Vissza
Tokaji aszú a világ legjobb 50 bora között!
2024.06.29. | Borsmenta
A világ legrangosabb nemzetközi borversenyeként számontartott Decanter World Wine Awards idei zsűrije 97 pontra értékelte és az 50 legjobb bor közé választotta a tokaji Gizella Pince 2019-es évjáratú 6 puttonyos tokaji aszúját…
A borversenyek csúcsának is nevezett Decanter World Wine Awardsra az idén 18143 borminta érkezett. A meglehetősen szigorú pontozási rendszerben nem könnyű jó eredményt elérni, mert aranyérmet kizárólag 95 pont felett adnak, míg a platina minősítés a 97 pont feletti tételeknek jár. A verseny végén a platina díjazást elért borokat újrakóstolva választja ki a legnevesebb szakértőkből álló zsűri azt az 50 legjobb bort, amelyek a Best in Show címet viselhetik.

„Éppen a napokban nézegettük a 2019-es szüreten készült videókat, ahogy a gyerekek is besegítettek az aszúszemek feldolgozásánál. A családunk összefogása most, öt évvel később ezzel az elismeréssel nyert igazán értelmet. Őszintén reméljük, hogy ez a díj ráirányítja majd a figyelmet a tokaji aszúra. Legjobb tudomásom szerint ez az első aszú, ami Best in Show címet kapott. Nagy büszkeség ez számunkra” – mondja Szilágyi László.
A Gizella Pince családi borászat, a nagyszülők által indított vállalkozást 2005-ben vette át Szilágyi László a szüleitől, és az akkor 1 hektáros birtok az eltelt évek alatt 20 hektárra nőtt. A pincészet korábban is küldött már mintát a DWWA borversenyre, tavaly például a 2019-es évjáratú édes szamorodnijuk érdemelt ki platina minősítést. Ebből is látszik, hogy a 2019-es évjárat kiemelkedő volt Tokaj-Hegyalján, hiszen a világ legjobb 50 bora közé beválasztott aszú is abban az évben készült.

A tokaji aszú nem véletlenül a legbecsesebb borkülönlegességünk. Megszületéséhez a sokszínű, vulkanikus talaj, a sajátos klíma és az egyedi szőlőfajták mellett szükség van a tokaji borászok tudására és tapasztalatára is. Kimagasló minőségű aszú nem készíthető a csillagok szerencsés együttállása nélkül.
Jól tudjuk, hogy a tokaji aszú a világ legtöbb odafigyeléssel előállítható bora, hiszen az aszúszemeket egyenként, kézzel válogatva szüretelik, egy-egy fürthöz, tőkéhez akár több alkalommal is vissza-visszatérve. A szemeket azonos évben készült mustba, forrásban lévő vagy már kierjedt borba áztatják 1-2 napig, hogy értékes tartalmukat kinyerjék, majd préselés és erjesztés után minimum 18 hónapra hordóba kerül, csak utána töltik palackba.

A díjnyertes Gizella aszú erősen limitált mennyiségben készült, összesen 1115 palack pihen belőle a pincében. A borász úgy véli, hogy a különlegességre elsősorban a csúcsgasztronómia lesz nyitott. A magas cukortartalom mellett szép savai vannak a bornak, ezért kifejezetten izgalmas kóstolási élményt nyújt. Ezt az impulzust megfelelő ételpárosítással még magasabb szintre lehet emelni, jó társ lehet libamájhoz, kéksajtokhoz és olyan ízgazdag desszertekhez, mint a crème brulée.
Fotó:
Dancsecs Ferenc