Gözleme

2024.10.24. | Nagyillés János
Hogy mi a gözleme? Kelesztés nélkül készített tésztaétel, amit tetszés szerinti töltelékkel tehetünk változatossá. Törökországban főként reggelire fogyasztják, de bármelyik napszakban az asztalra kerülhet…
 

Mivel a törököknek sokféle kelesztett, valamint kelesztés nélküli sült tésztájuk van, és később szeretném bemutatni a legkönnyebben elkészíthető változatokat, aligha tudnék mindegyikhez magyar nevet találni – ezért ezúttal a török névnél maradok.

A gözleme szó etimológiája szerint parázson sült tésztát jelent – de ma már serpenyőben készítjük (persze grillezéskor lehet parázson is). Törökországban a pékségekben és a reggelizőhelyeken is megtalálható – érdemes mellé teát vagy ayrant rendelni. Arrafelé ugyanis főként reggelire fogyasztják, akárcsak mi a lángost.



Mivel nem kelesztett tésztáról van szó, viszonylag gyorsan elkészül: bruttó fél óra alatt eljuthatunk a sütés fázisáig. A sütés darabonként pár percet vesz igénybe.


 
Hozzávalók 4 gözleméhez:

a tésztához:
  • 400 g liszt
  • 1 csapott teáskanál só
  • 2 dl víz
 
a töltelékhez:
  • 20-25 dkg feta vagy hasonló fehér sajtféle
  • 1 csokor petrezselyem, finomra vágva

 

Elkészítése:

1. A tészta egyszerűbb nem is lehetne: a liszthez hozzákeverjük a sót, hozzáadjuk a vizet, tésztát gyúrunk belőle, majd 15 percig pihentetjük.

2. Míg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket. A fehér sajtot elmorzsoljuk, majd összedolgozzuk a finomra vágott petrezselyemmel. Mivel a sajt sós, külön sózni nem kell.



3. A pihentetett tésztabucit 4 részre vágjuk, és a darabokat lisztezett deszkán egyenként kinyújtjuk. Minél vékonyabb, annál jobb.



4. A kinyújtott tésztát vékonyan megkenjük napraforgóolajjal, és a közepére egy kb. 10×10 centiméteres négyzet alakú területen elosztjuk a töltelék negyedét.



5. Ráhajtjuk a két oldalát úgy, hogy a behajtott tésztarészek fedjék egymást. Újra megkenjük olajjal, majd megcsináljuk ugyanezt az alsó és felső szélével is, és ezt is ugyanúgy megolajozzuk.



6. Ha kész a négyzet alakú töltött batyu, a sodrófával – vigyázva, hogy ki ne szakadjon a tölteléket tartalmazó réteg – a lehető legvékonyabbra nyújtjuk, és utána ennek a felületét is vékonyan átkenjük olajjal.

7. Végül kissé megolajozott, forró serpenyőben a tészta mindkét oldalát ropogós-pirosra sütjük. Amíg az első sül, már készíthetjük elő a másodikat, és így tovább.

Az autentikus ízhatás miatt nagyon fontos, hogy a sütést-kenést-pirítást mindig napraforgóolajjal végezzük!



A frissen sült gözleméket friss zöldséggel, fekete olajbogyóval tálaljuk. A négy gözleme elvileg négy személynek elég, de „sajnos” annyira finom, hogy jobban tesszük, ha eleve dupla adagot készítünk.

Megjegyzés: a fotón látható olajbogyó igazi csemege az olajbogyó-kedvelőknek. Ezzel is török barátnőm, Figen konyhájában ismerkedtem meg. A – lehetőleg török – kimagozatlan, fekete olajbogyót mossuk át alaposan, majd szórjunk rá kakukkfüvet, és öntözzük meg napraforgóolajjal. Egy-egy így előkészített adag hűtőben sokáig eltartható.


Borsmenta-tipp: gözleme-variációk

Túrós gözleme: a gözlemét fehér sajt helyett magyar túróval is megtölthetjük a fent leírt módon.

Burgonyás gözleme: főzzünk meg 4 közepes krumplit, és villával törjük össze. Vágjunk finomra egy vöröshagymát, fonnyasszuk meg olajon, adjunk hozzá egy-két evőkanál paradicsomsűrítményt, sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg ízlés szerint csilivel, az egészet keverjük össze a krumplival, és az így összeállított tölteléket tegyük a tésztába.

Spenótos gözleme: forró olajon pirítsunk finomra vágott vöröshagymát, majd fonnyasszunk meg rajta 4 marék spenótlevelet (vagy melegítsünk át rajta 4 evőkanál fagyasztott spenótpürét). Sózzuk, borsozzuk, aki szereti, csilit is adhat hozzá. A spenótos masszához keverjünk 4 kanál fehér sajtot vagy túrót, és ezzel töltsük meg a tésztát a fent leírt módon.

 
Fotó:
Nagyillés János

Főzünk

Csupacsoki sütemény – Çikolatalı pasta

2024.05.16. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 25. rész
Çikolatalı pasta, vagyis csupacsoki sütemény. Könnyen elkészül és mindenki imádja. Ezt a receptet kapjuk Nagyillés Jánostól a Török örömök sorozat 25. részében…
Főzünk

Börek rétestésztából

2024.06.06. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 28. rész
Mi bureknek hívjuk, Törökországban börek a neve, és a Földközi-tenger keleti partvidékének minden pontján ismerik. Nagyillés János most a darált húsos változatot mutatja meg az olvasókn…
Főzünk

Ayran

2024.06.20. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 30. rész
A törökök joghurtitala, az ayran télen-nyáron jólesik, de a hőségnapokon egyszerűen nélkülözhetetlen. Íme Nagyillés János receptje a Török örömök sorozat 30. részében…
Főzünk

Tavuk göğsü tatlısı – csirkemellpuding

2024.07.04. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 32. rész
Édesség csirkehúsból? Miért ne! Nagyillés János ezt a kissé formabontó receptet teszi közkinccsé a Török örömök sorozat 32. részében. Íme a csirkemellpuding, vagyis a tavuk göğsü tatlıs…
Főzünk

Karamelles puding

2024.10.10. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 39. rész
Ismerve a török konyha édesség iránti vonzalmát, talán nem meglepő, hogy a francia crème caramel avagy a spanyol flan is létezik török változatban! Nagyillés János most ezt készítette e…
Főzünk

Szezámmagkrémes édesség – tahinli muhallebi

2024.10.17. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 40. rész
Hűvösödik az idő, ilyenkor egyre jobban esnek a simogató édességek. A Török örömök 40. részében Nagyillés János egy szezámmagkrémes édesség receptjét osztja meg velünk, amit egy pohár t…
bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (21) biobor (6) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (54) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (12) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (291) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (34) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (5) budai zöld (4) budapest (237) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (16) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (10) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (115) eger (71) egészséges (11) egri borvidék (11) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (31) etyek budai borvidék (33) etyeki kúria (19) ezerjó (13) fehérbor (125) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (7) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (156) ipacs szabó istván (4) iszunk (15) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (43) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (14) kolonics pincészet (5) könnyű (15) könnyűvér (6) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (22) laposa birtok (5) leves (30) london (21) luka enikő (4) mád (15) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (17) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (34) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (9) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) paulus (5) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (97) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (279) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (10) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (52) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (22) sör (46) sós (111) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (54) süti (18) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (17) tesztelünk (248) tokaj (156) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (113) tokaji aszú (46) török (44) torta (5) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (4) utazás (85) utazási tippek (47) utazunk (48) vacsora (12) váli péter (4) vega (14) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (100) vörösbor (153) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (16) zsirai pincészet (8) zweigelt (4)