Vissza

Fazekas csirke beleni módra – hatay Belen tava

2024.07.11. | Nagyillés János
A hatay Belen tava valójában egy cserépedényben készült húsos egytálétel. Ezt hozta most nekünk Nagyillés János a Török örömök 33. részében…


A tava és a güveç (mindkettő az elkészítéshez használt, eredetileg cserépből készült edényt jelenti) nagyon kényelmes főzési módszer, amivel nagyobb mennyiségű készételt nyerhetünk. Története nyilvánvalóan azokba az időkbe nyúlik vissza, amikor ezeket a fazékféleségeket tartalmukkal együtt tűzbe vagy kemencébe helyezték – ez a főzési eljárás nálunk is ismert.
 
A kiindulásul használt eredeti étel birkából vagy marhából készül, és nagy mennyiségű faggyút is tartalmaz – én csirkéből készítettem, faggyú nélkül. Erre a célra a kereskedelmi forgalomban kapható csirkemellcsík vagy csirkecombfilé is alkalmas, de természetesen csirkemellfiléből is készíthetjük, vagy borjút is használhatunk – értelemszerűen hosszabb főzési idővel.

Fazekas csirke beleni módra – hatay Belen tava - Török örömök – Nagyillés János török receptjei 31. rész
 
Hozzávalók:
 
  • 1 kg csirkemell, csirkecombfilé vagy marhahús
  • mérettől függően 3-4-5 paprika
  • 2 fej vöröshagyma (vagy lila hagyma, ízlés szerint)
  • 8 gerezd fokhagyma
  • 3-4 paradicsom
  • 1 dl napraforgóolaj
  • 5 dkg vaj
 
az öntethez:
  • egy nagyobb doboz paradicsompüré, vízzel fél literre felhígítva
 
fűszerek:
 
  • 1 teáskanál őrölt paprika
  • csípős őrölt paprika (ízlés szerint, de el is hagyható)
  • 1 teáskanál bors
  • só, ízlés szerint
  • ha van otthon: karışık baharat fűszerkeverék (elhagyható)
 
Fazekas csirke beleni módra – hatay Belen tava - Török örömök – Nagyillés János török receptjei 31. rész

Elkészítése:

 
1. A húst megtisztítjuk, kockákra vágjuk. Minden összetevővel ugyanezt tesszük, kivéve a fokhagymát: az megpucolva, de egészben kerül az ételbe.

2. A paprikát és a vöröshagymát (vagy aki azt szereti, a lila hagymát) nagyobb kockákra vágjuk, a paradicsomot felvágás előtt meg is hámozzuk, majd az összetevőket egy nagy tálban összekeverjük, és egy deciliter napraforgóolajat adunk hozzá. A török konyha gyakran használ csípős paprikát: én ezt vissza szoktam fogni, mindenki tegyen az ételbe belátása szerinti mennyiséget. Többféle színű paprika használata a kész étel színvilágát gazdagítja.
 
3. Ezután jön a fűszerezés. Fűszerek: természetesen só, bors és őrölt paprika, és annyi csípős paprika, amennyit akarunk – el is hagyhatjuk. Egyes receptek megelégednek ennyivel – mások még „karışık baharat”-ot, vagyis fűszerkeveréket is adnak hozzá. Ebből többféle létezik, és általában különböző köftékhez használják. Nekem volt itthon, tettem az ételhez, de enélkül is tökéletes.
 
4. Az egészet összekeverjük, és a végén fél literre felvizezett paradicsomsűrítményt adunk hozzá – sűrű paradicsomlé is megteszi. A nagy jénaiba tett keveréket ezzel öntjük le, és a paradicsomlevet egyenletesen eloszlatjuk a keverékben.
 
5. A tetejére vajat szeletelünk. 200 fokos sütőben fedő alatt sütjük, míg az étel nem forr élénken és a hús meg nem puhul, majd levesszük a fedőt, és hagyjuk, hogy a lé egy része elfőjön és a teteje egy kicsit piruljon.
 
Fazekas csirke beleni módra – hatay Belen tava - Török örömök – Nagyillés János török receptjei 31. rész

Az eredmény tulajdonképpen egy egytálétel, akár csak pusztán kenyérrel is fogyasztható, de nagyon jól megy hozzá egy jó rizspiláf. Tálaláskor joghurtot is tehetünk a tetejére, ahogy a törökök mondják: iyi olur – finom lesz.
 
:
Fotó:
Nagyillés János

Főzünk

Tepsis csirke almával és rozmaringgal

2016.04.27. | Szabó Edit
Sok háziasszony esküszik a csirkemellfilére, pedig a combfilé szaftosabb, ízletesebb alapanyag. Érdemes kipróbálni…  
Főzünk

Tejben sült csirkecomb

2017.06.08. | Szabó Edit
Frissítő, könnyű nyári étel, egy pohár fehérborral ünnepé varázsolja a legzordabb hétköznapokat is…  
Főzünk

Csirkecomb sajtos bundában

2019.03.15. | Szabó Edit
Vendégek jönnek, és nincs egy megbízható recepted? Próbáld ki ezt a sajtos bundában sült csirkecombot! Az egész elkészül másfél óra alatt, és amíg sül a csirke, a köretre és a salátára…
Főzünk

Zöldséges-csirkés tortillatekercs

2020.12.21. | Szabó Edit
Egyszerű, gyors, abbahagyhatatlan. Aki 20 perc alatt mennyei vacsorát szeretne varázsolni az asztalra, válassza ezt a zöldséges-csirkés tortilla receptet…
Főzünk

Tavuklu siron – csirketorta

2024.06.27. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 31. rész
A Török örömök sorozat 31. részében Nagyillés János a tavuklu siron, vagyis a török csirketorta receptjét mutatja be. Első pillantásra kissé talán meghökkentő, de rendkívül finom.
Főzünk

Tavuk göğsü tatlısı – csirkemellpuding

2024.07.04. | Nagyillés János
Török örömök – Nagyillés János török receptjei 32. rész
Édesség csirkehúsból? Miért ne! Nagyillés János ezt a kissé formabontó receptet teszi közkinccsé a Török örömök sorozat 32. részében. Íme a csirkemellpuding, vagyis a tavuk göğsü tatlıs…
bornaptár.hu
A boros eseményajánló

címkék

amerika (4) aprókertek (31) ausztria (6) az év bortermelője (9) ázsiai (5) bacsó andrás (4) badacsony (48) bakonyi péter (5) balassa bor (4) balaton (130) balatonboglári borvidék (17) balatonfüred csopaki borvidék (25) balla géza (8) beszélgetünk (20) bikavér (40) bio (21) biobor (6) biodinamikus (9) bocuse d'or (10) bodrog borműhely (5) bolyki jani (7) bor (297) borász (54) borászok borásza (13) borbár (36) borfesztivál (45) bori mami (5) boriroda (13) boriskola (5) borkorcsolya (24) borkóstoló (68) bornapló (12) borshanta (21) borterasz (17) borteszt (291) bortúra (32) borvacsora (23) borvendéglő (5) borverseny (34) bott frigyes (5) bott pince (33) bottszerda (21) brut (14) brut nature (5) budai zöld (4) budapest (237) bujdosó (4) cabernet franc (27) cabernet sauvignon (10) cava (9) CEWI (15) chardonnay (21) csányi pincészet (9) csirke (16) csokoládé (13) cukrász (4) cukrászda (12) cuvée (18) debreczeni mónika (4) dél-balaton (14) demeter zoltan (5) desszert (10) desszertbor (4) dobogó pincészet (4) dobosi (4) édes (115) eger (71) egészséges (11) egri borvidék (11) egri csillag (8) egzotikus (12) eper (5) erdőbénye (8) eszterházy (4) eszünk (6) étterem (164) etyek (31) etyek budai borvidék (33) etyeki kúria (19) ezerjó (13) fehérbor (125) fesztivál (47) figula (5) figula pincészet (4) főzünk (7) franc&franc (7) franciaország (9) friss (4) frittmann (7) furmint (86) furmint február (16) gál szőlőbirtok és pincészet (7) gálné dignisz éva (7) gere attila pincészete (6) gilvesy (4) gin (15) gizella pince (7) gomba (4) grillételek (4) grillszezon (4) gyerekbarát (16) gyöngyös (5) gyöngyöstarján (4) gyöngyözőbor (33) gyümölcsös (5) hajós (6) hal (5) haraszthy (4) hárslevelű (37) hawaii (8) házhozszállítás (4) heimann (10) heimann családi birtok (4) hétszőlő (4) horváthország (6) hulladékmentesség (4) húsvét (10) indiai (9) interjú (156) ipacs szabó istván (4) iszunk (15) jótékonyság (5) juhfark (20) kadarka (50) káli-medence (15) karácsony (29) karantén (23) kávé (43) kavezok (9) kékfrankos (25) kéknyelű (16) kenyér (13) késői szüret (6) kislaki bormanufaktúra (5) koktél (14) kolonics pincészet (5) könnyű (15) könnyűvér (6) könyv és kávé (4) környezettudatosság (6) koronavírus (29) kóstoló (59) Kőszeg (25) kovács nimród (5) kovács nimród winery (15) köveskál (9) közben esznek (11) kreinbacher birtok (11) krémleves (4) kristinus (4) külföld (10) kunsági borvidék (22) laposa birtok (5) leves (30) london (21) luka enikő (4) mád (15) magnamátra (11) magyar bor nagydíj (4) mátra (69) mediterrán (4) ménesi borvidék (5) mérész sándor (6) merlot (28) mi a kő (5) michelin-csillag (10) miskolc (11) monyo brewing co (6) mór (17) művészinterjú (18) nagyi receptje (5) narancsbor (5) natúr bor (12) nemzetközi borvásár (4) néró (5) neszmélyi borvidék (4) nyár (18) nyaralás (5) nyári (7) olaszország (55) olaszrizling (34) őstermelői piac (7) paletta (4) pálffy szőlőbirtok (9) pálinka (19) pálinkaverseny (14) pannonhalma (13) pannonhalmi apátsági pincészet (8) pannonhalmi borvidék (4) paulus (5) pázmánd (40) pécs (10) pékség (7) pét-nat (24) pezsgő (97) pezsgovilagbajnoksag (4) piac (14) pinot noir (22) pizza (6) pofonegyszerű (5) portugália (9) pósta borház (4) programajanló (29) promóció (9) puglia (4) rácz jenő (5) rajnai rizling (26) recept (279) reduktív (4) rókusfalvy birtok (6) rosalia (6) rozé (50) saláta (14) sanzon (10) sárospatak (4) sauska (8) sauvignon blanc (34) sebestyén (4) shiraz (4) somló (52) somlói apátsági pince (6) sommelier (11) soproni borvidék (22) sör (46) sós (111) spanyolország (19) spárga (4) specialty kávé (11) st andrea (14) super 12 (6) sütemény (54) süti (18) svét (19) syrah (18) szakácsverseny (5) szamorodni (12) száraz (89) száraz szamorodni (5) szászi birtok (4) szekszárd (60) szekszárdi borvidék (18) szent andrás sörfőzde (6) szent györgy-hegy (23) szentesi józsef (7) szepsy istván (4) szicília (8) sziegl pince (4) szőke mátyás (4) szüret (5) tállya (14) támogatott írás (6) tanfolyam (5) tarcal (11) taschner kurt (4) tavasz (14) tavaszi recept (10) tea (9) tenger (4) tenger gyümölcsei (7) terasz (4) természet (4) természetes bor (28) tészta (17) tesztelünk (248) tokaj (156) tokaj oremus szőlőbirtok (8) tokaj-hegyalja (113) tokaji aszú (46) török (44) torta (5) tramini (6) tudnivalok (4) túra (7) újbor (6) Unger Bormanufaktúra (24) ünnep (4) utazás (85) utazási tippek (47) utazunk (48) vacsora (12) váli péter (4) vega (14) velencei-tó (22) verseny (15) veszprém (4) vida péter (4) villány (36) villányi borvidék (100) vörösbor (153) vylyan (32) wassmann pince (5) zarándokút (9) zengő (4) zenit (6) zöld veltelini (16) zsirai pincészet (8) zweigelt (4)