Vissza

Aşure

2025.01.16. | Nagyillés János
Az aşure nevű török édesség a bőség, a menekülés és az új kezdet jelképe. Ezt a receptet hozta nekünk Nagyillés János a Török örömök sorozat 53. részében…


Az étel története

Az aşure (ejtsd: asure) különleges török édesség, de nem pusztán ízletes finomság: mély vallási és kulturális jelentősége is van. Hagyománya a hozzá kapcsolódó vallási képzetek tanúsága szerint az iszláméval egyidős, az aşure olyan édesség, mely a muzulmán világban egyszersmind az összetartozás, a bőség és az együttérzés szimbóluma. A hagyománya a muszlim naptár első hónapja, a Muharrem hónap tizedik napjához, törökül Aşure Günühöz (Aşure-nap, az arab 'tíz' szóból) kapcsolódik. A muszlim hagyomány számos fontos eseményt köt ehhez a naphoz: ekkor feneklett meg Noé próféta bárkája a vízözön után, és a bárkán maradt élelmiszerekből ekkor készült az első aşure. Más hagyomány szerint ezen a napon kelt át Mózes próféta a Vörös-tengeren, ekkor fogadta el Ádám bűnbánatát Isten, illetve Jézus születése és mennybemenetele is erre a napra esik. Az aşure szimbolikája ilyenformán a bőség, a menekülés és az új kezdet jelentését is hordozza.

Aşure  - Török örömök – Nagyillés János török receptjei 53. rész

Az Aşure Günü, mely idén július 5-6-ára esik, különösen fontos a síita muszlimok és az aleviták számára: ezen a napon emlékeznek meg a próféta unokája, Al-Huszajn ibn Ali mártíromságáról, aki 680. október 10-én esett el a kerbelai mészárlás során, ahol Huszajnt és társait Jazíd seregei megölték. A síiták számára Muharrem hónapja a gyász és az önvizsgálat időszaka: tartózkodnak az ünnepléstől, a béke, az igazságosság és az emberi méltóság fontosságát hangsúlyozzák, és közös imákat tartanak. Az aşure és a Muharrem-gyász az alevita közösségek számára is kiemelkedő jelentőségű: ők 12 napos böjtöt tartanak Tizenkét Imám szenvedéseinek emlékére. Az ünnep végén készítik el az aşurét, melyet hagyományosan 12 különböző alapanyagból állítanak össze. Ilyenkor meglátogatják rokonaikat, barátaikat és szomszédaikat, együtt emlékeznek meg az eseményekről, az aşure megosztása pedig az egység, a szolidaritás és az együttérzés szimbóluma.


Az aşure szimbolikája

Az aşure összetevői a bőség és az élet fenntartását jelképezik. A csicseriborsó és a bab az egyszerűség és az alapvető szükségletek szimbóluma, a szárított gyümölcsök – mazsola, sárgabarack, füge – a természet adományai, az élet édességét és szépségét jelképezik, a diófélék – mandula, mogyoró – az erő és a védelem megtestesítői, a cukor édessége pedig a boldogságra és az örömre utal. Végül a fűszerek – fahéj és szegfűszeg – az élet sokszínűségét és az ízek harmóniáját testesítik meg.

Aşure  - Török örömök – Nagyillés János török receptjei 53. rész

Necla hanım receptje


Az aşure készítése tehát tulajdonképpen nem most aktuális, de a múlt héten egy hatalmas, érett grántalmát kaptam, és amikor Cengiz barátomat megkérdeztem, szerinte mit kezdjek vele, elmondta, hogy az édesanyja az aşure díszítéséhez használja. Elhatároztam, hogy elkészítem, és tucatszám néztem meg a recepteket, amikor egyszer csak landolt a postafiókomban Cengiz édesanyja, Necla hanım receptje, akinek ezúton is köszönetet szeretnék mondani azzal, hogy első – és biztosan nem utolsó – aşurémat az ő autentikus receptje alapján készítem el, és a leírást közre is adom. Íme:

Aşure  - Török örömök – Nagyillés János török receptjei 53. rész

Hozzávalók:


A három terményből készülő alap

Fontos: az én egységem fél liter volt, ehhez a babból, a búzából és a csicseriborsóból egy-egy nagyobb bögrényit áztattam be egy éjszakára. Mértékként használhatunk levesestálat vagy vizespoharat – én egy 540 ml-es tálkát használtam
  • 1 egység főtt fehér bab
  • 1 egység főtt csicseriborsó
  • 1 egység főtt búza

Ízesítés
  • 1 bögre szárított sárgabarack, apró kockára vágva
  • 1 bögre szárított füge, apró kockára vágva
  • 1 bögre aranymazsola – hozzá kb. feleannyi kisebb szemű mazsola is mehet, de ez opcionális
  • 1 bögre zúzott dió vagy mogyoró (nem földimogyoró!)
  • ízlés szerint 1-2 egység cukor
  • 1 pohár tej (opcionális, az aşure világosabb lesz tőle)
  • 2 evőkanál keményítő
  • 1 citrom vagy narancs lereszelt héja
  • 1 evőkanál margarin (a fényesebb állagért)
  • fahéj

Aşure  - Török örömök – Nagyillés János török receptjei 53. rész

Elkészítése:


Az alaprecept:

1. A fehér babot, a csicseriborsót és a búzát előző nap beáztatjuk, majd másnap külön-külön puhára főzzük.

2. Ha mindegyik megpuhult, az egészet összefőzzük, majd hozzáadjuk az apróra vágott sárgabarackot és a fügét. Annyi vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi, és amikor újra forrni kezd, beletesszük a mazsolát, valamint ízlés szerint 1-2 egység cukrot – attól függően, hogy ki mennyire édesen szereti. Az egészet szépen összefőzzük 15-20 perc alatt.

3. Közben egy másik edényben csomómentesre keverünk 1 pohár tejben 2 evőkanál keményítőt, és a még forró aşuréhez adjuk. A végén reszelt citrom- vagy narancshéj is kerülhet bele, ami nagyon jó illatot ad neki. Amikor az aşure kezd besűrűsödni, egy evőkanál margarint keverünk hozzá, hogy fényesebb legyen.

Aşure  - Török örömök – Nagyillés János török receptjei 53. rész

4. Ha levettük a tűzről és kihűlt, a tetejére serpenyőben pirított szezámmagot, zúzott diót vagy mogyorót és fekete köményt (çörek otu) szórhatunk, gránátalmamaggal is díszíthetjük, nagyon jól passzol hozzá. Az ízesítést mindenki a saját ízlésének megfelelően végezheti.

5. Ennyi az alaprecept, amiben minden benne van. További hasznos tanácsokkal én szolgálok.

Aşure  - Török örömök – Nagyillés János török receptjei 53. rész

Hasznos tanácsok:
  • Az aşuréhoz speciális aşure-búzát (aşurelik buğday) használnak. Nekem ez nem volt, én egyszerű búzát használtam. Amikor főzés közben a szemek kezdtem kipattogni, az egész főzővizet lecseréltem, és tiszta vízben főztem tovább. Az aşure-búzánál ez nem szükséges.
  • Mint a receptben is áll, a három alapösszetevőt külön-külön főzzük meg, és a végén a megfőtt búzához keverjük hozzá a babot és csicseriborsót. Amikor a búza már teljesen puha volt, én Necla hanım tanácsa szerint hozzáadtam egy maréknyi rizst is, és csak akkor kevertem bele az előzőleg megfőzött babot és a csicseriborsót, amikor a rizs is megfőtt. Ekkor jönnek hozzá az aszalt gyümölcsök, a cukor, a margarin és a narancs- vagy citromhéj, majd a legvégén a keményítőt tartalmazó tej (ez tetszés szerint el is hagyható).
  • Szintén opcionális, hogy a végén egy apróra kockázott, hámozott almát is adhatunk hozzá.
  • A tetejére a felsoroltakon kívül fahéj is kerüljön. Más receptek néhány szem szegfűszeget is javasolnak a fővésben lévő aşuréba.
  • Kis tálkákba szedjük, a tetejét szórjuk meg zúzott dióval, pirított szezámmal, fekete köménnyel és fahéjjal. Dió helyett mogyorót is használhatunk.
  • Hűtve tálaljuk.

Aşure  - Török örömök – Nagyillés János török receptjei 53. rész

Aşure yemeye giden kaşığını taşır. - mondja a török mondás. Ha aşurét enni mégy, vidd a kanaladat. Vagyis: ha fontos, értékteremtő munkába fogsz, legyenek kéznél az eszközök, amelyek segítenek elérni a célodat.

Befejezésül álljon itt az a mondat, amit nekem Necla hanım írt a recept végére: „Biztos vagyok benne, hogy nagyon szép aşurét fog készíteni! Jó étvágyat kívánok előre is!”
 
Török örömök 52. rész: Török hústorta – kayseri yağlaması
Fotó:
Nagyillés János

Főzünk

Lokma

2024.11.14. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 44. rész
A lokmát sokan ismerik, csak kevesen tudják a nevét. Ez az a mámorítóan édes török fánkocska, amit mindenki imád. Íme a recept, ezt hozta most nekünk Nagyillés János a Török örömök 44.…
Főzünk

Citromos zselé – limonlu pelte

2024.12.05. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 47. rész
A gyümölcsléből készült zselék nagyon népszerűek Törökországban. Nagyillés János most a citromos változatot mutatja meg nekünk a Török örömök 47. részében…  
Főzünk

Tojásos ramadáni pita – yumurtalı Ramazan pidesi

2024.12.19. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 49. rész
A magokkal meghintett török lepénykenyér sokak kedvence, ráadásul napokig friss marad. Ezt a receptet árulja most el nekünk Nagyillés János a Török örömök sorozat 49. részében…  
Főzünk

Hibeş

2024.12.26. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 50. rész
Hogy mi a hibeş? Lényegében a humuszhoz hasonló krém, csak nincs benne csicseriborsó. Tökéletes kiegészítője egy jó reggelinek, de akár előételként is tálalhatjuk. Ezt a receptet hozta…
Főzünk

Paprikás kenyér – biberli ekmek

2025.01.02. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 51. rész
Íme a török pizza. Vagy legalábbis valami olyasmi. A biberli ekmek, vagyis a török paprikás kenyér látványos, finom és könnyű elkészíteni. Nagyillés János most ezt a receptet ismerteti…
Főzünk

Török hústorta – kayseri yağlaması

2025.01.09. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 52. rész
Török örömök sorozatunk 52. részében jöjjön egy látványos húsos étel. A török hústorta, avagy kayseri yağlaması a kayseri regionális konyha specialitása. Elkészítését Nagyillés János tö…
bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

amerika (4) aprókertek (32) ausztria (6) az év bortermelője (10) ázsiai (6) bacsó andrás (5) badacsony (51) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (131) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (26) balla géza (8) barta pince (4) beszélgetünk (23) bikavér (40) bio (21) biobor (6) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (59) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (73) bornapló (15) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (296) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (35) bott frigyes (5) bott pince (35) bottszerda (21) brut (14) brut nature (5) budai zöld (4) budapest (239) bujdosó (4) bussay pince (4) cabernet franc (28) cabernet sauvignon (11) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (19) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (24) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (10) desszertbor (5) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (119) eger (72) egészséges (11) egri borvidék (12) egri csillag (8) egzotikus (13) eper (5) erdőbénye (9) eszterházy (4) eszünk (7) étel (5) étterem (165) etyek (31) etyek budai borvidék (35) etyeki kúria (21) évforduló (4) ezerjó (14) fehérbor (139) fesztivál (47) figula (6) figula pincészet (5) főzünk (15) franc&franc (7) franciaország (10) friss (4) frittmann (7) furmint (94) furmint február (17) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grand tokaj (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (5) gyöngyözőbor (34) gyümölcsös (6) hajós (7) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (9) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsétel (6) húsvét (10) indiai (11) interjú (160) ipacs szabó istván (4) iszunk (18) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) katanapló (4) kávé (43) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (15) késői szüret (7) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (15) kolonics pincészet (5) könnyed (13) könnyű (20) könnyűvér (7) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (61) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (5) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (22) laposa birtok (5) lelovits tamás (4) leves (37) london (21) luka enikő (5) mád (22) magnamátra (10) magyar bor nagydíj (5) magyar borszakírók köre (4) mátra (70) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (7) merlot (29) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (18) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (5) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyakas pince (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (8) olaszország (55) olaszrizling (34) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (9) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (14) pannonhalmi apátsági pincészet (10) pannonhalmi borvidék (6) paulus (5) pázmánd (41) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (98) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (23) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (30) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (27) recept (309) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) sabar borház (4) saláta (14) sanzon (11) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (53) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (30) sör (46) sós (125) spanyolország (20) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (15) steigler pince (6) super 12 (7) sütemény (55) süti (19) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (90) száraz szamorodni (5) szászi birtok (5) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (19) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (24) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (12) taschner kurt (4) tavasz (15) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (18) tesztelünk (278) thummerer (4) tokaj (167) tokaj oremus szőlőbirtok (9) tokaj-hegyalja (120) tokaji aszú (47) tolnai borvidék (4) török (61) torta (5) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (7) utazás (87) utazási tippek (47) utazunk (49) vacsora (13) váli péter (4) vega (18) vegán (4) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (37) villányi borvidék (105) vörösbor (170) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (19) zsirai kata (9) zsirai pincészet (15) zweigelt (4)