2024.10.17. | Nagyillés János
Hűvösödik az idő, ilyenkor egyre jobban esnek a simogató édességek. A Török örömök 40. részében Nagyillés János egy szezámmagkrémes édesség receptjét osztja meg velünk, amit egy pohár tejes itallal, szaleppel kínál…
A tahinit, vagyis a szezámmagkrémet jól ismerjük a falafel alapanyagaként. Szezámmagból és olajból házilag is elkészíthető, de jobban járunk, ha készen vásároljuk, én is azt tettem. A felhasználása sokoldalú: török barátom tippje szerint például egy egészséges reggeli kiegészítője lehet tálkában tálalva, némi pekmezzel (főzéssel sűrített szőlőmust, a törököknél alapvető élelmiszer, nálunk is kapható) keverve, kenyérrel fogyasztva. Viszont mind a tahini, mind a pekmez felhasználható édességekhez is, és erre kiváló példa ez a recept.
Hozzávalók:
- 1 liter tej
- 2 dl kristálycukor
- 2,5 evőkanál liszt (rizsliszt is lehet)
- 2 evőkanál keményítő
- 1 tojássárgája
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 evőkanál vaj
- 1 dl tahini
Elkészítése:
1. A cukrot, a lisztet, a keményítőt, a tojássárgáját némi tejjel még hidegen simára keverjük, hozzáöntjük a maradék tejet, és folyamatosan kevergetve forrásig melegítjük.
2. Mikor forrni kezd, hozzáadjuk a vajat és a vaníliás cukrot, majd levesszük a tűzről, és hozzákeverünk körülbelül 1 dl tahinit.
3. Visszatesszük a tűzre, megvárjuk, hogy a tahinivel együtt újra felforrjon, de tovább nem főzzük.
4. Poharakba vagy szilikonformákba öntjük, és kihűlés után három órára a hűtőbe tesszük.
A tahini különleges zamatot ad a muhallebinek – a tetejére én a már említett pekmezen kívül őrölt pisztáciát, illetve gránátalmamagot szórtam.
Aki nem szeretne a formázással bíbelődni, egyszerűen főzze meg az édességet, és kínálja desszertestálban, gyümölccsel vagy tetszés szerinti kiegészítővel.
A szalep
A fenti édességhez jólesik egy pohár forró, tejes ital. A szalep Törökországban közkedvelt, kávézókban is kínált italféleség, török élelmiszerboltokban kapható. Egy speciális orchideaféle gyökérgumójából készítik. Ugyanazt a keményítőszerű poliszacharidot, a glükomannánt tartalmazza, amit a leopárdkontyvirág (más néven ördögnyelv) gumójából is nyernek, és ami rosttartama miatt diétákban sikeresen használt, az éhségérzetet csökkentő természetes anyag. Fagylaltalapanyagként is ismert, mert vízbe vagy tejbe keverve megduzzad. Finom aromája jól érvényesül a forró tejben, cukorral vagy anélkül.
Az üzletekben beszerezhető instant szalepporból egyszerűen elkészíthetjük az italunkat. Tegyünk a porból 2-2,5 evőkanálnyit egy bögrébe, töltsünk rá 2 dl forró tejet, és keverjük alaposan össze. Kissé viszkózus, krémszerű italt kapunk, amit egy kevés fahéjjal tovább ízesíthetünk, de anélkül is nagyon finom.
: Ayran
Fotó:
Nagyillés János