Vissza
Aşure
2025.01.16. | Nagyillés János
Az aşure nevű török édesség a bőség, a menekülés és az új kezdet jelképe. Ezt a receptet hozta nekünk Nagyillés János a Török örömök sorozat 53. részében…
Az étel története
Az aşure (ejtsd: asure) különleges török édesség, de nem pusztán ízletes finomság: mély vallási és kulturális jelentősége is van. Hagyománya a hozzá kapcsolódó vallási képzetek tanúsága szerint az iszláméval egyidős, az aşure olyan édesség, mely a muzulmán világban egyszersmind az összetartozás, a bőség és az együttérzés szimbóluma. A hagyománya a muszlim naptár első hónapja, a Muharrem hónap tizedik napjához, törökül Aşure Günühöz (Aşure-nap, az arab 'tíz' szóból) kapcsolódik. A muszlim hagyomány számos fontos eseményt köt ehhez a naphoz: ekkor feneklett meg Noé próféta bárkája a vízözön után, és a bárkán maradt élelmiszerekből ekkor készült az első aşure. Más hagyomány szerint ezen a napon kelt át Mózes próféta a Vörös-tengeren, ekkor fogadta el Ádám bűnbánatát Isten, illetve Jézus születése és mennybemenetele is erre a napra esik. Az aşure szimbolikája ilyenformán a bőség, a menekülés és az új kezdet jelentését is hordozza.

Az Aşure Günü, mely idén július 5-6-ára esik, különösen fontos a síita muszlimok és az aleviták számára: ezen a napon emlékeznek meg a próféta unokája, Al-Huszajn ibn Ali mártíromságáról, aki 680. október 10-én esett el a kerbelai mészárlás során, ahol Huszajnt és társait Jazíd seregei megölték. A síiták számára Muharrem hónapja a gyász és az önvizsgálat időszaka: tartózkodnak az ünnepléstől, a béke, az igazságosság és az emberi méltóság fontosságát hangsúlyozzák, és közös imákat tartanak. Az aşure és a Muharrem-gyász az alevita közösségek számára is kiemelkedő jelentőségű: ők 12 napos böjtöt tartanak Tizenkét Imám szenvedéseinek emlékére. Az ünnep végén készítik el az aşurét, melyet hagyományosan 12 különböző alapanyagból állítanak össze. Ilyenkor meglátogatják rokonaikat, barátaikat és szomszédaikat, együtt emlékeznek meg az eseményekről, az aşure megosztása pedig az egység, a szolidaritás és az együttérzés szimbóluma.
Az aşure szimbolikája
Az aşure összetevői a bőség és az élet fenntartását jelképezik. A csicseriborsó és a bab az egyszerűség és az alapvető szükségletek szimbóluma, a szárított gyümölcsök – mazsola, sárgabarack, füge – a természet adományai, az élet édességét és szépségét jelképezik, a diófélék – mandula, mogyoró – az erő és a védelem megtestesítői, a cukor édessége pedig a boldogságra és az örömre utal. Végül a fűszerek – fahéj és szegfűszeg – az élet sokszínűségét és az ízek harmóniáját testesítik meg.
Necla hanım receptje
Az aşure készítése tehát tulajdonképpen nem most aktuális, de a múlt héten egy hatalmas, érett grántalmát kaptam, és amikor Cengiz barátomat megkérdeztem, szerinte mit kezdjek vele, elmondta, hogy az édesanyja az aşure díszítéséhez használja. Elhatároztam, hogy elkészítem, és tucatszám néztem meg a recepteket, amikor egyszer csak landolt a postafiókomban Cengiz édesanyja, Necla hanım receptje, akinek ezúton is köszönetet szeretnék mondani azzal, hogy első – és biztosan nem utolsó – aşurémat az ő autentikus receptje alapján készítem el, és a leírást közre is adom. Íme:

Hozzávalók:
A három terményből készülő alap
Fontos: az én egységem fél liter volt, ehhez a babból, a búzából és a csicseriborsóból egy-egy nagyobb bögrényit áztattam be egy éjszakára. Mértékként használhatunk levesestálat vagy vizespoharat – én egy 540 ml-es tálkát használtam
- 1 egység főtt fehér bab
- 1 egység főtt csicseriborsó
- 1 egység főtt búza
Ízesítés
- 1 bögre szárított sárgabarack, apró kockára vágva
- 1 bögre szárított füge, apró kockára vágva
- 1 bögre aranymazsola – hozzá kb. feleannyi kisebb szemű mazsola is mehet, de ez opcionális
- 1 bögre zúzott dió vagy mogyoró (nem földimogyoró!)
- ízlés szerint 1-2 egység cukor
- 1 pohár tej (opcionális, az aşure világosabb lesz tőle)
- 2 evőkanál keményítő
- 1 citrom vagy narancs lereszelt héja
- 1 evőkanál margarin (a fényesebb állagért)
- fahéj

Elkészítése:
Az alaprecept:
1. A fehér babot, a csicseriborsót és a búzát előző nap beáztatjuk, majd másnap külön-külön puhára főzzük.
2. Ha mindegyik megpuhult, az egészet összefőzzük, majd hozzáadjuk az apróra vágott sárgabarackot és a fügét. Annyi vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi, és amikor újra forrni kezd, beletesszük a mazsolát, valamint ízlés szerint 1-2 egység cukrot – attól függően, hogy ki mennyire édesen szereti. Az egészet szépen összefőzzük 15-20 perc alatt.
3. Közben egy másik edényben csomómentesre keverünk 1 pohár tejben 2 evőkanál keményítőt, és a még forró aşuréhez adjuk. A végén reszelt citrom- vagy narancshéj is kerülhet bele, ami nagyon jó illatot ad neki. Amikor az aşure kezd besűrűsödni, egy evőkanál margarint keverünk hozzá, hogy fényesebb legyen.

4. Ha levettük a tűzről és kihűlt, a tetejére serpenyőben pirított szezámmagot, zúzott diót vagy mogyorót és fekete köményt (çörek otu) szórhatunk, gránátalmamaggal is díszíthetjük, nagyon jól passzol hozzá. Az ízesítést mindenki a saját ízlésének megfelelően végezheti.
5. Ennyi az alaprecept, amiben minden benne van. További hasznos tanácsokkal én szolgálok.

Hasznos tanácsok:
- Az aşuréhoz speciális aşure-búzát (aşurelik buğday) használnak. Nekem ez nem volt, én egyszerű búzát használtam. Amikor főzés közben a szemek kezdtem kipattogni, az egész főzővizet lecseréltem, és tiszta vízben főztem tovább. Az aşure-búzánál ez nem szükséges.
- Mint a receptben is áll, a három alapösszetevőt külön-külön főzzük meg, és a végén a megfőtt búzához keverjük hozzá a babot és csicseriborsót. Amikor a búza már teljesen puha volt, én Necla hanım tanácsa szerint hozzáadtam egy maréknyi rizst is, és csak akkor kevertem bele az előzőleg megfőzött babot és a csicseriborsót, amikor a rizs is megfőtt. Ekkor jönnek hozzá az aszalt gyümölcsök, a cukor, a margarin és a narancs- vagy citromhéj, majd a legvégén a keményítőt tartalmazó tej (ez tetszés szerint el is hagyható).
- Szintén opcionális, hogy a végén egy apróra kockázott, hámozott almát is adhatunk hozzá.
- A tetejére a felsoroltakon kívül fahéj is kerüljön. Más receptek néhány szem szegfűszeget is javasolnak a fővésben lévő aşuréba.
- Kis tálkákba szedjük, a tetejét szórjuk meg zúzott dióval, pirított szezámmal, fekete köménnyel és fahéjjal. Dió helyett mogyorót is használhatunk.
- Hűtve tálaljuk.

Aşure yemeye giden kaşığını taşır. - mondja a török mondás. Ha aşurét enni mégy, vidd a kanaladat. Vagyis: ha fontos, értékteremtő munkába fogsz, legyenek kéznél az eszközök, amelyek segítenek elérni a célodat.
Befejezésül álljon itt az a mondat, amit nekem Necla hanım írt a recept végére: „Biztos vagyok benne, hogy nagyon szép aşurét fog készíteni! Jó étvágyat kívánok előre is!”
Török örömök 52. rész: Török hústorta – kayseri yağlaması
Fotó:
Nagyillés János