Vissza

Töltött mángold

2024.06.15. | Szabó Edit
A töltött mángold rendkívül dekoratív, ráadásul egyedi, különleges ízvilágú étel, a nyár egyik nagy ajándéka. Íme a megbízható recept… 


Jó kedvében lehetett a Teremtő, amikor a mángoldot megalkotta! Ez a répafélék családjába tartozó növény a zöld különböző árnyalataiban pompázik, ráadásul a haragoszöld változat lilásvörös száron ül. Gyönyörűen mutat a kertekben, a piacon, a bevásárlókosárban és a saját konyhaasztalunkon is.

A mángoldot persze nemcsak a szépségéért szeretjük, hanem azért is, mert rendkívül gazdaságos, ugyanis minden része fogyasztható, a levele hegyétől a szára végéig. Mindemellett persze egészséges is, tele van A- és C-vitaminnal, könnyen emészthető, és bár az íze sajátos, sokkal többen szeretik, mint a spenótot.

A konyhai felhasználása széles körű, készíthetünk belőle krémlevest, köretet a kedvenc húsaink mellé, de a spenóthoz hasonlóan megállja a helyét a rakott ételekben is.
Mind közül viszont ez a mostani fogás, a töltött mángold a kedvencünk. Az ízvilága egyedi, nagyon finom, tápláló és egészséges, a legjobb nyári ételek egyike.

Töltött mángold recept

Hozzávalók:
  • 14-16 szál mángold, nagyobb levelekkel
  • 50 dkg darált sertéshús
  • 1 nagy marék (8-10 dkg) bulgur
  • 1 tojás
  • 2 dl tejszín
  • étolaj a pároláshoz
  • só, bors, ízlés szerint
  • kapor, petrezselyemzöld a díszítéshez (elmaradhat)
 
Töltött mángold recept

Elkészítése:


1. A darált húst, a tojást, a sót, a borsot és a bulgurt összegyúrjuk, mintha fasírtot készítenénk, majd a masszából 14-16 azonos méretű gombócot gyúrunk.

2. A mángoldleveleket megmossuk, a szárukat levágjuk, és a gombócokat egyenként egy-egy levélbe burkoljuk, mint amikor töltött káposztát készítünk. A mángold nem hajlik olyan könnyen, nem fog teljesen rásimulni a gombócokra, de oda se neki!

Töltött mángold recept

3. A mángoldszárakat – és ha esetleg több levelünk volt, akkor a kimaradt leveleket – vékony csíkokra vágjuk, és egy nagyobb edényben, forró olajon párolni kezdjük. Kicsit meg is sózhatjuk.

4. Amikor levet ereszt, levesszük a tűzről, és ügyesen, hogy beférjenek szépen egymás mellé, elhelyezzük az edényben a mángoldos húsgombócokat. Visszatesszük a tűzre, és fedő alatt 30-35 percig pároljuk, közben néha egy csipesszel megforgatjuk. Ez lesz az az időszak, amikor a mángold megpuhul, és a húsgombócok köré záródik.

Töltött mángold recept

5. Ha letelt a 30-35 perc (kisebb gombócoknak elég a 30, a nagyobbakra számoljunk 35 percet), a gombócokat vegyük ki csipesszel vagy lapátkanállal egy külön edénybe, az edényben maradt, felszeletelt, megpárolt mángoldot pedig szedjük keverőtálba, öntsünk rá 2 dl tejszínt, és az egészet turmixoljuk simára.

6. Ha kész a mártás, szedjük vissza a főzőedénybe, tegyük bele a gombócokat is, fedjük le, és még egyet forraljunk rajta. Közben forgassuk meg a gombócokat, hogy a szósz mindenhol érje őket.
Kaporral, petrezselyemzölddel meghintve, forrón, a szósszal meglocsolva tálaljuk. Köret nem szükséges hozzá.

Töltött mángold recept
 
Borsmenta-tipp: a húst nem evők készítsék el hús helyett gombával!
 
:
Fotó:
Szabó Edit -

Főzünk

Juhtúróval töltött gombafejek

2016.06.09. | Szabó Edit
Villámgyors, látványos étel, akár vendégváró falatnak is tökéletes, de könnyű vacsoraként is megállja a helyét.  
Főzünk

Töltött cukkini

2016.10.31. |
Se szeri, se száma azoknak az ételeknek, amelyekben a cukkini főszerepet játszhat. Csak tölteni is ezerféleképpen lehet…  
Főzünk

Töltött-rántott kucsmagomba

2017.05.28. | Szabó Edit
A receptet Gazsó György színművésztől kaptuk, aki szenvedélyes hobbiszakács, és él-hal a kucsmagombáért…
Főzünk

Töltött káposzta cserépedényben

2019.02.08. | Szabó Edit
Bizonyos életkor fölött szinte mindenkinél eljön az a pillanat, amikor elhatározza, hogy megfőzi élete első töltött káposztáját. Elmondjuk, mi hogyan készítjük...
Főzünk

A török szárma – töltött szőlőlevél

2024.01.19. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 8. rész
Családi vacsora egy bögre rizsből? Miért ne! A szárma, vagyis a töltött szőlőlevél egyszerű, ízletes és kiadós, mindenkinek jut belőle. Íme Nagyillés János legújabb török receptje…
Főzünk

Karnıyarık – töltött padlizsán

2024.01.25. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 9. rész
A török konyha ritkábban használ húst, mint a magyar, de Nagyillés János most egy húsos ételt hozott nekünk. A karnıyarık elkészítésekor a padlizsánokat darált borjúhússal töltjük meg.…

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (21) biobor (6) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (54) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (12) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (291) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (34) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (5) budai zöld (4) budapest (237) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (16) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (10) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (115) eger (71) egészséges (11) egri borvidék (11) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (31) etyek budai borvidék (33) etyeki kúria (19) ezerjó (13) fehérbor (125) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (7) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (156) ipacs szabó istván (4) iszunk (15) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (43) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (14) kolonics pincészet (5) könnyű (15) könnyűvér (6) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (22) laposa birtok (5) leves (30) london (21) luka enikő (4) mád (15) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (17) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (34) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (9) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) paulus (5) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (97) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (279) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (10) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (52) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (22) sör (46) sós (111) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (54) süti (18) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (17) tesztelünk (248) tokaj (156) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (113) tokaji aszú (46) török (44) torta (5) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (4) utazás (85) utazási tippek (47) utazunk (48) vacsora (12) váli péter (4) vega (14) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (100) vörösbor (153) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (16) zsirai pincészet (8) zweigelt (4)