük úgy, hogy félóránként alaposan megkeverjük. A negyedik órában, amikor már kezd sűrűsödni, húszpercenként keverjük meg, az ötödik órában pedig negyedóránként. Az ötödik óra végére egy kissé folyékony, sűrű masszát kapunk, ami nem teljesen homogén, de ez nem is baj.  

Aki nem ellenzi a tartósítószert, az utolsó percekben tehet bele egy pici nátrium-benzoátot – fél mokkáskanálnyi elég az egészhez –, de ha csírátlanított üvegekbe töltjük a lekvárt, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni, anélkül sem történhet semmi baj.

Az üvegeket alaposan elmossuk, majd 20 percre betesszük a sütőbe, és 110 fokon tartva teljesen megtisztítjuk az esetleges kórokozóktól. Utána egy picit hagyjuk kihűlni, majd komótosan belekanalazzuk a lekvárt. (Mivel az üvegeim különböző méretűek, nem tudom pontosan megmondani, hogy hány üvegre lesz szükségünk, de jó, ha készülünk legalább 10-15 db 3 dl-es üveggel.)



A lekvár forró, legyünk óvatosak, amikor adagoljuk, konyharuhával vagy papírtörlővel fogjuk meg az üveget. Amikor az üveg megtelt, letöröljük róla, ami véletlenül kifolyt, majd rátesszük a tetőt, egy pillanatra a feje tetejére fordítjuk, utána újságpapírba csomagolva egy pléddel vagy törölközővel kibélelt kosárba vagy dobozba állítjuk, és a tetejét is beburkoljuk. Itt hagyjuk kihűlni lassan, 2-3 nap alatt.

Amikor a lekvárokat kiszedjük a dunsztból, nedves konyharuhával letöröljük az üvegeket, hogy egyik se legyen ragacsos, ráragasztjuk a címkét, és már mehet is a kamrapolcra.



A gyümölcsszezon végén nagyon jó szolgálatot tesz majd, hiszen rengeteg süteménynek fontos alapanyaga, és milyen jó lesz egy szelet lekváros kenyér a reggeli kávé mellé télvíz idején!



 
:
Fotó:
Szabó Edit -

Főzünk

Baracklekváros linzerkarika

2018.12.20. | Klich Zsuzsa
A lekváros linzerkarika a teasütemények királynője. Megmutatjuk, hogyan készül. Nem kell tőle félni, gyerekjáték!
Főzünk

Mandarinlekvár karácsonyra

2018.12.23. | Klich Zsuzsa
A mandarinlekvár az egyik legfinomabb téli csemege, de nagyszerű karácsonyi ajándék is – főleg ha mi magunk festjük hozzá a személyre szóló üveget. Sütemények vagy vajas kenyér mellé is…
Főzünk

Szamócalekvár, szamócaszörp

2021.06.28. | Szabó Edit
A tavasz édes ízei üvegbe zárva. Egy szamócalekváros kenyérrel a tél közepén is jól indul a nap, a szörpöt pedig ihatjuk tisztán, de megbolondíthatjuk egy kis alkohollal is…  
Főzünk

Szilvalekvár sütőben

2021.10.12. | Szabó Edit
Nincs benne se cukor, se tartósítószer, és még csak nem is munkaigényes! Készíts szilvalekvárt sütőben!  
Főzünk

Áfonyalekvár

2023.08.04. | Klich Zsuzsa
Az áfonyalekvár zseniális találmány. Édes, egészséges és sokoldalúan felhasználható a konyhában. Az elkészítése nem ördöngösség, és nem kell mellette órákig állni, míg elkészül. Íme a r…

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (21) biobor (6) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (54) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (12) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (291) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (34) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (5) budai zöld (4) budapest (237) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (16) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (10) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (115) eger (71) egészséges (11) egri borvidék (11) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (31) etyek budai borvidék (33) etyeki kúria (19) ezerjó (13) fehérbor (125) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (7) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (156) ipacs szabó istván (4) iszunk (15) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (43) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (14) kolonics pincészet (5) könnyű (15) könnyűvér (6) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (22) laposa birtok (5) leves (30) london (21) luka enikő (4) mád (15) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (17) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (34) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (9) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) paulus (5) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (97) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (279) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (10) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (52) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (22) sör (46) sós (111) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (54) süti (18) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (17) tesztelünk (248) tokaj (156) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (113) tokaji aszú (46) török (44) torta (5) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (4) utazás (85) utazási tippek (47) utazunk (48) vacsora (12) váli péter (4) vega (14) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (100) vörösbor (153) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (16) zsirai pincészet (8) zweigelt (4)